Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2023 17:35 - ММА боец, близък до Борисов, заграбва парк „Клептуза“ във Велинград за 9 ст. на кв. м
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 66 Коментари: 0 Гласове:
0



ММА боец, близък до Борисов, заграбва парк „Клептуза“ във Велинград за 9 ст. на кв. м


  Кметът се опита да стартира процедурата без да се допита до жителите на града, което предизвика масови протести


  image Снимка: Фейсбук профил на Георги Валентинов image          

ММА боецът Даниел Илиев, фен на бившия премиер Бойко Борисов, посяга към гордостта на Велинград – парк „Клептуза“ с концесия за 40 хил. лв. годишно, т.е., 9 стотинки на кв.м.

Потъналият в разруха парк е еманацията на управленския провал на няколко кметове, които не направиха нищо, освен да го изчакат да се срути, за да го дадат за жълти стотинки на „наши хора“.

От 2008 г., когато собствеността на „Клептуза“ е прехвърлена от едно от държавните ловни стопанства на общината, в парка е правен само един ремонт.

През 2012 г. с евросредства са поставени пейки и е подновено осветлението. Иначе почти всички кметове, управлявали Велинград оттогава досега, идваха на власт с обещанието да възродят някогашния блясък на „Клептуза“ с помощта на средства по европейски програми, чрез отдаване на заведенията под наем или на концесия. Но до някакво трайно решение на проблема с тоталната разруха на парка така и не се стига, пише „Капитал“.

В окото на бурята

От една година „Клептуза“ буквално е в окото на бурята във Велинград, след като кметът Костадин Коев (ГЕРБ) изненадващо и без да се допита до жителите на града реши да предприеме стъпки за отдаването на парка с площ около 33 дка на концесия за 35 години.

А съмненията им са, че през двата мандата на кмета, който управлява града от 2016 г., умишлено не са търсени други възможности за осигуряването на средства за ремонт на парка с цел той да бъде отдаден на концесия на много ниска цена и на точно определен човек или кръг от хора.

Единствената фирма, която към този момент е заявила намерение да вземе парка на концесия, е софийското дружество „Клептуза инвест“, чийто едноличен собственик е известният ММА боец Даниел Илиев, върл фен не на Пушкин, а на Бойко Борисов….

Велинград има печален опит с отдаването на общинската собственост на концесия. Три от тях – за градските минерални бани, бяха прекратени, а резултатът от четвъртата – за градския стадион, който трябваше да бъде стопанисван от бившия покоен кмет Фидел Беев, и до днес стои заключен, казват от инициативния комитет „За Клептуза“, които поведоха битка срещу идеята на кмета и паркът да бъде даден на концесия.

Гласуването в Общинския съвет

„Кмете, не ви ли е срам. Набързо го изгласувахте все едно е ливада в Анезица“, казва общинският съветник от Велинград Александър Гагов (ВМРО) по време на сесията на общинския съвет на града в края на февруари миналата година.

Репликата му, цитирана от велинградския вестник „Темпо“, и сравнението с кв. Анезица, където преди години общината е заселила ромите във Велинград и днес мястото се е превърнало в гето, никак не е случайна. На въпросната сесия общинските съветници гласуват две решения, свързани с „Клептуза“.

Едното е за включването на парка в Плана за действие за общинските концесии на територията на община Велинград за 2022 – 2027 г., а другото – за извършването на подготвителни действия за откриването на процедурата за избор на концесионер.

Според общинари повечето от тях тогава изобщо не са наясно какво гласуват, а Гагов е един от малкото, които са подкрепили първото решение, прието с гласовете на 19 общински съветници от общо 29, но не подкрепя второто.

Всичко това става без изобщо по време на заседанието да се проведе дискусия по темата и без общинските съветници да са наясно какви точно са намеренията на кмета. До този момент с идеята за възлагането на управлението на парка на концесионер са запознати само хотелиерите от града.

