Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2023 16:03 - ПРЕСТЪПНИК: Топ депесар изкарва по 10 000 лева на ден с бракониерство (СНИМКИ)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 73 Коментари: 0 Гласове:
0



image ДнесНовини ПРЕСТЪПНИК: Топ депесар изкарва по 10 000 лева на ден с бракониерство (СНИМКИ) imageот admin на 02.04.2023    

С незаконно отсечени дърва са заловени шефът на Общинския съвет в Сърница – 50-годишният Салих Салихов Османджиков и 23-годишният му син. До ареста на видния политик от Родопите и неговия наследник се стига след заложен хитър капан от полицията. Ченгетата действат по сигнал от горски служители, че Османджиков има навика да зарежда с нелегална стока дървопреработвателното си предприятие.

imageСинът на председателя на ОбС-Сърница е в схемите на дървената мафия

Топ депесарят и синът му действат през почивните дни, разчитайки, че горските тогава не патрулират. Всяка събота и неделя те пускат в действие моторните резачки в гориста местност край градчето. Разфасованите за няколко часа трупи се товарят покрити с платнище в два огромни пикапа, собственост на фамилията.

Служили в горското стопанство разказват, че Салих Османджиков умишлено не ходел на бракониерска сеч с високопроходимия си камион. По горските пътища около Сърница има доста камери, който следят стриктно за преминаване на тежки машини.

Заснетите камиони задължително се проверяват дали натоварените трупи са маркирани с контролна горска марка, а шофьорът носи в себе си превозен билет, който е допълнителна гаранция, че става дума за законна сеч.

imageЕдин от пикапите на дърварите Османджикови

Все пак общинарят Османджиков не бие път напразно. На всеки от двата семейни пикапа „Мицубиши“ може да се натоварят около два кубика дърва. При 5-6 курса на ден цехът на Салих Османджиков може да се снабди с нелегална дървесина за десетина хиляди лева, обясняват горски. И това само за един ден!

Месеци наред схемата на общинския шеф върви перфектно с малко помощ от разсеяни горски стражари, чиито роднини са на работа в община Сърница.

Естествено, те нямат никакъв интерес да се престарават, ако не искат близките им да останат без работа насред кризата.

 

Реклама

За щастие, не всеки от стражарите е склонен да си гледа работата през пръсти. След продължило няколко седмици наблюдение горските успяват да разкрият мястото, от където общинарят и синът му секат нелегално дървета.

Миналата събота в акцията по залавяне на политика-бракониер се включват и ченгета от Велинград. За да няма съмнение във вината на Османджикови баща и син, полицаи и горски действат под прикритие.

Двамата бракониери са наблюдавани, докато режат дърветата и ги натоварват в пикапите. След това автомобилите са проследени до дъскорезницата на Салих Османджиков. Едва когато той и синът му започват да разтоварват трупите, ченгетата се появяват.

Както може да се очаква, дърветата нямат горски марки. Спипаните в крачка бракониери няма как да обяснят произхода на трупите и са арестувани, а двата пикапа – откарани до Районното управление на полицията във Велинград. Срещу баща и син Османджикови са образувани досъдебни производства и са тикнати в ареста за 24 часа.

Горските стражари и ченгетата се надяват, че при толкова изобилни доказателства, поне този път няма да им се размине.

Хора от Сърница припомнят, че бракониерските дейности на шефът на общинския съвет Салих Османджиков са публична тайна от години.

Срещу него има множество сигнали, че има навик да сече повече дървета от позволеното му от горското стопанство, но те потъват в „дебелата папка” на полиция и прокуратура. Все пак, понякога безобразията му са толкова нагли, че няма как властите да не реагират.

В края на 2021 г. служител на фирмата му „Османджик” е спипан при рутинна проверка от Регионална дирекция по горите – Пазарджик, че е отсякъл осем дървета без позволение. Оказало се, че това е само началото на далеч по-голям набег. За да си улеснят работата, хората на Салих Османджиков дори си прокарали нелегален горски път, по който да свалят трупите към чакащите ги в дерето камиони.

В доклада на горските са описани и още множество нарушения на правилата как точно трябва да се извършва подборна сеч.

Макар нарушението да не е маловажно, на шефа на Общинския съвет в Сърница е съставен акт за смехотворните 100 лева. Ченгета, който да разследват безобразията, дори и не са уведомени. Така политикът се разминава само със символичната глоба.
https://narod.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19839735
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930