Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2023 18:38 - Фотографът Светломир Стоянов пред Lupa.bg: Македонските граничари се гавриха с българските медии
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Фотографът Светломир Стоянов пред Lupa.bg: Македонските граничари се гавриха с българските медии Обявиха ни за заплаха за националната сигурност, провокираха ни и целяха да проявим агресия към македонците Актуално интервю 16:45 - 06 Февруари 2023 2073         image

image Автор: Марина Чертова    

Огромен скандал заформиха северномакедонските власти, след като на 4 февруари спряха представители на българските медии на границата и не ги допуснаха да отразят честванията в Скопие за 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев. Българска официална делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие. Властите в Скопие всячески възпрепятстваха и български граждани да отдадат почит на гроба на един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

Министерството на външните работи на България изрази съжаление, че властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Външно определи това отношение като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България.

Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз, заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й преговорният процес не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права.

Репортер на Lupa.bg се свърза с фотографа Светломир Стоянов - един от хората, които искаха да преминат българо-македонската граница в събота рано сутринта при граничния пункт "Деве баир", за да отрази честванията на рождения ден на Гоце Делчев в македонската столица. Той, както и другите български журналисти, не бяха допуснати на територията на РСМ. Светломир Стоянов е фотограф на свободна практика и описва себе си като "уличния фотограф". Той стана известен със снимката на бездомното куче, което посрещна депутатите в първия работен ден на досегашния 48-и парламент, който имаше твърде кратък мандат.

image

- Светломире, бихте ли разказали какво се случи на българо-македонския граничен пункт в съботния ден на 4 февруари, когато се опитахте с група журналисти да влезете на територията на Република Северна Македония?

- Исках да отразя посещението на официалната българска делегация в Скопие, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Аз пристигнах на граничния пункт около 4,30 часа сутринта в събота. Преминах без проблем нашата граница, нашите гранични служители бяха много любезни и ми съдействаха, и се озовах на македонска територия заедно с други колеги от различни медии. Там ни казаха да изчакаме, защото нямало ток и системата за проверка на документите не работела.

Първоначално ни държаха един час на македонската граница, проверяваха ни, взеха ни документите. През това време един от колегите говореше в колата на спикер по телефона и при него дойдоха двама цивилни македонски граждани, впоследствие разбрахме, че са полицаи, отвориха грубо вратата на колата и започнаха да ни разпитват какво снимаме. Започнаха да викат: "Дайте телефоните, слезте от колата, елата в стаята, подпишете тези декларации". Казах, че няма да подписвам нищо и попитах дали може първо да прочета документа. "Подписвай, подписвай, няма кво да четеш", ми каза един от македонските полицаи. 

- В онзи момент видяхте ли поне бегло какво е написано в тези декларации?

- В тези декларации се казва, че ние сме заплаха за македонската национална сигурност и ни се забранява достъп до територията на страната.

image

Декларацията, която македонските гранични власти караха да бъде подписвана от българските граждани на 4 февруари

 

- След като се легитимирахте с прес карта какво ви казаха?

- Легитимирах се с прес картата и на българската, и на македонската граница. Македонските граничари ни казаха, че не може да влезем с техника и ако искаме да влезем като туристи трябва да оставим снимачната техника на граничния пункт. Казах им, че няма как да оставя техника за 30 000 лева ей така.

Македонските полицаи започнаха да повишават тон и да се държат грубо и гадно с нас и да гледат лошо. Българските журналисти, които тогава бяхме на македонския граничен пункт, бяхме заобиколени от полицаи и аз непрекъснато наблюдавах да не би да започнат да ни удрят или блъскат.

