Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2023 20:37 - ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ НА ХИПЕРМАРКЕТИТЕ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ НА ХИПЕРМАРКЕТИТЕ 

  image Iva Nikolova 18:49 | 09 мар 23 3780  

Разследване на “Уикенд” установи, че управителите на най-оборотните вериги супермаркети у нас като “Билла”, “Лидл”, “Метро” и “Т-маркет” прибират 5-цифрени заплати месечно, а в края на всяка финансова година шефовете прибират тлъсти бонуси, понякога достигащи до колосалните 1 млн.лв. Колосални възнаграждения прибират и мениджърите на българската верига “Фантастико”, които уви са усвоили сенчестите практики и рекетьорски прийоми на чуждестранните си колеги в отношенията си с производители, доставчици и вносители на бързооборотни стоки. 

 

image

 

 

Завесата за грандиозните незаконни далавери, които въртят собствениците на 5-те най-големи вериги у нас бе повдигната при уволнението на изпълнителния директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов. Дни след уволнението си той разкри, че една от причините за “обезглавяването” му е разписана от него заповед, с която цената на млякото и млечните продукти, произвеждани в държавната компания, се намалява с 30%. Маринов разказа, че неуспешно е опитвал да намали цената много по-рано, но не му е било позволявано, тъй като това не е устройвало големите чуждестранни вериги. При опит на бившия директор да сезира КЗК и КЗП, му било казано лично от служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че не може да воюва с големите вериги от чужбина, тъй като над тях е опънат чадър от немското посолство. 

 

image

“Билла”, “Лидл” и “Метро” са германски хранителни вериги, а Т-маркет е литовска. През последните дни министърът на земеделието Явор Гечев се принуди да признае абдикацията на държавата през спекулата на големите вериги. “Има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Не е нормално сиренето да се продава с 50% надценка в супермаркетите. Прясното мляко пък се изкупува за 1 лв., в малките ферми дори за по-малко. Доставя се до магазините на цена 1,60-1,80 лв. На щанда е 3,60-3,80. Надценката при млякото е 200%”, обобщи кожодерските практики министър Гечев, без обаче да даде отговор защо държавата е допуснала народът да бъде пладнешки обиран от печалбари. Земеделският министър не посмя дори да използва думата “спекула” по отношение на супермаркетите и не даде задоволително обяснение как служебното правителство ще озапти галопиращата инфлация при бързооборотните стоки, които формират около 40% от разходите на домакинствата. 

 

image

Десетките производители на хранителни стоки отдавна алармират, че не те са в основата на силно и постоянно завишаващите се цени през последните месеци. Вината е на търговските вериги, които извиват ръцете на партньорите си и ги товарят с огромни допълнителни такси. “За да рекламирам месото си в брошурата на Лидл миналата година платих 600 000 лв.допълнително! Това е задължително условие да те допуснат дилдо щандовете - трябва да си платиш рекламата в брошурите им, които излизат всяка седмица в голям тираж. Прибират се също и такси за маркетинг и добро позициониране и така разходите ми набъбнаха до 750 000 лева. Забраниха ми и да продавам месото си под цената, определена от тях, която е завишена с 20%. Накрая обаче проверяват мен за спекула, но никога търговските вериги”, ожали се месар от Горна Оряховица, пожелал анонимност. По думите му, ако не плаща всички тези безумни такси, месото му ще е по-евтино с 3 лв./кг. 

 

image

Млекопроизводител пък разказа, че дори при промоции, когато цените се намаляват, големите търговски вериги не губят, а масрафът се поема от производителя. “Ако имаш договор за доставка за повече от 2 години, си задължен веднъж на всеки три месеца да даваш отстъпка от 30% от продукцията си. Така производителят поема разходите по отстъпките”, възмущава се мастит млекар. “Въпреки, че търговските вериги с чужда собственост стимулират реалната конкуренция, в много случаи те действат единни като картел - увеличават едновременно цената на хляба, яйцата, млечните продукти и месата”, категоричен е голям производител на тестени изделия. 

 

image

Веригите буквално издевателстват над месопроизводителите. “Притискат ни за цена под 10 лв. за свинско, която е нереална. Същевременно големите вериги чрез фирми-бушони внасят замразено месо от Полша, Чехия и Ирландия. Всяка голяма верига работи със собствени партньори от сивата сфера и така се укрива ДДС за десетки милиони левове ежемесечно, не годишно! Никога не се стига до нахлуване на ГДБОП и данъчните в офисите Ва чуждите вериги, дори при разследването на грандиозни ДДС схеми като например тези с месото и захарта на Иван Танев - Универсалния отпреди десетилетие. Винаги го отнасят вносителите, но не и поръчителите на вноса на месото, което влиза контрабандно. “От “Фантастико” преди 5-6 години почти изцяло копираха модела на чуждите търговци”, разказва производител от Плевен. 

