Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2023 18:23 - ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка от търговеца до крайния потребител на стоки от първа необходимост
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 60 Коментари: 0 Гласове:
0



ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка от търговеца до крайния потребител на стоки от първа необходимост

07.03.2023
image Контролът да се извършва от министъра на икономиката. Даваме готовия законопроект на служебния кабинет

Това е мярка, която ние от ВМРО предлагахме още през 2019 г. в 44-тото Народно събрание. Предложихме го и в пакета си от антиковид мерки. Тогава бяхме обвинявани в опит за намеса в свободния пазар, а днес ставаме свидетели на сериозен законодателен дефицит, който се усеща от галопиращите цени и безсилието на институциите да прекратят ширещата се спекула в България.

Механизмът за контрол в такива ситуации е въпрос на една промяна в Закона за защита на потребителите, а именно – да се създаде чл. 27 а, в който са описани хипотезите, при които държавата може да се намеси. Този член дава възможност на министъра на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка на стоките от първа необходимост.

В мотивите си преди години описахме точно тези опасения, които днес са реалност – безконтролно растящите цени и безнаказаната спекула.

Каним на среща министрите на труда и социалната политика – Лазар Лазаров, на икономиката – Никола Стоянов и на земеделието и храните – Явор Гечев и ще настояваме Министерският съвет да внесе още в първия ден на следващия парламент законопроекта.

Прилагаме част от мотивите и пълния текст на разпоредбата, която трябва да бъде вкарана в Закона за защита на потребителите.

Ръстът на цените на енергоносители и суровини станаха причина за бурен обществен дебат, относно социалната поносимост на цените на хляба и други стоки от първа необходимост, като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, които според социалното министерство са жизнено важни за домакинствата с най-ниски доходи.

Чл. 27а. (1) Министърът на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика може в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това.

(2) Стоките от първа необходимост – предмет на защита, задълженията на търговците и производителите им, във връзка с ал. 1, категоризацията на търговските обекти, според оборота им и процедурите за определяне на максималните надценки, се определят с наредба на Министерски съвет. Максималните надценки следва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката за съответната категория търговски обект.

(3) При формиране на цената на стоките търговците са длъжни да калкулират надценка, по-ниска или равна на определената от министъра на икономиката в заповедта по ал. 1.
https://vmro.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19833159
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930