Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2023 16:44 - Къде са 500-те милиона на Доктора?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
0



Къде са 500-те милиона на Доктора?

/ ВЕРОЯТНО ПРИ "АРЕСТУВАНИТЕ" МИЛИАРДИ БИТКОИНИ.  Н.М./ Контрабандист №1 остави наследство в офшорки и имоти Едно време 14:16 - 14 Февруари 2023 3971         image Автор: Lupa.bg    

17 г. след убийството на сочения за Крал на цигарената контрабанда Иван Тодоров-Доктора мнозина се питат какво се случи с неговото наследство. По обясними причини ясен отговор няма и няма да има.

Вариациите по темата за наследството му се движеха преди години между 500 млн. долара, които щял да наследи синът му Теодор, изпрани през офшорки на Сейшелските острови и Кипър, както и недвижими имоти, пише "Телеграф". 

Мистерия

Дали наистина до навършването на 30 г. на момчето, което живееше в Лондон и учеше финанси там, парите и управлението на бизнесите на Доктора са били в ръцете на бившата му съпруга Вилиана, не се знае.

Предприемчивата жена от десетилетия се занимава с търговия със скъпи часовници, скъпоценни камъни, парфюми, козметика, а също и със строителна дейност. Последната сделка с имоти на Иван Тодоров малко преди да бъде убит е голяма сграда в София, която обмислял да превърне в бизнес център.

Връзката с Фатик

За каналите, по които Доктора е осъществявал контрабандата си, се говори, че са наследени от разработваните с десетилетия „трасета“ от комунистическата Държавна сигурност.

Иван Тодоров е създал и нови контрабандни канали, но в началото със сигурност не е започнал от нулата, защото в този бизнес такава опция няма. Иван Тодоров е бил близък с Филип Найденов-Фатик още през 90-те години на 20-и век.

А Малкия Фатик, или както е истинското му име Фатик Исмет Шабан, е син на Исмет Тюркмен Шабан – мъж от сирийско-кюрдски произход, който се преместил в България със семейството си.

image

Тук бил вербуван от ДС и става активен участник в т.нар. „специфични търговски операции“, извършвани по време на социализма под контрола на държавата. Говори се още, че псевдонимът Фатик му е даден у нас и на арабски означава „човекът, който отваря“.

Икономическият отдел във II-ро главно управление на ДС е координирал чуждестранния контингент от вносители и износители на контрабандни стоки.

След смъртта на Големия Фатик през 1998 г. Малкия Фатик поема контрабандните канали, използвани от баща му за трафик на крадени коли, наркотици и други стоки. Фатик е показно разстрелян, докато пътува в мерцедеса си по бул. „България“ в София на 19 август 2003 г.

Дотогава обаче Иван Тодоров-Доктора вече е успял да влезе в занаята повече от успешно. Пътят на контрабандните цигари към Западна Европа работи като смазан механизъм. Антимафиотите се опитват да проследят връзките между Доктора, Константин Димитров-Самоковеца и един грък, но с променлив успех.

Атентатът

4 месеца преди убийството на Фатик е направен неуспешен опит за ликвидирането на Доктора. На 18 април 2003 г. бронираният му „Мерцедес S-класа“ се движи по оживеното „Цариградско шосе“ в София. На метри от автобусната спирка на Полиграфическия комбинат автомобилът е взривен от поставена под дясната предна седалка бомба. Там обикновено пътува Иван Тодоров.

Този път обаче той управлява колата и там седи неговият шофьор Йордан Спасов, бивш гард от НСО. Взривът го разкъсва, а Доктора изскача от автомобила, почернял от пушека, и само с временна загуба на слуха от силния гръм.

Започва разследване, което не установява кой е поръчителят на атентата, но се предполага, че бомбата е поставена в гараж в София.

Седмица преди атентата Тодоров оставя мерцедеса си за проби, защото искал да го продава. Адската машина е задействана дистанционно и атентаторът не е знаел кой къде седи в колата.

През ноември с.г. Иван Тодоров заявява, че зад опита за убийството му стоят „бивш приятел, красавица и нисък генерал, който пуши пури за близо 3000 лв. на месец и преправя костюмите си“.

Яхтеният скандал

Липсата на резултати от разследването на опита за покушение е заглушена от политически скандал, който избухва, след като МВР съобщава, че в куфарчето на Доктора, което изхвърчало от взривената кола, са намерени снимки. Те са от яхта в Монако.

На тях се вижда как министри от правителството на Симеон Сакскобургготски играят карти с царски депутат и Петър Петров-Амигоса, който по-късно ще бъде осъден за пране на пари от контрабанда. На заден план седи съдружникът му Иван Тодоров и си говори с дама.

След скандала гостите обясняват, че случайно са попаднали там. Причина за визитата им бил кръг от „Формула 1“ в Монако. Доктора отрича тези снимки да са били в колата му, намеквайки, че те са подхвърлени там. Според специалисти фотосите са правени от спецслужбите.

image

На 25 април тогавашният гл. секретар на МВР ген. Бойко Борисов подава оставка, но премиерът Сакскобургготски не я приема. Няколко месеца по-късно и министър подава оставка, но и неговата не е приета.

Покушението

Атентатът не успява, но поръчката за убийството на Иван Тодоров не е отменена и 3 г. по-късно тя е изпълнена. На 22 февруари 2006 г. около 14 ч. Доктора пътува в джип „Порше Кайен“ в кв. „Лозенец“.

Иван Тодоров седи до шофьора си Васил Стоянов. На ул. „Червена стена“ джипът минава край строителен обект и намалява, защото улицата е стръмна и има завой. В този момент килъри откриват огън. Тялото на Доктора е надупчено от 13 куршума и той издъхва на място.

Шофьорът му е с 10 рани в корема, дясната ръка и двата крака и е откаран във ВМА. Според работници от обекта стрелците са избягали с лек автомобил „Ауди“ по бул. „Черни връх“.

МВР обявява, че издирва двама мъже, които са избягали от мястото на убийството с „Ауди“, което е открито по-късно в жк „Надежда“.

Очевидци описват, че единият е висок около 180 см, на възраст 30-35 г., с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци, облечен в черно яке.

Вторият е висок около 170 см, едър, по-млад, с черно спортно яке и бейзболна шапка с кафеникава козирка. Разпространен е и фоторобот на единия от килърите. Дъждът по време на огледа след убийството заличава някои от следите.

Неуспешният атентат срещу Доктора. На малката снимка - фоторобот на един от убийците. 

Версии


Версиите, по които работи полицията, са много, но нито една не е доказана. Не се доказва поръчители да са братята Красимир и Николай Маринови. Според друга версия Доктора бил ликвидиран, защото отказал контрабандните му канали за цигари да бъдат използвани за трафик на наркотици.

Трета версия го свързва с контрабанда, създадена от ДС, чиито наследници се „чистели“ от босове, станали известни в обществото, какъвто се превърна Доктора след яхтения скандал.

Делата

Иван Тодоров остава с чисто съдебно досие, тъй като нито едно дело срещу него не завършва, докато е жив. По делото за отвличане на хасковския бизнесмен Милослав Кръстев Хасковският окръжен съд го осъжда на 5 г. затвор, Пловдивският апелативен съд потвърждава присъдата, но ВКС връща делото за ново разглеждане.

През 2005 г. прокуратурата обвинява Тодоров, че в съучастие с Петър Петров-Амигоса и още двама са изпрали 98 млн. долара от контрабанда на цигари, но след убийството му делото е прекратено спрямо него.
https://lupa.bg/news/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703980
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031