Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2023 17:45 - МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след изборите
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 77 Коментари: 0 Гласове:
0



МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след изборите


  Столична община не е претърсвана, след прокурорско разпореждане служителите предали документацията


  image image          

Служители на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР са поискали Европейската прокуратура да отложи акцията си, свързана с ремонта на жълтите павета в София, за след парламентарните избори в неделя, но европейските прокурори не са се съгласили. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров пред бТВ в събота.

Пред ден по разпореждане на европрокуратурата ГДБОП претърси четири офиса на строителни фирми, работили по възстановяването на стария център на столицата. Документи бяха иззети и от сградата на Столичната община (СО).

Европейската институция съобщи в петък, че разследва възможни злоупотреби и корупция, нанесли щети за поне 3 милиона евро на бюджета на ЕС. Става въпрос за продължаващия ремонт на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”, започнат миналата година от администрацията на кметицата на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

“Разследването е започнато преди няколко месеца. На 29 [март] от страна на европейските прокурори е поискано съдействие от служители на ГДБОП. Такава среща се проведе, каза се, че се иска съдействие за процесуално-следствени действия в следващите дни. Колегите, трябва тука да бъдем коректни, изразяват мнение, че тези процесуални действия, от чисто политическа гледна точка, е по-добре да се случат в деня след изборите. Това не е взето предвид”, разказа главният секретар на МВР в събота.

Ден по-рано бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува ГДБОП и служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че претърсванията и изземването на документи по случая са предприети точно преди деня за размисъл.

“Европрокуратурата е започнала септември месец, излезе днес, защото днес влезе БОП-а на [Румен] Радев и [Иван] Демерджиев. Защо днес, а не в понеделник, до понеделник щеше ли да се промени нещо, това не е ли намеса в изборите”, възмути се Борисов в петък пред бТВ.

По този повод Тодоров обясни в събота, че Европейската прокуратура е разпоредила тези действия да се случат в петък, “а за нас разпорежданията на прокуратурата не се коментират, ние трябва да ги изпълним”.

Европейското разследване е свързано с двата договора за ремонт на жълтите павета, подписани от СО с фирмите “ПСТ Груп” и “Трейс”. Договорът с първата е от 2018 г. и предвижда ремонт на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”. След като по него са направени “редица плащания”, той обаче е прекратен по взаимно съгласие през 2020 г. Официалната причина е “несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект”.

“Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие”, съобщих европрокуратурата.

Следва подписване на нов договор с нов изпълнител – “Трейс”, но при същите условия. Втората фирма иска аванс от 750 000 евро за ремонта на жълтите павета, но тази сума все още не е платена от СО. Европейските разследващи отбелязаха още, че експертиза, извършена от регионалното министерство, е заключила, че “паветата са лошо положени и има и напукани павета”.
https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19839612
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930