Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 18:13 - Я, КАКВО СИ НАМЕРИХ - ОПИСАНИЕ НА ЕДНА ОТ СТАРИТЕ ШМЕКЕРИИ НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ!
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Я, КАКВО СИ НАМЕРИХ - ОПИСАНИЕ НА ЕДНА ОТ СТАРИТЕ ШМЕКЕРИИ НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ! image xrisi 11:19 | 17 яну 23 8925  

Максим Генчев наистина е феномен! Но не като кинорежисьор, а като киношарлатанин! Оказва се, че той продава смет за сливи от доста отдавна. Освен кича с кренвиршите, кой знае защо наречен от мисирките и папагалите в българските медии "суперуспешна ретро-реклама", творецът на чутовни провали още  преди 14 години тихомълком е излюпил и едно друго, никому неизвестно запъртъче - филм по повестта "Гераците" на Елин Пелин. Защо точно Елин Пелин? Ами по елементарната причина, че Генчев се е заселил в това крайстолично градче, носещо името на големия писател, направил е нечиста сделчица с някой местен общинар и е отмъкнал 50 хиляди лева за филм, част от които, според тамошното гражданство, е вложил в къщата си. Милият Макси - защо ще му придиряме - човещинка! Но да не преразказвам. Прочетете сами текста с автор Ели Мариянска, публикуван в "Блиц", който се позовава на материал на "Шоу" от 2009 г., когато набързо е заснет филмовият шедьовър "Гераците". "Шоу" е направил интервю с две лица - синът на Елин Пелин - Боян Иванов - и с журналистката Таня Стоянова, алармирала за далаверата на Генчев. Съкратила съм подробностите, които се отнасят към друга тема ( обвиненията на Б. Иванов към издателство "Фют" в некоректност). И така, моля, четете:

"Преди време “ШОУ” разкри, че общинското ръководство на Елин Пелин е гласувало на актьора Максим Генчев, добил популярност с рекламната реплика „О, Пепи”, 50 000 лева за производството на филм по повестта на Елин Пелин “Гераците”. Тогава местни хора и журналистката Таня Стоянова алармираха, че това е типичен случай за далавери с общински пари и проявиха съмнение, че екранизацията е прикритие за отклоняването на общински средства към частно лице. Така или иначе, филмът е вече готов, но малцина са го гледали.

“ШОУ” се заинтригува от това какво мисли за всичко това синът на класика Елин Пелин – Боян Иванов. 

 

 

- Гледахте ли филма на Максим Генчев по повестта на баща ви “Гераците”?

- Не, не са ми се обаждали изобщо. Само чух, че бил готов.

- Все пак не беше ли коректно да ви го покажат?

- Ами, на днешно време човек вече не знае какво е коректно и може ли изобщо да очаква коректност. Тогава ми обещаха, че ще спазят класиката и няма да правят адаптация, но какво е станало – не знам. Дадох си съгласието на доверие. 

- Доколкото знам, са ви платили. За толкова години от смъртта на баща ви през 49-та, получавал ли сте пари за авторските права над произведенията му?

 - Досега съм взел някакви незначителни средства.(...)

( Текстът продължава с въпроси към Таня Стоянова ):

" - Г-жо Стоянова, вие бяхте първият човек, който алармира пресата, а предполагам и доста институции, че ще се извърши гавра с класическото произведение “Гераците” на Елин Пелин, под режисурата на Максим Генчев. Тогава разказахте пред вестника как с помощта на една партийна централа и благодарение на гласуване от страна на общинската администрация в Елин Пелин, от общината са изтекли “целево” 50 000 лева. Гледахте ли този филм, понеже се оказа, че синът на писателя не го е гледал...

- Ами, може да прозвучи грозно, ама така му се пада на Боян Иванов. Като му се обадих да му кажа какво се готви, той едва ли не ме наруга, че проявявам интерес към този въпрос. Аз му казах, че смятам, че така е редно, защото той носи не само името и кръвта на баща си, но и отговорността за творчеството му. От друга страна това е и национална и гражданска отговорност. Знаете колко пострадах аз заради всичко това. Какви жалби писах – до Литературния музей, до Националния филмов център, до министър Стефан Данаилов – и нищо. Казаха, че това е местен въпрос, че ставало дума за общински пари. От тоя филм изгледах само първите три минути и повече не издържах… Боян Иванов благодарение на мен изобщо разбра, че такъв филм ще се прави. И като се повдигна въпроса и в пресата, едва тогава от ония 50 000 му дадоха 7. Така им е разрешил да правят филма. С днешна дата само мога да кажа, че като е подписвал, е трябвало да мисли какво подписва. 

Генчев има зад гърба си два брака - с театралната режисьорка Зоя, задомена по-късно за известния режисьор Иван Добчев, и с треньорка по художествена гимнастика, от дълги години живееща в Австрия. От втория си брак Максим Генчев има син Николай, който учи режисура. Понастоящем Генчев живее в гр. Елин Пелин на семейни начала с приятелката си Десислава Ковачева, от която има дете. Дамата е назначена директно от елин-пелинския кмет за директор на детската градина в селището. Двамата с Максим развивали частен бизнес и това пречело на административните й ангажименти. Според местни хора се надигал бунт към директорката, защото в градината нямало никакъв контрол и всичко било оставено на “автопилот”. Мнозина обаче считат, че с 20 години по-младата от Максим Генчев Десислава е била превърната в неволна жертва на болните му амбиции да съчетава актьорството с бизнеса, като прескача и “трупове”. Зли езици насочиха репортера на вестника да види къщата на актьора, където според тях останали “половината от парите за филма”. ( край на цитата )

Какво е ясно от горните редове? Ясно е, че културното министерство отдавна е осведомено за безобразните шарлатании на Максим Генчев, но "неизвестна" политическа сила държи главата му над водата и му дава зоб. За нови провали и гаври с великите български творци и герои, с историята и публиката. Но удари часът за елементарна културна  хигиена. Крайно време е поне този паразит да бъде поръсен с дезинфектант.

Милена Върбанова
https://svobodnoslovo.eu/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19793410
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930