Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2023 17:40 - Русия и САЩ се споразумяха да подготвят замяна на ООН
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия и САЩ се споразумяха да подготвят замяна на ООН

image

Г-20, която се състои от 19 държави и ЕС, прие още един съюз - Африканския съюз. Тази реформа показва, че Г-20 може да се превърне в основата на нова глобална архитектура, съставена вече не от държави, а от блокове. За появата на такъв "нов свят" се предупреждаваше отдавна, а борбата на суперсилите за Африка явно го доближи.

Трудно е дори да си представим днес, че Русия и САЩ могат да се споразумеят за нещо конкретно, освен за абстрактни конструкции „за всички добри неща“. Например и Москва, и Вашингтон говорят какво е мирът в Украйна, но виждат прилагането му на практика по твърде различни начини.

И сега: на среща на ръководителите на външните министерства на държавите от Г-20 (т.е. Русия, САЩ, Европейския съюз и 17 други най-големи икономики от цял свят) потвърдиха своя „ангажимент за борба с изменението на климата“ , но дори не можаха да се договорят за съвместно окончателно изявление.

По-конкретно, те не бяха съгласни по две точки: с пряко и косвено осъждане на руските действия в Украйна, срещу което се противопостави не само Русия, но и Китай (отбелязваме обаче, че не и домакинът Индия, който поне се опитваше да постигне единство сред гостите поне в нещо).

Но има значително изключение: Г-20 все пак се съгласи да приеме друг пълноправен член на клуба - това е Африканският съюз. Всички се обявиха в подкрепа - и САЩ, и Русия, въпреки че от гледна точка на руския език животът на журналистите сега ще стане по-сложен (Г-21 като „Голямата Двадесетиединица“ ).

Изглежда, че това също не е новина в епоха, когато под лозунга „ЧЖИЗ“ („Чернокожият живот има значение“) градове биват разбивани, а цели страни са обсебени от „разнообразието“. Нещо подобно можеше да се очаква, въпреки че въпросът тук изобщо не е ЧЖИЗ и не политическата коректност. Факт е, че Африка „вече не е същата“, въпреки че това също не е новина.

По-точно, Африка все още е много разнообразна, а Африканският съюз включва държави, които не си приличат много, включително страдащи и безперспективни. Континентът обаче, който преди имаше находища на минерали и суперминерали, от известно време проима пари, средна класа и интерес към развитие.

Отчасти Африка се превръща във важен пазар, перспективно пространство за инвестиции, област на нови възможности. В условията на преразпределение на света за нея се разгръща истинска борба и Русия има много силна позиция, докато акциите на западните страни рязко падат.

Добър пример е „двойната обиколка“ на Черния континент на Сергей Лавров. Едновременно президентът на Франция, която преди това имаше огромно влияние върху бившите си колонии, също тръгна на голямо африканско пътешествие.

Разликата е, че Лавров вече подготвя втората среща на високо равнище Русия-Африка с участието на всички страни от континента (африканците виждат Москва като важен партньор). И пътуването на Еманюел Макрон се проведе на фона на рухването на предишни геополитически конструкции: на френските военни беше показана вратата към Буркина Фасо, където бяха разположени повече от половин век, и се готвят да направят същото в Нигер, където Париж има най-голямата военна база на континента.

„Ерата на френска Африка приключи“, признава Макрон, преструвайки се, че това е добра новина за него, тъй като неформалното опека над бившите колонии се заменя с „ново балансирано партньорство“. Ясно е, че това е опит да блъфира, начин да се запази влияние по нов знак начин.

Приемането на Африканския съюз в Г-20 обаче е нещо повече. Възможно е това да е ключова стъпка към изграждането на нов световен ред – по-точно нова организация, която ще наблюдава световния ред. Сега тази задача е поверена на ООН и Съвета за сигурност на ООН, създаден в резултат на Втората световна война. ООН не се справя със задачата си - всички признават това, но все още не е измислено нищо по-добро, което също се признава от почти всички.

Русия също е заинтересована от запазване на ООН, защото има право на вето в Съвета за сигурност. Въпреки това, появата на поне още една организация от този тип в бъдеще е много вероятно - поради факта, че сегашната не отразява реалния баланс на силите и нейната "родилна травма" не може да бъде излекувана.

Това е повече от полето на футуризма, отколкото на реалното политическо планиране, но значителна част от експертите и у нас, и на Запад смятат, че новият "международен ареопаг" ще бъде скроен на принципа на блоковете - ако не военно-политически, то поне икономически (и при тях къде безполитика).

Приемането на Африканския съюз в Г-20 като пълноправен член, но като блок, е стъпка в тази посока. И това не е първата стъпка. В Г-20 само 19 членове са държави, а 20-ият е Европейският съюз.

Не е трудно да се предвидят по-нататъшни стъпки: защо в организацията са представени само съюзи на европейци и африканци? Подобни блокове има в Югоизточна Азия (АСЕАН; 10 страни), сред арабите (Лигата на арабските държави, 22 страни), а в Латинска Америка има няколко: за социалистите - Боливарски алианс (10 държави), за дълбоките интеграция - МЕРКОСУР (четири държави), за всички като цяло - Общността на латиноамериканските и карибските държави.

От руска страна в това отношение можем да си припомним Евразийския икономически съюз и Шанхайската организация за сътрудничество.

Пресечните точки не трябва да са смущаващи, както не беше смущаващо, че Германия, Италия и Франция са представени в Г-20 както „лично“, така и като част от ЕС. Южна Африка също членува както там, така и в Африканския съюз, от Югоизточна Азия в Г-20 е Индонезия, а от арабите - Саудитска Арабия.

Единственото смущаващо нещо е, че изграждането на новия свят е предшествано от разрушаването на стария. Сега процесът е в ход - и никой не знае как всичко ще свърши. Търсенето на баланс на интереси чрез представителство на икономически блокове с индивидуално членство на най-богатите и влиятелни държави е само една от многото обсъждани идеи: може би лоша, може би, напротив, отлична, в сравнение с това, което ще се изгради в края.

Но началото е положено и то с горещата подкрепа на враждуващите сили. И това по същество доказва, че върху основата на старото може да се гради новото. Не непременно върху руините, образувани по време на ожесточена борба за световен мир.

Превод: В. Сергеев
http://www.budnaera.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703219
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031