Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 16:28 - Иван Демерджиев : Криминалното минало на магистратите ги заплашва, не атаки и репресии
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 40 Коментари: 0 Гласове:
0



Иван Демерджиев : Криминалното минало на магистратите ги заплашва, не атаки и репресии

  Новини 14:35 - 18 Март 2023 1855         image Автор: Lupa.bg    

Kриминалното минало, а не евентуална опасност от атака и репресии, заплашва магистратите, които се оплакаха преди дни на брифинг на прокуратурата. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по Дарик радио.

„Ако главният прокурор е жертва, то кой гражданин на държавата не е”, попита риторично Демерджиев. Според него брифингът на прокуратурата, който се състоя в разгара на предизборната кампания, представлява политическо говорене, а не говорене на магистрати. Прокуратурата многократно е пречила на изнасянето на информация от страна на МВР, но информацията, която самата прокуратура изнася публично най често е хаотична и няма последващи действия и резултати, каза още той.

„Изнасянето на такъв тип информация първо трябва да става много внимателно от гледна точка на разследването. Прокуратурата многократно е пречила на МВР да изнася информация, била тя и полезна, с обяснението, че трябва да се иска разрешение от прокурора, който наблюдава производството. Много пъти това става произволно и дори напук, защото често част тази информация е важна и полезна.

В някои случаи обаче самата прокуратура изважда информация. За съжаление почти всички случи, в които се прави това, няма последващи действия. Няма резултат. Понякога няма обвинение или пък има обвинение, но има оправдателни присъди. За мен е изключително странно главен прокурор и вътрешен министър да излизат и да се оплакват от репресии и не знам какво още. В случая това направи главният прокурор и за мен това е абсолютно неуместно. Когато държиш лостовете на най-сериозната система в правоохранителните органи, когато управляваш прокуратурата и имаш концентрирана власт, да се поставяш в ролята на жертва е абсолютно неуместно".

Според Демерджиев "ако главният прокурор е жертва, то кой гражданин на това общество не е потенциална такава? За разлика от всички други той има инструментите и отговорността да предпази всеки, чиито права или личност са застрашени. Това, на което станахме свидетели е по-скоро политическо говорене, отколкото говорене на магистрати”.

"Аз съм убеден, че на тези хора няма какво да им се случи, а ако има, то не е свързано с това, че са били свидетели в едно производство, а с криминалното им минало, което е достатъчно богато. Създават се изкуствени герои, а на всичко отгоре на нас ни е зададено да ги охраняваме, което е абсурдно. И до днес МВР охранява едни свидетеи, които имат публично известни прякори. С тези хора денонощно ходят полицаи, дори и в заведенията, които посещават и се унижават да стоят до тях и да ги пазят, защото така ни е разпоредила прокуратурата...",  каза Демержиев.

Полагат се изключителни усилия, за да разберат полицаите, че няма защитени хора и че никой полицай няма да бъде наказан, ако върши съвестно работата си, както се е случвало преди, каза още Демерджиев.

„Полагаме изключителни усилия всеки полицай да разбере, че няма защитени хора и няма кой да му попречи да извършва дейността си и той спокойно трябва да изпълни задълженията си, знаейки, че няма да пострада от това, защото преди това се е случвало. Назад в годините полицаите са страдали, когато са предприемали действия спрямо определени хора. Сега не е така и на всяка среща с редови служители аз им втълпявам едно и също нещо: Няма защитени хора. Изпълнявайте си функциите. Представете си, че вие сте държавата и се дръжте така, както бихте искали тя да изглежда”, коментира вътрешният министър.

Иван Демерджиев коментира и акциите срещу купения вот. По думите му подходите за купуване на гласове биват най-различни. Търговците на гласове най-често се насочват към фирми с много служители. Пари се дават преди и след гласуване. Ниската избирателна активност прави купения вот много по-значим, припомни вътрешния министър.

„Често ставаме свидетели на едни изчисления от страна на участниците в изборния процес за това колко преференции са необходими на даден кандидат и как те да бъдат осигурени. След като се изчисли броят на необходимите преференции те си правят разчет от къде могат да придобият тези гласове. Не винаги се насочват към ромски квартали и малцинствени групи. Напоследък им се струва перспективно да се насочат към тип икономически субекти, които имат много работници и служители. Това много лесно може да ги доведе до успех. Забелязвам, че напоследък ръководителите на такива структури директно призовават служителите си да гласуват за определен кандидат като недвусмислено им подсказват, че служителите им нямат избор и трябва да подкрепят въпросният кандидат”, обясни министърът.
https://lupa.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783817
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930