Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2023 17:48 - Речта на Байдън в Полша, мутренско перчене, арогантни лъжи хулигански обиди и заплахи
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 53 Коментари: 0 Гласове:
0



image Речта на Байдън в Полша, мутренско перчене, арогантни лъжи хулигански обиди и заплахи

01.03.2023 

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч във Варшава, чиято основна тема е конфронтацията с Русия в Украйна, но всъщност – по света. Едва ли ще стане толкова известна, колкото Фултънската реч на Чърчил в зората на Студената война, защото е празна и пуста. Като политик и дипломат на Байдън беше нанесен тежък удар и той все още не знае как да отговори.

 

Предварително беше обявен часът на речта на Джо Байдън във Варшава, в която той щеше да обобщи посещението си в Киев и отново да заплаши Москва. Между него и посланието на Владимир Путин до Федералното събрание изминаха около шест часа. Тоест, американският президент имаше преднина: той можеше да обмисли отговора, да вземе аргументи, да развие контраатака.

Американецът не се възползва от предимството. Може би той просто не е можел да измисли нищо ново и мненията на съветниците му са били разделени. В резултат речта на държавния глава на американската държава се състоеше от възхвали на всичко украинско, гръмки лозунги и откровени лъжи: “Подкрепата за Украйна няма да пресъхне. Западът няма да се умори. НАТО няма да се раздели. Русия няма да спечели. Никога, никога, никога.” Байдън наистина каза никога три пъти в един семантичен параграф. Въпреки че идиомът „никога не казвай никога“ е от родния му език.

Тук става въпрос за лозунги. Що се отнася до лъжите, собственикът на Белия дом директно обвини Русия, че уж планирала „умори от глад целия свят“, но страните от западната коалиция спасили бедните по света.

Всъщност беше точно обратното: Западът се опита да блокира Русия като един от най-големите доставчици на храна и торове. Но дори и в тази ситуация увеличихме доставките и част от стоките, заседнали в световните пристанища, просто бяха предадени на страните от третия свят.

Обиколката на Сергей Лавров на Черния континент и подготовката за нова среща на високо равнище Русия-Африка ясно показват, че африканците нямат претенции към Москва заради растящите цени на храните. Пропагандната конструкция, с която Руската федерация носи глад на планетата, както се казва, „не излетя“. Но президентът на Съединените щати продължава да го повтаря като мантра: все някой ще се подведе.

Друг пример за така наречените лъжи е твърдението, че плановете на Москва за Украйна са се сринали, или по-скоро, са били сринати от водената от САЩ коалиция. Реално освобождаването на Донбас си върви, украинската армия отстъпва (командването вече е оттеглено) от „непревземаемата цитадела” – Артьомовск. А официалните лица на Руската федерация не са давали обещания, че до пролетта на 2023 г. ще бъде освободен не Артьомовск, а Днепър или Киев.

Но Байдън лично гарантира, че „руската икономика ще лежи в руини“. Руската икономика надживя дадените им срокове от половин година и загуби само 2,1% за година. За един нормален политик „руините“ изглеждат съвсем различно. Като украинската икономика или американския проект в Афганистан например.

Всичко това е още една демонстрация, че американците всъщност не са готови да говорят с Москва. Заложили на „пролетното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в посока Крим“ и осигурили доставките на танкове за Украйна, те захапаха и чакат „военно поражение на Русия“, което трябва да демонстрира на колебаещите се съюзници, че подкрепата на украинските власти не е напразна.

По отношение на самия Байдън тази власт е до голяма степен марионетка, но засега спектакълът върши работа. Европейските лидери също станаха жертви на инерция и не могат да излязат от порочния кръг, въпреки че техните страни само губят от конфликта с Русия, докато САЩ печелят от разширяването на пазара за продажби на ВПГ и примамването на европейски предприятия в своите „спокойни енергийниводи“ .

Що се отнася до американските гласоподаватели, засега, съдейки по социологическите проучвания, те по-скоро одобряват подкрепата за Украйна. След като потребителската икономика в САЩ се стабилизира донякъде, мнозина забравиха за претенциите си към главнокомандващия.

Като цяло няма какво да се учудваме, че доста опитният дипломат Байдън действа като “ястреб“, без да навлиза в конкретика в нищо. В собствените си очи той сега е лидер на антируската и проукраинската коалиция от няколко десетки държави и размахва сабя.

Липсващата специфика е СТАРТ. Решението на президента на Руската федерация да прекрати действието на Договора за стратегически настъпателни оръжия засега е удар конкретно за Байдън, а не за Америка като цяло. В официални коментари Белият дом изрази съжаление, както и секретариатът на НАТО. Но лично Байдън уж не забеляза този удар. Не искаме да кажем, че не го е усетил. А че той не е бил готов за него.

Факт е, че Договорът СТАРТ, подписан в епохата на „разведряването“, в много отношения е негово потомство. И това е неговата професионална ориентация – да преговаря с Москва за взаимни ограничения в областта на оръжията за масово поразяване (той го прави доста успешно, като самите Косигин и Громико са представители на нашата страна). И накрая, това изискват в по-голямата си част активистите и избирателите на Демократическата партия с нейните „зелени“, „пацифистки“ и „антиядрени“ крила.

Следователно удължаването на Договора СТАРТ, който изтичаше, беше почти единственото искане от Руската федерация, което той, като кандидат за президент, недвусмислено подкрепи. А през февруари 2021 г. Договорът беше удължен за пет години под рева на неодобрение от страна на Републиканската партия, където искаха да се отърват от СТАРТ и да „развържат ръцете си“. Дори нетипичният републиканец като Доналд Тръмп настоява за „нова сделка“ – три с Китай (Пекин не е съгласен и не планира да се съгласява).

Поради това всъщност не може да се каже, че спирането на СТАРТ е удар за цяла Америка, има различни мнения по този въпрос.Но това е безспорен удар за Байдън, неговите планове, обещания и концепцията за външна политика, която той защитава от десетилетия.

Връщането към него е възможно само чрез деескалация на отношенията с Русия. А самата Русия недвусмислено свързва въпроса за деескалацията с доставките на натовски оръжия за Украйна. Иначе не може да бъде: ако искате да ни избивате, какъв диалог за разоръжаването може да има, особено в условия, когато никой на никого не вярва?

Така че във Варшавапланината роди мишка – празни приказки. Президентът на Съединените щати не можеше да забрави за СТАРТ, но очевидно смята, че след контранастъплението на ВСУ и последвалото „военно поражение“ Москва ще стане по-сговорчива и по отношение на СТАРТ.

Няма да стане. Но тази ситуация е още едно напомняне, че въпросите на голямата политика и глобалната сигурност сега се решават само чрез руските въоръжени сили и техните военни победи. Всеки съществен разговор с настоящата администрация на САЩ по СТАРТ и по всеки друг важен въпрос е възможен не преди планът за „атака на Крим“ да бъде зачеркнат със символа “Z”.

Informiran.net!




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841539
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930