Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2023 18:36 - Учени отгледаха мишки от двама биологични бащи, проправят пътя на мъже в еднополови връзки да имат деца
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 64 Коментари: 0 Гласове:
0



Учени отгледаха мишки от двама биологични бащи, проправят пътя на мъже в еднополови връзки да имат деца

image
  • Автор: Дарик радио
  • 09 Март 2023

Японски изследователи създадоха седем мишки с двама мъжки биологични родители, използвайки кожни клетки от мъжка мишка, за да образуват жизнеспособна яйцеклетка и след това да я оплодят. Те се надяват, че това изследване тласка напред лечението на безплодието, но също така проправя пътя за мъжете в еднополови връзки да имат дете, без да се нуждаят от сурогат - което се случва във все по-голям брой  напоследък. 

 

"Това е първият случай на създаване на жизнени яйцеклетки на бозайник от мъжки клетки", заяви Кацухико Хаяши при представянето на резултатите пред приключилата днес в британската столица Трета международна среща за редактиране на човешкия геном. Той ръководи работата в Университета Кюшю в Япония и е световно известен лидер в сферата на отгледани в лабораторна среда яйцеклетки и семенна течност.

Хаяши прогнозира, че би трябвало да е техническо възможно в рамките на 10 години създаването на жизнена и пълноценна човешка яйцеклетка от клетка, взета от кожата на човек. Но негови колеги са посрещнали скептично това допускане, най-малкото защото тепърва трябва да се види дали методът може да се пренесе при хората, както и защото досега лабораторно не е отглеждана човешка яйцеклетка, а и тя се развива доста по-продължително време.

"Само от гледна точка на технологията тя ще е възможна при хората дори след само 10 години", казал Хаяши. Той допълнил, че лично той би подкрепил употребата ѝ в клинична среда за това двама мъже да могат да имат бебе, ако се докаже, че тя е безопасна. "Не знам дали ще може да се използва за размножаване, това е въпрос не на научна програма, а въпрос за обществото."

 

Учени и преди са създавали мишка, която, технически погледнато, има двама бащи. За целта се преминава през верига от сложни стъпки, включващи и генетично инженерство. Но сега за пръв път от мъжки клетки е получена годна за оплождане яйцеклетка, което е значителен напредък.

Хаяши работи по това технологията да може да се използва и при хора, което евентуално би помогнало за справяне с особено тежки форми на безплодие. Такава е например Синдромът на Търнър, посочен от японеца като основен мотив за разработката. При този синдром частично или напълно липсва едната от двойките Х хромозоми.

Описан накратко, методът прилага сложни стъпки за трансформирането на мъжки кожни клетки (с Х и Y хромозоми) в яйцеклетка с ХХ хромозоми, като Y хромозомата се "изтрива" и заменя с Х, взета от друга клетка. "Най-големият номер тук е удвояването на Х хромозоата. Наистина опитахме да създадем система за дупликация на Х хромозома", казва Хаяши.

Накрая клетките били отгледани в специална система, имитираща условията в утробата на мишка. След оплождането ѝ с нормална сперма, учените получили около 600 ембриона, които поставили в сурогатна майка и получили седем мишлета.

Ефективността е около 1% по-ниска от тази при нормално получени яйцеклетки, където около 5% от ембрионите достигат до раждане на жив организъм. Мишлетата изглеждали здрави, с нормална продължителност на живота и са създали поколение, след като се достигнали ниво на плодовитост.

 Източници: darik.bg, dailymail.co.uk  https://glasove.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706175
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031