Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 17:38 - Назоваха условието, при което САЩ ще изгубят битката за Украйна
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Назоваха условието, при което САЩ ще изгубят битката за Украйна 17.01.2023 

Политологът Цзин: ако Русия се справи със западните санкции, тя ще победи САЩ

Русия има всички шансове да спечели конфликта в Украйна, пише политологът Цзин Цанжун в статия на «Гуанча». Единственото, което е необходимо за целта, е да се справи със западните санкции, инициирани от САЩ. Тогава Москва ще получи предимство и ще отвърне на удара на Америка.

Превод от «Гуанча», Китай:
image

Възможна ескалация на бойните действия

Конфликтът между Русия и Украйна все още е в разгара си и има голям шанс през 2023 г. да продължи да ескалира, вместо да приключи. Светът трябва да обърне голямо внимание на това, защото рискът от ескалация наистина нараства, а това със сигурност ще засегне безопасността на цялото човечество.

Ескалацията на конфликта може да върви в две посоки: първо, това е териториална ескалация, тоест военните действия могат да излязат извън границите на Украйна.

На 29 декември украинска зенитна ракета С-300 падна на територията на Беларус, по-рано друга зенитна ракета падна на територията на Полша. Киев първоначално твърдеше, че Москва е виновна, но след това се появиха американците, които заявиха, че има доказателства, че ракетите са били изстреляни от украинска страна.

Но ако руски ракети наистина ударят територия на НАТО в бъдеще, вероятността конфликтът да ескалира в пълномащабна война ще се увеличи.

Второ, ескалацията може да се прояви в промяна на характера на конфликта от конвенционален към ядрен.

Наистина, в случай на официална намеса на Северноатлантическия алианс не може да се изключи реален риск от ядрена война. Изводите са следните: първо, конфликтът със сигурност ще продължи, и второ, може да се стигне до ескалация.

Съединените щати традиционно се считат за най-облагодетелствани от този конфликт и засега изглежда, че те всъщност имат най-голяма печалба.

Германия има силна промишленост, а Русия е богата на ресурси и военна мощ, за САЩ това е голямо предизвикателство.

Специалната военна операция шокира Европа и Вашингтон използва възможността да премахне дори шанса за „сближаване между Русия и Германия“.

Друга стратегическа полза за САЩ е по-нататъшното укрепване на контрола над Европа.

Стратегическата автономия на ЕС вече е силно отслабена, а зависимостта му от Америка се засилва.

Съединените щати получиха икономически ползи: европейският капитал и индустрия се преместиха там, а американските енергийни продукти завладяха европейския пазар.

Разширяването на НАТО на изток към Украйна прекрачи «червената линия» на Русия и тя реши да окаже яростна съпротива.

Твърдият отпор на Москва докосна чувствителната точка на Вашингтон и затова Америка също контраатакува яростно.

От само себе си се разбира, че Съединените щати биха искали лично да изпълнят „наказателна мисия“, но Русия има ядрени оръжия, така че САЩ използват две други средства за потискане на Москва: прокси войната и икономическите санкции.

Руският народ има една черта: не е много агресивен и показва голяма търпимост, когато бъде притиснат в ъгъла.

Това често се случвало по време на войните срещу Русия в историята – отначало тя реагира зле и дълго време „гори в огъня“, но накрая врагът бива „сварен жив“.

Така че считам, че ако Вашингтон не участва лично в конфликта, а продължава да се крие зад Киев, то Москва най-вероятно в крайна сметка ще постигне своето.

Що се отнася до икономическите санкции, считам, че Русия има големи шансове да ги преживее. Има четири основни причини за това:

Първо, Русия има огромни природни ресурси.

Русия има най-голямата територия в света, огромно количество обработваема земя и може да се осигури с храна. Тя е богата на природни ресурси, има вторите по големина запаси от нефт и газ в света и е най-големият износител на природен газ. Освен това Русия има много полезни изкопаеми.

Само в тази страна, единствената на планетата, можете да намерите всички елементи на периодичната таблица.

За сравнение, в Китай липсват около 1/3 от елементите, както в САЩ, да не говорим за другите страни.

Второ, западните санкции са ограничени.

Има две основни страни, които налагат санкции на Русия: едната е САЩ, другата е Европейският съюз.

Други сили като Япония и Южна Корея също участват в ограниченията, но техните забрани не са много ефективни. Понастоящем изглежда, че единството на ЕС е крехко и в дългосрочен план ще му бъде трудно да поддържа санкционните мерки.

Трето, китайско-руската търговия върви добре.

Китай остава политически неутрален, поради което китайско-руската търговия расте. Докато двустранните връзки са в ред, Москва може да получи икономическите ресурси, от които се нуждае.

Ако Русия преживее санкциите, натискът ще се прехвърли върху САЩ – основата, върху която стъпва Америка, самата същност на нейната система ще бъде засегната, което означава, че целият световен ред ще рухне.

Източник: https://www.guancha.cn/JinCanRong/2023_01_11_675268_s.shtml
https://zapisnanews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19839735
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930