Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2023 18:24 - В САЩ разкриха сценария на Белия дом за Украйна
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В САЩ разкриха сценария на Белия дом за Украйна

01.03.2023 06:05

TAC: САЩ се опитват да създадат втори Афганистан в Украйна в името на борбата с Русия

image

Намесата на САЩ в кризата в Украйна превърна постсъветската република в нов Афганистан, който предполага неконтролируеми опустошителни последици за самите Щати и за Европа, това заяви Питър Ван Бурен, наблюдател на портала The American Conservative.

Според него Белият дом е отприщил «постмодерен» конфликт в Украйна, опитвайки се да изтръгне от нея максимум външнополитическо влияние. Авторът сравнява настоящите действия на САЩ с поведението в Афганистан. Ван Бюрен отбелязва, че американските доставки на оръжия и финансиране са насочени към удължаване на конфликта, което ще допринесе за обезкървяването на целия европейски регион.

„Обосновката във Вашингтон е следната: срещу „ниската цена“ за живота на украинците и шепа американски долари, Западът може да сложи край на стратегическата заплаха на Путин за Съединените щати. Нито един американец няма да умре. Това не е като Ирак или Афганистан .. Това е постмодерно, нещо ново», чиста битка на великите държави, Джаксън Полък в областта на международните отношения — получаване на голямо външнополитическо удоволствие на малка цена», пише той.

Авторът обаче е убеден, че подобен подход ще има обратен ефект върху Вашингтон в по-дългосрочен план и ще доведе до отслабване на американските съюзници, наводняване на черния пазар с американски оръжия, както и непредсказуемост в отношенията между Вашингтон, Москва и европейските столици.

Ван Бюрен подчертава, че Белият дом играе и срещу собствените си партньори в Украйна.

„САЩ направиха всичко възможно Украйна да изглежда като платформа на НАТО, въпреки че не е. Вашингтон обяви подкрепа за Украйна, за да запази и разшири възможностите на НАТО, въпреки факта, че Украйна не е член на алианса.

Но за да държи Германия в ръцете си, Вашингтон извърши тайна атака срещу критичната гражданска инфраструктура на Германия, която би имала дългосрочни отрицателни последици за германската икономика.

Това, в допълнение към откритото отношение на САЩ към страните от НАТО като към удобни площадки за доставки и нищо повече — предполага, че «НАТО ще излезе от Украйна победено.

Ако бъдещето на Европа е заложено на карта, тогава възниква въпросът защо най-голямата загриженост се изразява във Вашингтон, а не в Берлин, Брюксел или Париж“, отбелязва авторът.

В същото време Ван Бюрен твърди, че основният проблем на Украйна не са отношенията с Русия, а корупцията, към която се добавят доставките на западни оръжия, влизащи на черния пазар, както се случи по-рано в Афганистан.

«Големото опасение в Афганистан беше разпространението на оръжия — оръжия, които напускат бойното поле в чужди ръце. Независимо дали става въпрос за контейнер с пушки или най-новите противовъздушни системи, Украйна сега разполага с огромно количество оръжия.

В случая с Афганистан, истинският страх се дължеше на факта, че ракетите „Стингър“, способни да свалят модерни самолети, ще се окажат в ръцете на терористите. Оттогава САЩ преследват тези ракети по световните оръжейни пазари“, припомня авторът.

По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон ще предостави на Киев нов пакет военна помощ от 2 милиарда долара. През последната година Съединените щати са отделили повече от 32 милиарда долара военна помощ на Украйна, посочи миналата седмица главата на Пентагона Лойд Остин.
https://zapisnanews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825181
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930