Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2023 17:47 - Румен Овчаров: С ултимативна нота американското посолство е настояло да сключим договора с Уестингхаус
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Румен Овчаров: С ултимативна нота американското посолство е настояло да сключим договора с Уестингхаус image
  • Автор: Поглед инфо
  • 22 Яну 2023

Че служебното правителство няма експертиза в областта на енергетиката е ясно, а санкцията да сключи 10 годишен договор с Уестингхаус за доставка на ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ идва с нота от американското посолство за министър-председателя от 10 ноември, която е съгласувана с още едно посолство и едно консулство. Нотата иска с абсолютно ултимативен тон сключване на договора с Уестингхаус. Това каза в предаване на Поглед Инфо пред Валентин Кардамски, Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП.

 

 

„Толкова ултимативна нота от американското посолство досега не е имало. Защо са опасни договорите за доставка на ядрено гориво от Уестингхаус? Срокът на експлоатация на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй изтича в края на 2027 година, а на 6-и през 2029 г., а ние сме сключили договор за доставка на старото руско гориво от Уестингхаус за 10 години оттук насетне за 5-и блок. Старото руско гориво, което Русия вече не използва, но ще ни достави по договор американската фирма, при презареждане на енергоблока трябва да е с 6 касети в повече, т.е. вместо 42 са нужни 48 броя. Горивната им кампания /живот/ е по-кратка, което по сегашни цени на тока прави загуба от 12 милиона лева на ден. Анализът, направен за удължаване на лиценза за експлоатацията на двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“, е направен при условие, че се използва новото руско гориво, а не това, което ще получаваме от Уестингхаус. Интегралният неутронен поток на новото гориво върху корпуса на реактора е по-нисък от този на старото, което води до по-слабо натоварване на самия реактор, което пък води до по-дългия му живот“, обясни още Румен Овчаров.

По думите му, без руската страна да подпише удължаване на живота на реакторите, няма кой да го направи. Той добави, че по отношение на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ имаме доставено и гарантирано ядрено гориво за още 12 години, а подписваме договор за доставка за ново ядрено гориво за него за 10 години с „Фраматом“ за новия вид ядрено гориво. „Влизаме в ситуация, в която ще трябва да продаваме ядрено гориво“, обясни бившия енергиен министър.

„Благодарение на отказа на България за доставки на природен газ от Русия платихме само за изминалата година над 1 милиард лева повече. За трите месеца – юли, август и септември, сме надплатили 540 млн. лв., за май и юни около 230 млн. лв. и до края на годината от октомври до декември общо над 1 милиард лева. Парите са отишли в касите, които ни доставяха диверсифицирания втечнен природен газ. В надплащанията в посочената сметка не влизат парите за месец януари, както и ако Газпром ни съди на арбитражен съд по клаузата Take or Pay“, категоричен е Овчаров.

 

Той обясни, че цената, по която купуваме втечнения американски газ, е на 210 лв. за мегаватчас. При усредняване на цената на синьото гориво от Азербайджан, който е в размер на 1/3 от нуждите ни, получаваме около 160 лв. на мегаватчас. Булгаргаз продава газа на 180 лв. с допълнителни още 12 лева такса, въведена от т.г. за спасяване на дружеството със задължение в размер на 1,4 милиарда лева. „Ако получавахме газ от Газпром, цената щеше да е около 140 лв. за мегаватчас“, посочи Румен Овчаров, сиреч с разлика от 50 лв. на мегаватчас, но при общото разходвано количество на синьо гориво от страната ни за януари натрупаната сметка е за 150 милиона лева повече.

Румен Овчаров: Не виждам кой от политическата класа ще защити интереса ни за Маришкия басейн 

„Нямам нищо против и да откажем пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото те са значително по-малко от това, което ще загубим.“ Това каза в предаване на Поглед Инфо, пред Валентин Кардамски, Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП, на въпрос, дали ще успеем да предоговорим условията по Плана, който ни задължава да затворим част от въглищните мощности в Маришкия басейн.

„Не виждам кой ще прояви характер да защити националните ни интереси в настоящата политическа класа на България. Мисля, че има възможност да се предоговорят частично нещата по ПВУ, но не напълно. Има и една друга възможност. В договора ни за присъединяване в ЕС имаше 1000 – 2000 мегавата, които трябваше да бъдат спрени още през 2012 г., защото не отговаряха на тогавашните изисквания на ЕС. Свързани са с Христо Ковачки. И сега са едни от най-замърсяващите – ТЕЦ Бобов дол, Марица 3, Брикел, ТЕЦ – Русе и т.н. Тогава обаче Христо,... той си ги прави тези неща, урежда си ги, та успя по някакъв начин. Купи когото трябва и пусна едни инсталации, които никой не може да каже по каква технология работят, но той ги нарича газоочистващи и на базата на тях МОСВ му издаде комплексни разрешителни и те продължават да работят“, каза Румен Овчаров.

„През 2020 г. Христо Ковачки печели на търг електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ за 100 мегаватчаса. Няколко месеца по-късно започна пандемията и цените на електроенергията паднаха. Търгът той печели с 4 фирми, от които само едната взима електроенергия, а другите се отказаха. В договорите има клауза – взимаш или пращаш и АЕЦ „Козлодуй“ започва да съди фирмите му за 100 милиона лева. От своя страна той започва да съди АЕЦ „Козлодуй“, защото видите ли настъпила недопустимост и т.н. Новото ръководство на атомната централа сменя преди месец юридическата кантора, която води делата срещу него, а УС на борда на директорите на централата взима решение да подпише споразумение с Ковачки, според което не само АЕЦ „Козлодуй“ няма да вземе 150 милиона лева, а ще плати 25 млн. лева на фирмите му, като компенсация?“, категоричен беше Румен Овчаров и добави: „Не ме питайте, дали това го знае президентът Румен Радев, но Еленко Божков и Кирил Добрев със сигурност знаят“.

„Преди 15-20 дни Булгаргаз отказа да прати съдия-изпълнител в ТЕЦ-Варна и да върне собствеността му на държавата. По време на съдебното заседание Булгаргаз поиска някакви допълнителни експертизи, вместо да прати съдия-изпълнител да прибере централата. Знаете ли коя е фирмата, която ще доставя газ през Булгаргаз за февруари? Фирма „МЕД“, която беше вкарана от Асен Василев и Кирил Петков като посредник“, каза още Румен Овчаров.

Румен Овчаров отрече, че НС на БСП е дал мандат на Корнелия Нинова да преговаря за съставяне на правителство с ръководствата на другите парламентарно представени партии, включително и ГЕРБ, при положение, че Конгресът на Столетницата е взел решение БСП да не влиза в управленски съюз с партията на Бойко Борисов. По думите му, пленумът я бил упълномощил да преговаря с другите партии за постигане на консенсус по няколко важни за държавата проблема за неотложно разрешаване, като гласуване на бюджета, ПВУ и пр., и ако такъв бъде постигнат, да бъде предложено правителство с ограничен времеви мандат от непартийни фигури.

„Формалната истина е известна и на Вас и на мен. Ние наистина не сме изнесли нито един патрон за Украйна. Това, че фирми от Полша, Чехия и Словакия са купували от България, и че тези муниции са отивали в Украйна е също добре известно. Тук няма никакво откритие“, каза Румен Овчаров.

Източник: Поглед Инфо   https://glasove.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696754
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031