Според Цвета Андонова, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, по време на срещата те са били запознати с изготвения от арх. Бойко Кадинов идеен проект за визията на „Клептуза“ и е споменато, че в общината има внесено инвестиционно намерение от софийската фирма, без обаче то да им бъде представено.

Малко след гласуването на двете решения от общинския съвет тогавашният областен управител на Пазарджик Иван Васев (назначен от служебния кабинет на Стефан Янев) ги връща за ново разглеждане заради непълноти в информацията за териториалния обхват на концесията, вида и правото на собственост, липса на данни за строителството и услугите, които ще се възлагат с концесията, на обектите, които ще се предоставят за ползване чрез концесия, източниците на финансиране, както и сроковете за изпълнение на възложеното строителство.

Другият аргумент на областния управител за връщането на решенията е, че няма данни планът за действие на общинските концесии да е бил представен пред жителите на Велинград, каквото е изискването на закона.

На 21 март 2022 година на извънредно заседание общинският съвет прегласува върнатия план за действие на общинските концесии с малко повече подробности за самата концесия на „Клептуза“, като на заседанието присъстват само 17 от общо 29-те общински съветници.

Първоначалното решение за започването на подготвителните действия за възлагането на концесията е отменено. То е внесено за ново гласуване на общинската сесия в края на декември 2022 г., но тогава заради протеста на жителите на Велинград срещу отдаването на парка на концесия точката беше оттеглена от дневния ред.

В общи линии между параметрите на концесията, записани в приетия от общинския съвет план за действие за общинските концесии, визията за „Клептуза“ и финансово-икономическия анализ от архитектурната агенция „Братя Кадинови“, и внесеното инвестиционно предложение от „Клептуза инвест“ на Даниел Илиев няма съществена разлика.

Всички те предвиждат реконструирането на двете сгради и ползването им като ресторант и кафе-сладкарница. Изграждане на понтонна сцена в едното езеро, където да се правят концерти, с трибуни за зрители и фонтани. В парковата част на „Клептуза“ пък е предвидено изграждането на дървени павилиони и детска площадка.

Единствената разлика между идейния проект на архитектурната агенция и инвестиционното предложение на софийската фирма „Клептуза инвест“, с което „Капитал“ разполага, е, че дружеството възнамерява в сградата с карстовия извор на партерния етаж да се помещава музейна експозиция „Велинград – вода и природа“ заедно с летен ресторант, а на втория етаж да има също ресторант, но целогодишен. Също така в парковата част е предвидено да се изгради ледена пързалка.

При представянето на финансовия анализ на концесията в края на 2022 г. стана ясно, че инвестицията в парка ще струва 5.2 млн. лв., а концесионната такса, която ще заплаща концесионерът, е изчислена на около 40 000 лв. на година.

Пред „Капитал“ кметът Коев уточни, че заради инфлацията най-вероятно тези суми ще се променят. „Финансовите разчети сочат, че инвестицията за трите зони на парка – за отдих, за ресторантска част и за ремонта на езерата, сумата възлиза на 6.5 млн. лв.“, казва Коев.

Освен това той ще настоява бъдещият концесионер да внесе банкова гаранция 50-60% от обещаната инвестиция, а концесионната такса да се увеличи на 50 хил. лв., като условието ще бъде тя да се заплати предварително за 15 години напред. Или общо 750 хил. лв.

Кой иска да грабне „Клептуза“

Кметът признава и че идеята за отдаването на „Клептуза“ на концесия е дошла от фирмата „Клептуза инвест“, която е внесла инвестиционното си предложение в общината на 13 декември 2021 г. Самото дружество пък, изглежда, е учредено точно с тази цел, защото е регистрирано в Търговския регистър малко повече от месец преди това – на 5 ноември. Негов едноличен собственик е ММА боецът Даниел Илиев, който е и част от фракцията на крайните привърженици на ФК „Левски“ „София Запад“.

