Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2023 16:02 - Може ли Сийка да носи цигари на Иван в ареста? Какво отговори радио ”Ереван”
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 93 Коментари: 0 Гласове:
0



Може ли Сийка да носи цигари на Иван в ареста? Какво отговори радио ”Ереван”   image Днес му ръкопляска, а утре... Източник: бТВ
Попитали радио „Ереван“: Възможно ли е говорителката на главния прокурор Сийка Милева един ден да му носи цигари в ареста? От радиото отговорили без забавяне: „Може, ако България стане правова държава“.  

Дори в Ереван са наясно…

 Може да е виц, но те кара да се замислиш. И вдъхва надежда. Братски народ са арменците.

 Не знам дали Иван Гешев се върна от „Молитвената закуска“ в САЩ или е останал и за вечеря, но тук подчинените му прокурори се издъниха за пореден път.

Официално бе обявено, че държавното обвинение е прекратило делото срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Разследването срещу двамата започна през 2020 г. и беше за търговия с влияние и престъпления по служба. В президентството нахлуха хора на Гешев, част от тях въоръжени. Ровиха по канцеларии, каси и чекмеджета, изнасяха кашони и папки с документи. Вълнуващите сцени бяха заснемани и предавани от медиите, а борисовите такива изпаднаха в екстаз , как Гешев бори лошите в държавата и то на най-високия етаж на властта.

 След бруталното нахлуване на „Дондуков“ 2 хиляди българи излязоха на протести срещу действията на Гешев и с искане за неговата оставка, както и на оставката на гешевия настойник Бойко Борисов, тогава премиер. Хората излязоха заради натрупано с годините недоволство от управлението на ГЕРБ, а „блиц крика“ на прокуратурата бе капката, от която преля чашата.

 Година и половина по-късно обаче нищо от целия панаир не стигна до съда. Затова през през декември 2021 г. Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок.

 Сега прокуратурата признава, че делото срещу двамата се прекратява, защото е установено, че техните "деяния не съставляват престъпления". Откровено признание не толкова за безсилие, колкото за действия, продиктувани от нечии интереси. Задкулисни интереси, по-точно.

Ще припомня думите на Иван Гешев от онзи 9 юни, когато започва тази „операция“, изречени в Габрово: „Извършват се претърсвания и изземвания в два кабинета. Единият е ползван от съветник на Румен Радев, а другият - от негов секретар. Действията са по две досъдебни производства - едното е водено от Военноокръжната прокуратура, а другото е под наблюдението от Спецпрокуратурата и е за престъпно сдружение за търговия с влияние“.

 Днес всичко това е отречено. Очаква се по същият начин да завърши и преследването на друг президентски съветник – Илия Милушев.

 Какво от това обаче?

 Гешев продължава да „коли и беси“ в държавата. Повдигат се обвинения, неудобни хора се хвърлят в ареста, атакуват се бизнесмени, заграбват се бизнеси. В немалко случаи прокуратурата не просто си затваря очите, а съдейства на акции на бухалките.

Със сигурност Пламен Бобоков и Пламен Узунов ще си търсят правата срещу прокуратурата за преживените сътресения в личен и обществен план. Но това ще продължи една, две, три години?

 В същото време прокурорите, които са били ангажирани с предварителните производства и които са събирали доказателства срещу двамата, няма да бъдат санкционирани по никакъв начин. Говори се, че дори са повишени за изпълнената поръчка. Вярно или не – няма значение. Самият Гешев ще се измъкне с хлъзгави обяснения, че законите са стари и лоши и ще се изкара тяхна жертва.

Разбирате ли сега колко е важно главният прокурор да подлежи на някакъв контрол? Да има поне мъничка възможност той да бъде разследван за използване на закона в услуга на съмнителни интереси. Както стана в Швейцария, където за подобни действия главният прокурор вече е бивш и е на подсъдимата скамейка.  

 Няма, наистина няма друга държава, където главният прокурор да е с неограничени пълномощия, както е в България. Такъв модел е съществувал през 1930-е години в СССР, когато Вишински и Сталин са пратили на смърт и в лагерите милиони съветски граждани. Но дори Сталин в един момент е отстранил любимия си генерален прокурор, защото е станал неконтролируем. Изпратил го в дипломатическата мисия на Москва в Ню Йорк, където онзи внезапно умрял, след като изпил сутрешното си кафе…

 Дори диктаторът Путин отстрани руския генпрокурор Юрий Чайка, който беше беше се еманципирал дори от Кремъл, а синът му Артьом стана милиардер с неясни пари и бе санкциониран по американския закон „Магнитски“.

 У нас обаче статуквото брани Гешев, както чичо Скрудж парите си. Нужен е катарзис, за да се промени ситуацията, както се случва с героя на Дикенс.

 Нещата са прости и ясни: Време е прокурор да влезе в ареста заради задкулисните зависимости в обвинението. Да плати цена за слугуването на мафиотски кръгове и потъпкване на закона. И нещата ще започнат да се оправят. Във всички сектори на живота. Ако този прокурор е от Олимп – още по-добре.

 Тогава днешната говорителка на Гешев Сийка Милева ще може да докаже своята лоялност и при други обстоятелства, не така безоблачни, като сегашните…

 Огнян Стефанов
https://frognews.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832176
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930