Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2023 17:26 - Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя „Евролаб“ на „Капитан Андреево“
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 50 Коментари: 0 Гласове:
0



Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя „Евролаб“ на „Капитан Андреево“ 23.01.2023 

image

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град (АССГ), което засяга наетите от „Евролаб 2011“ ЕООД помещения на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от Върховния административен съд (ВАС), който е трябвало да гледа жалбата на агенцията.

 

Делото пред първоинстанционния съд – АССГ, е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ против четири точки от заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с които се оттегля като нищожна заповед от 31 декември 2021 г. на директора на агенцията и се прекратява сключеният въз основа на тази заповед договор за наем с фирмата.

„Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден“, се казва в определението на ВАС.

Поради това се приема, че жалбата на БАБХ не може да се разгледа и решението на АССГ по делото е правилно, като следва да бъде оставено в сила. Според него точки ІІ, ІІІ, ІV и VІ от заповед № РД 11-1477 от 01.07.2022г. на изпълнителния директор на БАБХ са нищожни, а агенцията трябва да заплати на „Евролаб 2011“ ЕООД сумата в размер на 1250 лева разноски по делото.

На 5 декември миналата година от  „Продължаваме промяната“ внесоха сигнал до ДАНС във връзка с възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните. В него се посочваше именно неплащане на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе зает от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев твърдеше, че причината не е делото, а бавна работа, като пред bTV показа платежно за таксата, което обаче не е признато от съда. Христо Вълчанов наследи на поста назначения преди това Христо Даскалов.

Съдът е разпоредил платежно да бъде изпратено до 21 ноември, а то е изпратено едва на 30 ноември, при това незаверено. Според върховните съдии плащане до 21 ноември не е доказано, като данните са, че е направено ден по-късно.

Към май 2022 г. „Евролаб“ извършваше едновременно товаро-разтоварна дейност на пункта, изпълняваше функциите на оператор по товарите и изследваше храните. В същия месец кабинетът на Кирил Петков отне от „Евролаб 2011“ дейността по фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа, изпращайки пробите към държавна лаборатория в София, припомня „Дневник“. До този момент пробите се извършваха в лаборатория на границата, наета с 10-годишен договор в края на 2021 г. с договор, подписан от временно изпълняващия длъжността директор Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Договорът е подписан въпреки забрана на тогавашния министър на земеделието Иван Иванов, тъй като в същия ден Христо Даскалов встъпва в длъжност. През 2021 г. на заседание на комисията по ревизия Роснев заяви, че лабораторията на границата не е държавна, тъй като няма нужните финанси за това.

През август Върховният административен съд обаче спря предварителното изпълнение на заповедта на тогавашния изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов, с която се изискваше фирмата да напусне незабавно наетите помещения. Така „Евролаб 2011“ остана да работи на пункта като „оператор, отговорен за пратката“, според отговор на БАБХ до „Дневник“.

След изборите на 2 октомври Даскалов бе избран за депутат, а по-късно освободен като шеф на БАБХ, според него заради подписани документи, свързани с „Евролаб“ на 4 октомври, когато се е върнал на работа. Един от тях е искова молба до Софийския градски съд за започване на дело за обявяване на нищожен сключения договор за наем с фирмата.

„Наследникът ми Христо Даскалов не даде ход и с последваща заповед анулира подписаните на 4 октомври от мен документи“, заяви по този повод Даскалов. Тогава Даскалов съобщи още, че наследникът му Вълчанов е човекът, започнал процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата.

 

 

Източник: dir.bg   https://www.informiran.net/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804535
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930