В края на управлението на Бойко Борисов Илиев се появи на снимка с лидера на ГЕРБ заедно с друг ММА боец, фен на бившия премиер – Георги Валентинов. Снимката беше направена след операцията на Борисов заради скъсан менискус, а Илиев и Валентинов позираха с фланелки с неговия лик в генералската му униформа.

Освен бойните изкуства Илиев има и офис за бързи кредити, по неофициална информация, франчайз на голяма фирма със същия предмет на дейност. Два месеца преди да регистрира дружеството си „Клептуза инвест“, той създава и друго дружество – „Ди Ай Финанс консулт“, с предмет на дейност консултантски услуги. В Търговския регистър все още няма публикуван финансов отчет на фирмата, така че не е ясно дали тя извършва някаква дейност.

Трудно може да се каже дали Илиев може сам да финансира строителните дейности по концесията на „Клептуза“. По тази причина предположенията във Велинград са, че зад него стоят други лица с финансови възможности, като те варират от кръгове, близки до ГЕРБ, до интереси на известен предприемач от Пазарджик, който участва и в общинската власт в града.

„Капитал“ се опита да се свърже с Даниел Илиев, но той не отговори на мобилния си телефон.

Защо протестират велинградчани

Едно от притесненията на хората от Велинград е, че предвиденото в проекта поставяне на около 29 павилиона в парковата част на „Клептуза“ ще доведе до изсичането на многогодишни борови дървета. Надежда Ключкова от инициативния комитет „Да поработим за Велинград“ смята, че няма как тези павилиони да се поставят, без да се премахнат част от боровете. Тя е категорична, че общината трябва да продължи да стопанисва „Клептуза“.

„Кметът казва, че общината е пропуснала сроковете за кандидатстване по европейски програми, чрез които би могло да се осигури финансиране за ремонта на парка, но и сега има такива, като например по Плана за възстановяване и устойчивост, но очевидно той не желае това, защото е поел някакви ангажименти за отдаването на парка на концесия“, казва Ключкова.

В подкрепа на тезата си тя показва получен отговор по нейно заявление за достъп до информация от директора на Басейновата дирекция в Пловдив, според което той е издал разрешително на община Велинград за ползване на минерална вода за двете сгради в парк „Клептуза“ до 2031 г.

Според отговора до този момент общината не е информирала дирекцията за извършено присъединяване на обектите към довеждащата система и за монтирането на водомер. „Въпреки че не ползва минералната вода, общината плаща заявените количества“, казва Ключкова.

Бившият депутат от региона от ПП Петър Куленски също смята, че кметът умишлено не желае общината да участва чрез проекти за финансирането на ремонта на парка. Той разказва, че по време на управлението на Кирил Петков тогавашният председател на комисията по туризма, сега служебен министър, Илин Димитров и депутати от различни политически сили са се срещали с кмета Коев и са му предложили да се осигури финансиране за парка чрез Министерството на финансите. „Той трябваше само да представи проект, но не го направи“, казва Куленски.

Според председателя на комисията по общинска собственост Радослав Димов, който е независим общински съветник и също противник на отдаването на парка на концесия, необходимата сума от 5-6 млн. лв. за ремонт на парка не е непосилна за общината.

Той дава пример със закупени миналата година от общината пет лодки точно за езерото на „Клептуза“ на стойност 30 – 40 хил. лв., които обаче не се използват. Вместо тях в езерото са лодките на брата на Георги Велев-Палачинката – Костадин. „Неговите лодки са от 3-4 години. Имаме сключен договор с него, по който той известно време плащаше наем на общината, но има и пропускания“, казва кметът Коев.

Повечето от хотелиерите във Велинград също са недоволни от решението паркът „Клептуза“ да се даде на концесия. Цвета Андонова казва, че през годините от сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града са проявявали интерес към парка и са предлагали например да финансират откриването на музей там, както и да вземат под наем сградите.

