Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2023 17:42 - "Росатом" опроверга енергийния министър Росен Христов за ядреното гориво
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 111 Коментари: 0 Гласове:
0



"Росатом" опроверга енергийния министър Росен Христов за ядреното гориво image
  • Автор: БТА
  • 31 Яну 2023

Организациите в състава на държавната корпорация "Росатом" винаги стриктно са изпълнявали и продължават да изпълняват всички свои договорни задължения, притежават репутация на надеждни и отговорни доставчици. Ние винаги сме се отнасяли към това с приоритетно внимание и не сме допускали сривове и забавяния на доставките, въпреки всякакви възникващи външни фактори. Това пише в писмо на заместник-генералния директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров до министъра на енергетиката на България Росен Христов.

 

Писмото е по повод публични изказвания на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на дейността на "Росатом", нейни дъщерни организации и партньорските им взаимоотношения с България, уточняват от руската компания. 

"Акционерно дружество ТВЕЛ изцяло е изпълнило своята програма за доставки на ядрено гориво за 2022 година, включително и за страни членки на Европейския съюз. Общо са осъществени над 20 пратки на ядрено гориво до нашите европейски клиенти, от тях – две доставки за АЕЦ "Козлодуй". Всички тези доставки са извършени в срок, без никакви сривове и забавяния. Абсолютно не се съмняваме в това, че и програмата за доставки за 2023 година и следващите години ще бъде изпълнена също така без закъснение", пише Комаров и добавя "от наша страна няма затруднения, които биха могли да попречат на изпълнението на договорните задължения на руските организации. Показателно е, че именно на 22 декември 2022 година – в деня, когато сте направили това изявление – успешно е завършена доставката на поредната партида свежо ядрено гориво за АЕЦ "Пакш" в Унгария. Маршрутът на тази доставка преминава включително през Черно море и през територията на България".

Акционерно дружество ТВЕЛ не е излизало с инициатива за внасянето на каквито и да било промени в действащия договор за доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", за които пишат българските медии, като цитират Вас, посочва Кирил Комаров в писмото си до Росен Христов.

 

Организациите от държавна корпорация "Росатом" държат на репутацията си на надеждни доставчици и никога не са използвали своите договори за оказване на натиск върху партньори казва Комаров.

Заместник-генералният директор на "Росатом" добавя, че лицензът на Федерално държавно обединено предприятие "Производствено обединение "Маяк" за извършване на дейност по обработка на ядрено гориво не е бил отнет, тази дейност продължава да се извършва и в момента. Извозването на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" в рамките на 2022 година е отлагано няколко пъти, както поради нерешения въпрос за сключване на застрахователен договор от българската страна, така и по обективни причини заради ниското ниво на река Дунав. В тази връзка е взето съвместно съгласувано решение за отлагането му за 2023 година, казва Комаров. 

По повод изказвания на Росен Христов, че пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще премине към горива от "Уестингхаус", Комаров заявява, че "съмнения буди предположението, че в процеса на внедряване на горивото от алтернативен доставчик по надлежен начин ще бъдат изпълнени всички необходими обосновавания, на първо място за случая, когато горивото ще се експлоатира в смесени активни зони. За такъв сценарий гарантирането на безопасната експлоатация на енергоблоковете, а също и нормалното функциониране на системата за вътрешнореакторен контрол, са възможни само при предоставяне на входни данни и подготовка на съответните разчети с участието и на двамата доставчици. Наред с това държавната корпорация "Росатом" и организациите, влизащи в нейния състав, не са получавали съответните запитвания от АЕЦ "Козлодуй". Експлоатацията на смесена активна зона без надлежни разчети и обосновавания е сериозен риск от гледна точка на ядрената безопасност, като отговорността за това ще носи изцяло операторът на АЕЦ".

"Росатом" остава изцяло отворена за диалог, основан на доверие и обмен на информация за целия комплекс въпроси на руско-българското сътрудничество в областта на ядрената енергетика, завършва писмото си Кирил Комаров.

 Източник: БТА Ф  https://glasove.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696520
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031