Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 17:06 - Готви се нова среща между шефовете на ЦРУ и руското разузнаване
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 68 Коментари: 0 Гласове:
0




Готви се нова среща между шефовете на ЦРУ и руското разузнаване

image
  • Автор: Гласове
  • 17 Яну 2023

Уилям Бърнс и Сергей Наришкин се видяха на 14 ноември в Анкара в централата на турското разузнаване

 

Готви се нова среща на директора на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. Запитан дали може да има друга такава среща, самият Наришкин отвърна: "Това е възможно". Той уточни, че времето за евентуална нова среща може да бъде определено "по споразумение" между двете страни. Според Наришкин предишната му среща с Бърнс в Анкара е била "значима" и страните са "успели да си кажат много, да изяснят позициите си".

Наришкин каза, че Русия е изградила "безпрецедентно" сътрудничество с Китай, включително за обмен на голям обем оперативни и други разузнавателни данни, съобщи ТАСС. Съща така връзки в областта на разузнаването със съюзника си Иран са се задълбочили: "Някои спецслужби са наши партньори".

Наришкин отбеляза, че от време на време разговаря с някои неназовани ръководители на европейски разузнавателни служби за ситуацията в Украйна, посочва ТАСС.

 

Датата на нова потенциална среща между директора на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и шефа на ЦРУ Уилям Бърнс все още не е известна, но подобна комуникация би била полезна, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него има „полезност“ в диалога между Наришкин и Бърнс. 

"Не можем да изключим подобно нещо, и разбира се, подобен диалог има смисъл", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче уточни, че не му е известно нищо за конкретна дата на подобна среща.

Кремъл отклони молбите за коментар на твърдението на украинското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е наредил на началника на генералния щаб и командващ Обединената групировка войски в зоната на специалната военна операция Валерий Герасимов, да превземе Донбас до март 2023 г.

"Не, не бих могъл (да коментирам) и нямам ни най-малкото желание", каза Песков.

Припомняме, че Наришкин и Бърнс се срещнаха на 14 ноември в Анкара. Според турския канал NTV срещата се е състояла в централата на турското национално разузнаване.

Темата на срещата са били потенциалните последици от евентуално използване на ядрено оръжие от Русия, предаде по онова време Ройтерс, позовавайки се на източници. Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегически комуникации, каза, че основната тема на разговорите е била "стратегическата стабилност". Самият Наришкин по-късно потвърди, че е обсъждал ядрената безопасност с Бърнс.

Временният шарже д"афер на САЩ в Москва Елизабет Руд каза тогава, че уреждането на конфликта в Украйна не е било обсъждано. 

Източници: segabg.com, fakti.bg  https://glasove.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832534
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930