„Внасяме над един милион лева туристическа такса в общината и не знаем къде отиват тези средства“, казва Андонова. Според нея през годините е имало изготвени четири идейни проекта за реконструкцията на парк „Клептуза“ и сегашният в голяма част преповтаря идеите в тези проекти. За изготвянето на сегашния идеен проект и за финансово-икономическия анализ на концесията сега общината е заплатила общо малко под 72 хил. лв.

Коев: само концесията е спасение за парка

Кметът Коев обяснява, че след като е заел поста през 2016 г., е констатирал в парка много незаконни постройки, които първо е трябвало да бъдат премахнати. В момента по думите му на територията на парка има две незаконни постройки. За едната е имало решение на съда, с което е отпаднал акт 16 на собственика на обекта за узаконяване и община Велинград е констатирала строежа като незаконен.

Кметът Коев е издал заповед за събаряне, но съдът се е произнесъл по компетенция делото да отиде в РДНСК. Тя също е издала заповед за събаряне, но делото е загубено в съда. Кметът е изискал юридическо становище какво трябва да се направи занапред. Става въпрос за ресторанта на Георги Велев-Палачинката в пределите на парка, за чието незаконно строителство от години се водят съдебни дела между него и общината.

Кметът не приема обвиненията, че общината не е кандидатствала по европейски програми за осигуряването на средства за реконструкцията на парка.

„Когато заех поста, се оказа, че общината не е била допустима за кандидатстване по оперативните програми. Опитахме се да осигурим финансиране и чрез държавния бюджет, но не се получи, а в момента няма такива оперативни програми, по които общината да отговаря на критериите за финансиране“, казва Коев и добавя, че няма как ремонтните дейности да се финансират и със средства на общината, защото усилията са насочени към изграждането на ВиК системата и инфраструктурата в града.

Той смята, че най-работещият вариант за реконструкцията на парка е той да се даде на концесия. „Ако се дадат ресторантите под наем, те ще работят като отделен обект. А имаме общи площи и алеи, в които също трябва да се инвестират средства и да се управляват. Най-работещият вариант е да се даде на концесия, защото така ще имаме цялостна концепция – един инвеститор, едно управление с единна програма и в трите зони за въздействие с последващо стопанисване и поддържане“, казва Коев.

По думите му към концесията вече проявяват интерес и хора от местния бизнес. Всъщност няма нищо лошо обектът да се даде на концесия, стига това да стане чрез прозрачна и конкурента процедура, а не на предварително избран човек и неясно как определена цена.

По неофициална информация решението за започването на подготвителни действия за откриването на процедурата за възлагането на концесията може да бъде внесено още на мартенската или на априлската сесия на общинския съвет.

Освен това във връзка с парка „Клептуза“ в момента тече и паралелен сюжет, свързан със защитената местност „Клептуза“, който не само може да забави процеса по отдаването на концесия, но и да го спре.

В края на управлението на последното редовно правителство на Кирил Петков бившият министър на околната среда Борислав Сандов започна процедурата по увеличаването на площта на защитената местност „Клептуза“, като идеята е в пределите й да бъдат включени карстовият извор и двете езера от парка.

Тя беше финализирана от сегашния служебен министър Росица Карамфилова-Благова, но в заповедта й изворът и езерата не бяха включени. Пропускът на министъра сега е атакуван във ВАС от „Рибарско сдружение НИЛЕТ“ с искане да се преразгледа заповедта. Отделно Върховната административна прокуратурата също протестира заповедта пред ВАС като незаконосъобразна.

При всички случаи интересите към „Клептуза“ са големи, а Велинград без съмнение има нужда и от други забележителности освен многохилядните цени на новогодишните куверти. Въпросът е кой и как ще получи възможността да управлява парка, езерата, изворите и заведенията там.

Велина Господинова, Капитал   https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702556
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031