Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2023 18:17 - Личните лекари искат 7.80 лв. потребителска такса
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 93 Коментари: 0 Гласове:
0



Личните лекари искат 7.80 лв. потребителска такса  

В момента тя е 2.90 лв.


    image image          

Потребителската такса за преглед при личен лекар да се увеличи от 2.90 лв. на 7.80 лв. Това предложиха днес общопрактикуващи лекари от Бургас пред Нова телевизия. Сумата е изчислена като процент от минималната работна заплата – 1%.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков припомни, че потребителската такса е стартирала през 2000 г., ползвайки световния опит, за да се регулира свръхпотреблението и ненужно ползване на медицински и стоматологични услуги. „През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2.90 лв., защото минималната заплата беше толкова, и оттогава не е променяна“, посочи той. Спроед него обаче следва размерът й да се обръже с някакви обективни критерии – нато например минималната работна заплата, за да не зависи тя всяка година от Министерски съвет.

„Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси – деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи, като в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите. Така може да го направи при децата“, заяви той. Според него държавата не бива да извършва социални дейности на гърба на лекарите. „Нека тя да каже кои групи са овободени от такса, но за сметка на кого? Ако освободи дадени групи от такса, държавата да превежда тези пари на лечебните заведения“, казва той.

По думите му има работещи хора, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса и водещото след нея свръхпотребление на медицински услуги. „Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен„, смята д-р Желязков.

Въпросът за увеличението на потребителската такса се повдига периодично, като последно за това говори председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров на дискусия в парламента през януари т.г. Той заяви, че трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, тъй като заради близо 1 млн. здравно неосигурени граждани системата губи годишно по 360 млн. лв. По думите му е добре да се въведе и такса за децата, които сега са освободени, като това може да стане по подобие на намалената такса за пенсионерите, плащащи 1 лв. при преглед.

„Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа“, коментира тогава и д-р Иван Маджаров, председател на българския лекарски съюз. Той прогнозира „криза с невиждани в близкото минало размери“, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ. В момента в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.
https://mignews.info/


***ПРИ ТАЗИ ГЕНОЦИДНА МЕДИЦИНА И ОГОЛЯЛ НАРОД! НЯМАТ НАЯДАНЕ,ТОВА АЛЧНО СЪСЛОВИЕ! А ЗА МЕН СА И ИЗЛИШНИ. НЯКОГА ,КОГАТО ТЕ ЗАБОЛИ НЕЩО,ОТИВАШ НА РЕГИСТРАТУРАТА,ОТТАМ ПРЕД КАБИНЕТА СИ ИЗЧАКВАШ РЕДА!!! СЕГА ВИСИШ ДВА ЧАСА,ЗА ДА ТИ ИЗДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ И ДА ТИ ВЗЕМЕ  ПАРИ ЗА НИЩО ПРАВЕНЕ! ГОЛЯМО ЧУДО! ТОВА НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ В КАБИНЕТА НА СПЕЦИАЛИСТА? ГУБЯТ ВРЕМЕТО И ПАРИТЕ НА ХОРАТА С ТОЗИ ТОРМОЗ. ТО,МАЙ В ТАЗИ КОЛОНИЯ ВСИЧКО Е ЗА ТОРМОЗ И ГЕНОЦИД! "ЛИЧНИТЕ" ЛЕКАРИ ТРЯБВА ДА ОТПАДНАТ!   Н.М.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696754
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031