Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 16:15 - ЗАД КУЛИСИТЕ: ГЕРБ даде 250 бона за промиване на мозъци и 6 млн. за купуване на гласове
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 49 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗАД КУЛИСИТЕ: ГЕРБ даде 250 бона за промиване на мозъци и 6 млн. за купуване на гласове

imageот admin на 27.03.2023    

Бившите управляващи от ГЕРБ официално са похарчили 250 хиляди лева за промиване на мозъци през медиите, и над 6 милиона лева за купуване на гласове, за което първо Narod.bg съобщи.

 

„Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на нито една от партиите и не показват, че ще има и по-висока избирателна активност, кара политическите субекти да пестят средства за реклама, още повече че се задават и местни избори в края на годината“, коментира пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Анализ на института показва, че за 20 дни от предизборната кампания са похарчени общо 1.3 млн. лв. без ДДС.

В тази кампания посланията не са толкова разпространявани през традиционните медии, партиите и коалициите се обръщат все повече към социалните, добави тя.

„Няма интерес сякаш към рекламата в медиите към този момент. Вероятно навлизането на социалните медии и видеоклиповете и кратки видеа, които се излъчват там, се използват като реклама от страна на участниците“.

По думите ѝ към момента е най-скъпа рекламата на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“. „Те са разходвали малко над 250 хил. лв. за кампаниите в 40-те медии, които следим. Това не са огромни средства в сравнение с предишни кампании“.

Няма интерес към двете големи частни телевизии, отчете още Лазарова. По думите ѝ за първи път от 2014 г. насам те заемат задни места.

Лазарова посочи пред БНР, че само партия „Възраждане“ е била подписала договор с Нова телевизия и то за по-малко от 10 хил. лв.

 

„Евроком“ за пореден път представлява голям интерес.

Ива Лазарова каза, че продължава практиката с безвъзмездните договори. Това може да е още една форма, която да е предпоставка да не се плаща за реклама, смята тя и добави, че не е ясно за какво са тези безвъзмездни договори.

По думите ѝ участниците в изборите се възползват от безплатните форми.

Малко над 500 хил. лв. са средствата за медийни пакети, каза Лазарова.

По думите ѝ тази държавни средства за реклама се разходват. Не става ясно обаче договорите, подписани с медиите, дали са платени от медийни пакети, отбеляза тя.

„Продължава резистентността на ЦИК да направи публичен регистър за разходването на тези средства. Информация може да се получи от стенограмите, но това става със закъснение“.

По думите ѝ по-малките партии, които предимно използват медийните си пакети, харесват телевизия „Евроком“, „Възраждане“ също. От ГЕРБ традиционно разпределят средствата си по-равномерно – както към „24 часа“ и „Труд“, така и към различни телевизии и интернет платформи.

Според нея предизвикателствата са в организирането на работата на изборната администрация.

„Очаква се тази седмица да започнат обученията на секционните избирателни комисии. Администрацията е лицето на изборния процес и от нейната адекватна работа ще зависи доверието ни към него“.
https://narod.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707358
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031