В крайна сметка ни казаха: "Решавайте - без техника ли ще влизате или се връщате с техниката." Казах им: "Ще влезем с техника!" Доста пъти ни зададоха този въпрос, явно се надяваха, че ще отстъпим и ще си оставим техниката. Но нямаше как да поверя на македонските граничари толкова скъпа техника и да вляза като турист в Македония. Не ни даваха и да отидем до тоалетна. Казваха, че не било техен проблем и не знаят къде е тоалетната на македонската граница. Попитах дали някъде има тоалетна, кафе и вода и отговорът беше: "Това не е мой проблем!"

image

- Колко време прекарахте на македонската граница?

- Почти 12 часа - до 3 часа следобед в събота. Нас като журналисти и фоторепортери категорично не ни пуснаха да влезем в Република Северна Македония, за да отразим визитата на министър Демерджиев, който поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие. Аз бях в първата кола след българската делегация. 

image

- Българските власти съдействаха ли на българските журналисти, така че да може да си свършат работата в Северна Македония?

- Да, и от Външно министерство, и пиарката на вътрешния министър ни съдействаха. Дадоха ни и телефоните на българския посланик в Скопие, говорихме с него. Казахме му, че са ни издали документ, че сме заплаха за националната сигурност и не ни пускат да снимаме и се отнасят лошо с нас, без ние да провокираме подобно поведение. И че отиваме само да снимаме поднасянето на цветя на гроба на Гоце Делчев от българската делегация.

В събота сутринта нито БНТ, нито БТА, нито който и да било друг журналист не беше пуснат. Македонските власти искаха да описват снимачната техника на всички медии и да записват серийните номера. Аз лично отказах. Това беше абсолютна гавра с българските медии. За мен не е нормално да описваш техника нито на обществена, нито на частна медия. Ние не ходим с крадени техника.

image

Македонските граничари не са никак любезни с представителите на българските медии

 

- Вие разполагахте ли с акредитации, каквото обикновено е изискването на чуждата държава към журналистите при отразяване на събития на тяхна територия?

- Да, ние си бяхме направили акредитации според правилата на македонското външно министерство и пак не ни пуснаха да влезем. Имаше колеги, които имаха акредитации от преди и пак не ги пуснаха. В Скопие успяха да отидат български журналисти, които са влезли в Северна Македония дни по-рано, а не в събота.

- Имаше ли български журналисти, които да са се държали грубо с македонските граничари?

- Абсолютно не. Всички колеги се отнасяха възпитано към македонските полицаи и граничари. Но никой не разбираше защо македонците се държат така с нас, не ни пускат да влезем и ни пречат да си вършим работата.

Аз направих няколко опита да вляза в Северна Македония през пункта "Деве баир". Обръщах колата и се връщах на българска територия и после пак отивах на македонския граничен пункт, но все не ме пускаха.

image

- А македонските власти пускаха ли в събота до обяд изобщо български граждани?

- Правиха всичко възможно да не пускат български граждани с оправданието, че на пункта не работи системата за обработка на документи и записваха ръчно. Странно само на македонската граница не работеше системата и се твърдеше, че няма ток. Докато течеше церемонията в Скопие с участието на министър Демерджиев не пускаха българи да влязат в Македония. За мен всичко беше умишлено.

Министърът на вътрешните работи направи много умен ход като обяви, че България предоставя на Македония три агрегата и сега, ако на македонската граница спре токът, вече няма как да твърдят, че нямат захранване. На българо-македонската граница в събота имаше огромно задръстване заради коли и камиони с българска регистрация, които не бяха допускани в Северна Македония. Специално наблюдавах дали някой български гражданин ще си изпусне нервите и ще подходи агресивно към македонските граничари, но такова нещо поне аз не забелязах. От българска страна провокации нямаше.

Но знам, че на церемонията в Скопие е имало македонски граждани с чорапи на главите, които са обиждали българите, показвали са неприлични знаци и са проявявали агресия към България и българите. Направи ми и впечатление на границата, че някои македонски полицаи нарочно мълчаха, въпреки че български граждани ги питаха разни неща. Явно целяха да провокират с мълчанието си българите, но поне докато аз бях там, не успяха.


Снимки: Светломир Стоянов




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783496
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930