Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2023 17:16 - Руският посланик в САЩ: Атака срещу руски самолет в неутрално пространство би била обявяване на война на най-голямата ядрена държава
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 108 Коментари: 0 Гласове:
0



Руският посланик в САЩ: Атака срещу руски самолет в неутрално пространство би била обявяване на война на най-голямата ядрена държава

image

Умишлено нападение срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство би било открито обявяване на война срещу ядрена сила. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, съобщава ТАСС.

„Призивите на някои законодатели надхвърлят здравия разум“, се казва в коментара на дипломата, разпространен от руското посолство в САЩ. Антонов коментира заплахите на някои американски законодатели, в частност на сенатор Линдзи Греъм, да свалят руски самолети в международното въздушно пространство, ако се доближат до американска военна техника.

„Министерството на отбраната на Руската федерация подробно обясни причините и реда на действията на руските пилоти по време на вчерашния инцидент над Черно море. Повтарям за тези, които не намериха сили да погледнат обективно на ситуацията: нашите изтребители не са влизали в контакт с американския безпилотен самолет", добави Антонов, по повод загубата на американски дрон MQ-9 на 14 март. 

"Разбира се, за Пентагона е обидно, че губи скъпо струваща техника. Но в този случай обвиненията в непрофесионализъм на американските военни трябва да бъдат пренасочени към техен адрес", каза дипломатът.

"Що се отнася до гореспоменатия сенатор, това съвсем не е първият опит на одиозния законодател да провокира опасна ескалация в руско-американските отношения. Преди година той призова гражданите на страната ни да убият президента на Русия. Дали сенаторът сериозно вярва, че пряк военен сблъсък с Русия е в интерес на гласоподавателите, които са му поверили грижата за своя живот и благополучие?", добави посланикът.

„Умишленото нападение на руски самолет в неутрално въздушно пространство е не само престъпление според международното право, но и открито обявяване на война най-голямата ядрена държава", предупреди Антонов. „Въоръжен сблъсък между Русия и Съединените щати би бил коренно различен от прокси война, която американците водят дистанционно срещу нас в Украйна. Готов ли е Капитолия да изложи американските граждани и международната общност на риска от тотална ядрена война? Отговорете, скъпи сенатор!", призова руският посланик в САЩ.

"Ние не търсим конфликт с ядрена сила. Продължаваме да поддържаме контакти, включително чрез Министерството на отбраната, за да предотвратим неволни сблъсъци. Бих искал американските политици да имат същото отношение към отношенията с Русия", каза още посланикът.

Източник: ТАСС  http://www.budnaera.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697172
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031