Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2023 17:23 - Нараства присъствието на руски ядрени подводници край бреговете на САЩ: Newsweek
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
1



Нараства присъствието на руски ядрени подводници край бреговете на САЩ: Newsweek

image
Ядрена подводница от клас "Ясен"

Докато войната в Украйна продължава да бушува, командири на САЩ и военни наблюдатели бият тревога за дейността на руския подводен флот на хиляди километри разстояние (от конфликта), край бреговете на САЩ, съобщи Newsweek. Наблюдава се и нарастващо присъствие на руски ядрени подводници край бреговете на САЩ и в Средиземно море, според официални лица, пише изданието.

Руските военноморски сили командват един от най-разнообразните подводни флотове в света. Някои от подводниците са способни да носят балистични ракети с ядрени бойни глави, които Москва смята за ключови за стратегическо възпиране.

Страната работи за подобряване на подводния си флот след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. По-специално през последните няколко години Москва произведе серия от подводници, които имат способността да достигнат най-критичните цели в САЩ и континентална Европа, пише Newsweek.

През декември Путин заяви, че страната му ще строи повече ядрени подводници, „които ще гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред“.

Има индикации, че „атомни подводници са разположени край бреговете на САЩ и в Средиземно море и на други места по периферията на Европа“, заяви пред Newsweek Майкъл Питърсън, директор на Руския институт за морски изследвания (RMSI), който провежда изследвания по руски военни и икономически въпроси, свързани със световните океани.

Разполагането им „отразява разполагането на подводници в съветски стил по време на Студената война“, каза той.

Миналия октомври генералът от ВВС на САЩ Глен ВанХерк, ръководител на Северното командване на САЩ и NORAD, предупреди за нарастващото присъствие на ядрените подводници от клас „Ясен“ („Северодвинск“ по обозначение на НАТО) край бреговете на САЩ. Той определи Русия като основна заплаха за страната в момента.

„Те току-що преместиха подводници, първата им подводница [„Северодвинск“] е в Тихия океан“, каза ВанХерк на конференция пред Асоциацията на американската армия. „Друга е в Средиземно море в момента и трета е на път към Атлантическия океан. Това ще бъде постоянна, непосредствена заплаха, способна да носи значителен брой крилати ракети с наземна атака, които могат да застрашат нашата родина“, каза той.

През февруари 2020 г. вицеадмирал Андрю „Уди“ Люис заяви пред Военноморския институт на САЩ и мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания, че нарастващата руска подводна дейност в Атлантическия океан означава, че неговата служба вече не разглежда Източното крайбрежие като „безспорна“ зона или автоматично „сигурно убежище“ за своите плавателни съдове.
http://www.budnaera.com/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704081
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031