Европейската комисия води „хранителна война“ срещу традиционните западни хранителни навици, заяви заместник-министърът на земеделието на Полша Кшищоф Чечора. Повод за коментара му беше решението на ЕК през януари да одобри използването на насекоми (домашни щурци, червеи и бръмбари) в храните.
В интервю за полското радио „Лодз“ Чечиора заяви, че представители на ЕС „се опитват да променят тенденциите“ и твърди, че неотдавнашното им решение представлява „битка“ и „хранителна война“.
„Преобръщането на хранителните стойности на Запад се превръща в сериозен елемент от дискусията“, настоя Чечиора, който също прогнозира агресивна кампания за насърчаване на нововъведените насекоми за ядене в целия Евросъюз.
Според зам.-министъра Варшава не е съгласна „с тези алтернативи“ или да й бъде казано от ЕС „какво и колко трябва да ядем“.
Въпреки че полското правителство не планира да забрани храните, произведени от насекоми, то е решено да „защити традиционните хранителни ценности и свободата на избор“, обясни Чечиора.
През януари изпълнителният орган на ЕС официално разреши на хранителните компании да използват частично обезмаслени и прахообразни домашни щурци, както и ларвите на брашнения червей Alphitobius diaperinus за консумация от човека.
Комисията цитира научното становище на Европейския орган за безопасност на храните, който през август 2021 г. заключи, че „замразените и изсушени формулировки от цели домашни щурци“ са „безопасни при предложените употреби и нива на употреба“.
Органът на ЕС също така установи процедура за приготвяне на насекоми, като възрастните щурци първо трябва да преминат 24-часов период на гладуване, така че да „изхвърлят съдържанието на червата си“. След това те се замразяват, измиват, термично се обработват, извличат се мазнините им и се смилат на прах.
След завършване на тези етапи полученият прах може да се използва в зърнени храни, хляб, бисквити, пица, макаронени изделия и суроватка на прах, при условие че те са подходящо етикетирани.
Миналия месец собственикът на верига ресторанти в италианския град Торино заяви пред пресата, че планира да продава хляб, обогатен с шурци на прах. Друга италианска компания вече произвежда крекери, направени със същата съставка.
Докато насекомите са част от традиционната кухня в някои азиатски страни, използването им като храна не се приема за нормално в Европа.
Привържениците изтъкват насекомите като достъпен източник на животински протеини, чието производство води до „много по-ниско ниво на емисии на парникови газове в сравнение с традиционното животновъдство“.
Разследване на Обективно.БГ разкри, че асоциация на производителите на насекоми е платила 1 милион евро за лобизъм в ЕК и е провела срещи с членове на Еврокомисията, за да бъдат одобрени въпросните регламенти за използването на насекоми в храните.
Злокобна идеология стои зад скока в цените. Целта не е “защита на планетата”, а редуцирането на хората
http://www.budnaera.com/
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata