Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2023 16:29 - Гаснат гордите огньове на Европа и Америка
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 49 Коментари: 0 Гласове:
0



Гаснат гордите огньове на Европа и Америка image xrisi 11:08 | 27 яну 23 5754   Войните се оказват ускорител на социалния прогрес

Натикани в „Клуба на богатите“, у нас имаме прекършено общество, съществуващо по инерция

Във всяка затворена система ентропията на системата ще остане постоянна или ще се увеличи, гласи вторият закон за термодинамиката. Най-популярният извън физиката - свързан е с концепцията за ентропията. Тя във Вселената винаги се увеличава, такава е Стрелката на времето. Природата пречи да се постигат резултати в даден процес, без да се влага нова енергия в него.

В противен случай наличната енергия се разсейва, неотклонно намалява и в процесите настъпват смущения и разстройство. Много сходни развития има и в обществените процеси, изразяващи се като смут, бъркотия и анархия. Историческите примери са много и все убедителни. При все някои условности при ползването на понятия от физиката и биологията в тях.

 

 

В Римската империя почти непрекъснатите войни са осигурявали нейното могъщество, а и развитието на нейната култура. Докато главният приток на войници в легионите са идвали от римските граждани. С времето войската се разрежда с наемници от пришълците от Африка и Азия, настъпва ентропията, разложението в бита, накрая идва крахът на Вечния град.
Войните се оказват ускорителят на социалния прогрес, те разгряват енергиите в общественото огнището. Научно-техническият напредък се забързва скокообразно през военното дело. Затова римляните дълго са превъзхождали околните страни и народи. Подготовката за война води до Третия райх, войната превръща СССР и САЩ в свърхсили.

Често социална енергия е придобивана чрез принудителен труд. В Рим са робите, в по-ново време колонизираното население за европейските империи. В Руската империя - крепостните селяни, в СССР - ГУЛАГ.

„Чиста“ социална енергия в новото време идва от творчеството. На представителите не само на театъра, музиката, изобразителното изкуство, литературата и киното, а също на учените, конструкторите, предприемачите и лидерите в управлението. Използването им от САЩ след световните войни е най-яркият пример.

Напоследък е Китай, защото успешно придърпаха индустриите и търговията, а с тях бурно се развиха образованието, науката, военното дело и много други творчески направления. Преди два века обаче са били поразени от ускорена ентропия и едва преди 40 години тръгват нагоре.

Преди 100 години излиза книгата на германския мислител Освалд Шпенглер „Залезът на Запада“. Все пак година преди да изчезнат четири империи след Първата световна. Днес вече добре се вижда, че упадъкът на Запада става необратим. Поради неизбежните загуби на социални енергии и неудържимо нарстваща дисхармония в социалните отношения.

Както е в областта на физиката. Прави се единствено възможното в ръцете на управляващите този свят - опити за обществено загряване на своята неолиберална капиталистическа система. Чрез повишаване на възможностите на някои стари социални левичарски механизми да си запазят господството. И в очакване на чудната поява на по-ефективна нова система, но пак да са отгоре.

Сочат този свят като лош и подлежащ на промяна. Няма откъде да им се появи! Поради фатален недостиг на читави хора в западните общества. Изпитващи нужда, имащи готовност и способности да променят целево самите себе си и околната среда.

Силно мотивирани да преодоляват трудности в името на значими за общностите цели. Но почти не се срещат такива, енергията на наличните изгаря във външни интервеции или се разходва във вътрешни конфликти. Самоубийствените неолиберални практики изтощиха Запада фатално.

През 2019 г. на среща с бизнесмени от „Шанз Елизе“ президенътт Еманюел Макрон сподели: „Капитализмът е деградирал и полудял“. 52% от белгийските граждани днес се обявяват за авторитарно управление и отпадане на демократичните институции, сочат данни от социологическо изследване.

През юни м. г. в САЩ протестиращи срещу абортите се изгавриха с Библията, като я ритаха като топка в импровизиран футболен мач. Проповедник в Сиатъл казва: „Ако ритаха Коран, някои поне щяха да се възмутят... разкъсаха Библията, хвърлиха я в тоалетната.“ Вместо осквернителите полицията арестувала него...

Социологическо изследване на университета в Чикаго показа, че младежта на САЩ масово се отказва от размножаване. 23%, почти всеки четвърти между 18 и 29 години се отказват от секс. По-голяма част предпочита виртуалните светове пред реалното общуване, за много от тях социалните мрежи са станали вид социален наркотик. Самоубийствено напускане на активния живот.

И жените не раждат вече в либералните общества, децата пречат на консуматорския хъс. Топи се бялата раса, гаснат гордите огньове на Европа и Америка.

Упадък. Все повече индивиди сред население, изгубило цивилизационния си код, все по-малко общество, способно да съхранява и развива своя материална и духовна култура, губещо съзидателните си способности. Дълго може да се изкара така.

Каквото имаме у нас, натикани в „Клуба на богатите“?! Векове сме оцелявали под нечие „присъствие“. В новото време обаче виждаме колко бързо деградацията разрушава обществата, превръщайки ги в народонаселение.

 Тези дни в Стокхолм пред турското посолство екстремистът Расмус Палудан от дясната партии „Твърд курс“ публично изгори Корана. Няма вид на слабоумен, но с кой акъл тогава, нали е ясно каква ще бъде реакцията на официална Анкара, на правоверни мюсюлмани ислямските страни!? И е радостен, че получава заплахи за убийство?!

Съпартийците му тъпкали портрет на Ердоган. В свръхлибералната Швеция е пълно с мюсюлмани от цял свят. Обаче външното министерство на страната се изразило така: „У нас има широка свобода на изразяване на мнения.“ Но имат вече и нацистки екстремизъм наред с неолибералната поквара и мракобесие, деморализация и опасно разединение в обществото.

През 2014 г. в Киев учредиха под външен натиск и със съдействието на вселенския Вартоломей автокефална православна църква. Очаквано това се оказа удар върху самото Православие. Тези дни президентът Зеленски наложи санкции против 22 представители на Рускта православна църква, заедно с предишните вече са 200.

Докато САЩ дава десетки милиарди долари на Украйна, за да гинат украинци като убиват руснаци, Китай е предоставил 38,68 милиарда долара кредити в подкрепа на научните и технологични иновации в страната през 2022 г.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви: „Русия е голяма страна, тя е свикнала да се бори докрай, свикнала е почти да губи и след това да възстановява всичко. Би било абсурдно да се смята, че Русия е загубила войната или че нейните военни са некомпетентни.“

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg   https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783445
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930