 

image

image

Че големите вериги движат задкулисно контрабандни схеми алармира някога и крупния бизнесмен и собственик на ЦСКА Гриша Ганчев, който бе подсъдим по дело за укриване на ДДС при внос на захар. В едно от редките си интервюта по темата, Ганчев обяви, че контрабандата се движи не от българските производители, а от чуждестранните вериги, които прилагат разнородни хватки за контрабанда на бързооборотни стоки чрез фирми-бушони, вериги от фирми с краен липсващ търговец или бутафорни доставчици. От думите на Гриша Ганчев не последва нищо, а от тогава неговата бира “Леденика” вече не се предлага по щандовете на хипермаркетите. 

 

Продължава и порочната практика от производителите на хранителни продукти да се искат всевъзможни такси, които непрекъснато се вдигат. Публична тайна е, че за да стои стоката ти на рафта трябва да платиш “входна такса”, както и всевъзможни суми за участие в промоции в размер на десетки хиляди левове, жалват се производители. 

 

Безобразната спекула вероятно ще донесе на веригите рекордна печалба за 2023 г., която ще надвиши даже и благодатната 2022 г. Не е за вярване, че оборотът на всички вериги взети заедно е 5 млрд.лв. за изминалите 365 дни. Подобни печалби не формират дори енергийните дружества, при все че миналата година инфлацията в този сектор надмина 200%. 

 

Именно заради високите нива на печалба, в следствие на очеизваждащата и незабелязана само от държавата спекула, висшите мениджъри на чуждите вериги прибират буквално банкерски заплати. “Върнахме се като при комунизма, когато бакалинът печелеше повече от учения - сега пак е същото”, подмятат не без омерзение заети в IT сектора, чиито възнаграждения вече бледнеят в сравнение със заплатите на “магазинерите”. 

 

Безспорен шампион по най-високо възнаграждение е новоназначеният главен оперативен директор на “Билла” Валтер Волф. Лустросаният германец, който встъпи в длъжност преди броени дни, ще прибира над 90 000 лв. месечна заплата! Волф получава и куп “президентски” благини от “Билла” - безплатна къща в Бояна и представителна лимузина “Ауди” А8 с личен шофьор, безлимитно гориво и представителни разходи. 

 

Огромна заплата получава и  главният изпълнителен директор на “Лидл” в България Милена Драгийска”. Според източници на “Уикенд”, амбициозната дама прибира по 70 000 лв. месечна заплата, а кръгът й от доверени мениджъри - по 20 000 лв. месечно. Драгийска и част от служителите й са си разделили общ бонус от 2,5 млн.лв. в края на 2022 г. 

 

Заради избухналото обществено недоволство, правителството на Гълъб Донев рекламно обяви, че се заема с високите цени в магазинната мрежа. Пръст на големите вериги размаха и президентът Румен Радев, който обяви, че има редица обезпокояващи фактори, открити при течащите проверки. 

 

Мнозина обаче се притесняват, че ентусиазмът на Радев и гълъба му бързо ще секне щом слушалката вдигне немския посланик. 

 

Смайващи обороти и печалби - над 6 милиарда годишно

 

Докато потребителите у нас се жалват от цените на най-насъщните храни, приходите на големите вериги не спират да нарастват. Оборотът на “Билла”, “Лидл”, “Метро” и “Фантастико” доближава зашеметяващите 6 милиарда лева годишно или по 200 млн.лв. всеки ден!

 

Годишната инфлация вероятно ще покаже още по-голям ръст за 2022 г. и резултатите ще са с поне 15% по-високи, коментират нашите източници. Печалбите на веригите бележат постоянно покачване, като между 2020 и 2021 г. е близо 13 на сто. “Лидл” например е реализирал продажби от 1,569 млрд.лв., а печалбата е малко над 74 млрд.лв. “Метро” са направили 846 млн. лв. оборот и са спечелили “само” 18 млн.лв. Плътно по петите им е “Билла” с реализиран оборот от 839 млн.лв., но изненадващо веригата работи на загуба за трета поредна година. За 2021 г. тя е 26 млн.лв. и най-вероятно това е причината спешно да бъде сменен изпълнителния й директор. Веригата има 143 магазина у нас, което е най-много в страната. “Фантастико” също се представят повече от добре със 704 млн.лв. оборот и печалба от 26,5 млн.лв. Другата голяма верига “Т-маркет” декларира оборот от 386 млн.лв. СВА има символичните 150 млн.лв. оборот и 3,4 млн.лв. печалба. Веригата магазини за алкохол “Аванти имат 116 млн.лв. приходи и близо 4 млн.лв. печалба. 

 https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704736
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031