Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2023 17:44 - Хляб от щурци готвят в столични фурни
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 94 Коментари: 0 Гласове:
0



Хляб от щурци готвят в столични фурни

/ИЛИ ЗАГОВОР ПРОТИВ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!ЧЕТЕТЕ НАДОЛУ,АКО НЕ ВИ Е ГНУС,НЕ САМО ОТ ЧЕРВЕИТЕ,НО И ОТ ТЕЗИ,КОИТО ГИ ПРЕДЛАГАТ!  Н.М./

  За европейците може да е нещо необичайно, но яденето на насекоми е хилядолетна практика в десетки страни

    image image          

Бутиков хляб, замесен с брашно от щурци, може да се появи съвсем скоро в елитни столични фурни. Уникалният продукт е част от проект за създаване на ядливи брашна от насекоми, по който работят учени от пловдивския Университет по хранителни технологии. Изследванията им започват преди 2 години, а от тази седмица необичайната идея може да бъде и официално реализирана.

След становище на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), еврокомисията одобри използването на домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари като храна за хора. И това дори не е първото подобно разрешение. През 2021 г. жълтия червей и пътуващия скакалец стават първите насекоми, добавени в списъка с позволени хранителни съставки в европейската кухня. Стритите на прах щурци и скакалци може напълно легално да се влагат във всевъзможни продукти – от хляб и кифли, през макарони, сосове, супи, млечни десерти и сладоледи, та дори и в шоколад. Разбира се, това трябва да е изрично посочено върху опаковката.

За хората в Европа може да е нещо необичайно, но яденето на насекоми е хилядолетна практика в десетки страни. Смята се, че около 2 милиарда души по света се хранят с всевъзможни насекоми – най-често като добавка към други ястия или салати. Освен щурци и скакалци, на почит са хлебарки, мравки и паяци. В Мексико например пържените скакалци са голям деликатес, наричат се чаполинес и са хрупкави като семки, разказват кулинари. Във Виетнам пък са големи фенове на хрупкавата салата от червени мравки, хлебарки и скакалци.

Амбицията на европейските фирми, по чиято молба насекомите са одобрени като храни, е да ги продават под формата на брашно. Според рекламите, смлените скакалци и щурци са питателна и здравословна храна, богата на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Основното им предимство е богатото съдържание на протеин, което ги прави заместител на обичайното месо.
„В един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини, докато в килограм телешко са около 190 грама, а в килограм свинско – 150 грама. В щурците има високо съдържание на витамини от групата В и особено В12, много повече желязо, отколкото в спанака. Съотношението между мастните киселини Омега-6 и Омега-3 е 3:1 – по-добро, отколкото в сьомгата. Освен това протеинът от насекоми е много по-лесно усвоим от човешкия организъм, в сравнение с протеина, извлечен от ориз, грах и овес”, обясняват учени.

Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO) отдавна предупреждава, че към 2050 г. населението на планетата ще достигне около 9 милиарда души. Това ще доведе до повишено търсене на месо от птици, свине или говеда, но обработваемата земя не е достатъчна. За това още от сега организацията по прехраната призовава хората да свикват, че вместо пържоли, в бъдеще все по-често ще похапваме протеини от всевъзможни буболечки.

България може да стане една от първите страни в ЕС, в която ще започне продажба на човешка храна от насекоми. Колкото и невероятно да звучи, у нас вече има няколко ферми за отглеждане на щурци, но поне до момента продукцията им е разрешена за изхранване на животни – предимно влечуги, гледани в терариуми, или като съставка на смески за угояване на говеда и свине. Първата ферма е открита през 2019 г. в Българово, на 20 км от Бургас. Собственикът инж. Стоян Вълев се хвали, че отглежда над половин милион насекоми, които са готови за продажба на всеки два месеца.

Пазар за стоката му не липсва, но Вълев има амбиция от щурците да се извлича протеин за човешка храна, под формата на брашно, след тяхното изсушаване и смилане. За да тръгнат продажбите, самото брашно първо трябва да се сертифицира, че е подходящо за употреба от хора. По молба на собственикът, с проблема се заемат от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Екипът на  доц. Десислав Балев от 2 години разработват технология за производство на брашно от щурци. Ученият се хвали, че работата им са изключително напреднала. По думите на Балев е въпрос на съвсем малко време в магазина да видим хляб с брашно от щурци, скакалци и други насекоми. Хранителният технолог допуска, че българите имат сериозна психологическа бариера да сложат на масата манджа от насекоми.

„Първата асоциация, която се появява при вида на подобни продукти, е все едно ядат хлебарки. Но в действителност, що се отнася до нещата, които съм опитвал – много трудно ще познаете, че ядете насекомо“, отбелязва доц. Балев. Той допуска, че с течението на времето потребителите ще се престрашат да опитат, тъй като храните са безопасни и представляват добра алтернатива на животинските протеини.

Към задаващата се първа партида брашно от щурци, интерес вече имат и няколко собственици на бутикови фурни за хляб в София. Идеята им е в традиционното тесто да се влагат и малко смлени на прах насекоми. Търсене от готови да експериментират с нови вкусове кулинари едва ли ще липсва.
https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698341
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031