Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2023 18:21 - След кратка забрана складът в Бургас със спипаните негодни храни за деца отново отвори врати
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 106 Коментари: 0 Гласове:
1



След кратка забрана складът в Бургас със спипаните негодни храни за деца отново отвори врати

   
image Над 1240 кг храни в склада на "Норт Стар" са изпратени за унищожаване в Ямбол, докато разследването на прокуратурата продължава
След кратка забрана складът в Бургас със спипаните негодни храни за деца отново отвори врати Проговори собственичката на магазин "Анет", където бяха открити опасните шоколади на Стефан Станчев Бизнесменът, който опита да пробута 20 хил. опасни шоколада на бургаските деца, е неоткриваем, бил в чужбина   08 Март 2023 Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Затворили обекта заради още нарушения, но после пак му разрешили да работи

Складът в Бургас, в който бяха открити огромни количества захарни изделия с изтекъл срок на годност, е бил спрян с предписание от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Малко след това обаче отново му е било разрешено да работи. Това показа справка на „Флагман“ с развитието на ситуацията около обекта в Северната промишлена зона на града.

За случая се разбра от информационния бюлетин на МВР-Бургас в края на декември м.г.

В склада и магазина на фирмата бяха констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност – над 4000 артикули с манипулиран срок на годност /шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмане, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители/. Открити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъдат поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа.

 

Констатирано е, че на голяма част от стоката срокът на годност е изтекъл преди повече от 5 години, като същата е предназначена предимно за деца. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност, посочиха тогава от МВР.

След запитване на „Флагман“ през февруари от Министерството на земеделието (МЗ) обявиха, че при извършените проверки от служители на отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областна дирекция по безопасност на храните-Бургас (ОДБХ) е предприета процедура по възбрана и насочване за унищожаване на храни с изтекъл срок на годност – пакетирани захарни, шоколадови и тестени изделия с общо количество 1240,4 кг.

В присъствие на представители на ЦУ на БАБХ и ОДБХ-Бургас посочените храни са натоварени от лицензирана фирма за превоз на биоразградими отпадъци и придружени до обекта за тяхното унищожаване в Ямбол.

При последваща проверка инспекторите на ОДБХ-Бургас са установили несъответствия по отношение етикетировката на част от съхраняваните в обекта храни, както и шоколадови дражета - 1,515 кг с изтекъл срок на годност. Предприета е отново процедура по забрана и унищожаване на храните с изтекъл срок.

Издадено е Предписание за правилно етикетиране на съхраняваните в обекта храни и осигуряване на възможност за тяхната проследимост.

Издадено е Разпореждане за спиране на цялата дейност на обекта поради неизпълнение в определения срок на горецитираното предписание.

Издадени са два акта за установяване на административно нарушение на основание на чл. 4, ал. 1 от Закона за храните, относно предлагане на храни с изтекъл срок на годност, се посочва още в отговора на МЗ.

Във връзка с подадено заявление от управителя на проверяваната фирма е извършена още една проверка в обекта, при която е установено, че са отстранени несъответствията, наложили издаването на Разпореждане за спиране на цялата дейност. Считано от същата дата (07.02.2023 г.) е издадено становище за възобновяване дейността на обекта, посочват още от ведомството.

В същото време продължава досъдебното производството в Районна прокуратура-Бургас. То е по чл. 232, ал. 2 буква „б“ от Наказателния кодекс.

Разпитани са свидетели – служители на фирмата и на обектите, от които са иззети стоките. Приобщени са документи, касаещи доставките и произхода на стоката. Предстоят още разпити и се чакат експертизи.

Към момента обвиняеми няма, посочват от пресцентъра на прокуратурата след запитване на "Флагман".

С темата се занимаваха и депутати в последното Народно събрание. Ивайло Мирчев и Димитър Найденов от „Демократична България“ имаха съответен въпрос към служебния министър на земеделието Явор Гечев.

От отговора на Гечев става ясно, че на 16 декември по телефона в ОДБХ-Бургас е постъпил сигнал от ОД на МВР-Бургас за намерените храни с изтекъл срок на годност. Обектът се намирал на ул. „Корали“ №6, стопанисван от еднолично дружество с ограничена отговорност.

На този адрес собственост има фирмата „Норт Стар“ ЕООД с управител и едноличен собственик Стефан Станчев.
https://www.flagman.bg


***ВМЕСТО ЗАТВОР И ОТНЕМАНЕ НА ЛЛИЦЕНЗ ДО ЖИВОТ /СТАВА НА ВЪПРОС ЗА ДЕТСКИ ХРАНИ/, ДЪРЖАВАТА СЕ ЛИГАВИ! НАКАЗАНИЯТА ЗА  ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВЦИ СА СИМВОЛИЧНИ.ПРИМЕР СА  ВЕРИГИТЕ МАГАЗИНИ С ГЕНОЦИДНАТА ИМ И УНИЗИТЕЛНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЦЕНИ И КАЧЕСТВО ПОЛИТИКА..КЪДЕ Е ЗАКОНЪТ? ЗАЩО ЕДНА МАЛКА ФИРМИЧКА НА ЕТ ЩЕ БЪДЕ ГЛОБЯВАНА И ЗАТВАРЯНА,А ВЕРИГИТЕ " ЩЕ СЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ И ЩЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ ?" НЯМА ТАКАВА  /ЧАСТНА/  ДЪРЖАВА,ПРАВ Е СЛАВИ! ВСЪЩНОСТ КОЛОНИЯ!  Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838286
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930