Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2023 17:59 - Бомба! Лъснаха аферите на кандидат-премиера Николай Денков
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове:
0



image Бомба! Лъснаха аферите на кандидат-премиера Николай Денков

05.06.2023

Това е безспорен факт – политик, чист като сълза, в България няма, да не говорим за премиерите ни. След спорните фигури на Бойко Борисов и Кирил Петков, бъдещият ни ротационен министър-председател акад. Николай Денков не е изключение.

 

В “Продължаваме промяната” неведнъж са доказали, че за тях законите в държавата не важат. Примерът, който ще остане за историята: преди да се изкачи до премиерския трон в Министерски съвет, Кирил Петков наруши конституцията като министър на икономиката заради двойното си гражданство – българско и канадско.

И в житието-битието, и в професионалния живот на акад. Денков, чието правителство се очаква да бъде гласувано в Народното събрание буквално до часове, също има доста спорни моменти. Един от тях несъмнено е свързан с начина, по който той получи своята академична титла, и който придава горчив привкус на иначе световноизвестната му слава като един от най-добрите учени в своята област.

 

АКАДЕМИЧНАТА ТИТЛА

През есента на 2021 г. проф. Николай Денков бе избран за академик от БАН в областта на природоматематическите науки, още по-точно – в направление “Химически науки”. В момента, в който получи тази титла, настоящият депутат на “Продължаваме промяната” бе министър на образованието в служебния кабинет на Стефан Янев.

 

На жаргонен език – точно в това е “заровено кучето”. По време на процедурата по избора му за академик, Николай Денков е бил в пряк или непряк конфликт на интереси. Подробна информация за мотивите, заради които конфликтът на интереси е налице, ПИК получи като сигнал на редакционната си поща.

Съгласно Закона за Българската академия на науките, Съветът на настоятелите е органът, който има за цел да подпомага развитието на БАН, да управлява финансовите средства и собствеността ѝ, да контролира разходването на бюджетната субсидия, да съгласува финансовата политика на Академията и осъществява контрол на начина и на реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН имущество. Съветът на настоятелите включва представители на законодателната и изпълнителната власт, организации на работодателите, висшите учебни заведения, нестопански организации в областта на науката и изкуствата, чуждестранни учени и членове на Общото събрание и ръководството на Българската академия на науките.

Според законите, Съветът на настоятелите на БАН включва двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет. По време на мандата на въпросния Съвет – от 2019 до 2023, неговите членове с право на глас като представители на Министерски съвет са били министърът на образованието и науката Николай Денков и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според Закона за висшето образование обаче членове на Съвета на настоятелите не могат да бъдат президентът, вицепрезидентът, народни представители, министри, заместник-министри, членове на ръководни органи на политически партии…

 

Николай Денков бе министър на образованието и науката, както и в двете служебни правителства на Стефан Янев, така и в редовния кабинет на Кирил Петков – от 12 май 2021 г. до 2 август 2022 г. В качеството на министър на образованието и наука осъществява пряк контрол върху изготвянето и разходване на бюджета на БАН, като за това се изготвят и публикуват финансови отчети на МОН, БАН и ДВУ

Също така в качеството му на министър на образованието и науката и разпоредбата на Чл. 30. (1) от Закона за развитието на академичния състав в Република България, министърът на образованието и науката осъществява контрол върху откритите и неприключили процедури за придобиване на научна степен, както и за заемане на академични длъжности относно съответствието им с изискванията на този закон, правилника за прилагането му и правилниците на висшите училища, съответно на научните организации и съгласно същия Закон упражнява пряк контрол за заемане на всички академични длъжности и процедури по присъждане на образователни и научни степени в БАН.

С други думи казано, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, в случая министър на образованието и науката, Николай Денков Денков е бил в пряк конфликт на интереси, заради реалната възможност именно поради заеманата позиция да окаже влияние върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните задължения от страна на органите при избора му за съответната длъжност: действителен член на БАН (академик) и по този начин да постигне свои частни и професионални интереси.

Ето така Николай Денков, който е лансиран за премиер от ПП/ДБ и се изживява като “общоприемлива и консенсусна фигура”, се превърна в единственият министър на образованието и науката в света, който си уреди да стане академик по време на министерския си мандат.

 

 

 

ВРЪТКИТЕ С ХИМИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ

Кандидат-премиерът на “Продължаваме промяната”-“Демократична България”, който се изживява като “общоприемлива и консенсусна фигура”, се оказва любимец на фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката. Преди да влезе активно в политиката, Денков и съпругата му Славка Чолакова са получавали финансиране за редица свои проекти.

Този случай е свързан с катедра “Инженерна химия и фармацевтично инженерство” към Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Денков и съпругата му проф. Славка Чолакова са членове на Факултетния съвет и на Общото събрание на факултета. Славка Чолакова е ръководител на катедрата “Инженерна химия и фармацевтично инженерство”, в която водещ преподавател е акад. Николай Денков.

В сигнал на учени до агенция ПИК се твърди, че двамата са обсебили катедрата, а Славка Чолакова активно помагала и дори пишела по-голямата част от статиите на акад. Денков. Освен това двамата спечелили и финансиране за няколко проекта от фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката по време на управлението на ГЕРБ и малко преди самият акад. Денков да оглави образователното ведомство.

Кандидат-премиерът на ПП-ДБ е оглавявал два проекта, финансирани от фонда – “RotaActive “Фазови преходи с ротаторни фази в капки: нов подход за създаване на активни микро- и наночастици” (програма Вихрен)” и “Изследване на спонтанно деформиращи се емулсионни капки и на реологичните свойства на ротаторни фази”. Съпругата му пък е била начело на проекта “Изследване на процесите свързани с резорбцията на лекарствени вещества в стомашно-чревния тракт”.

И въпреки, че само допреди дни акад. Николай Денков отказваше всякакви варианти за коалиция с ГЕРБ като кандидат-премиер на ПП-ДБ, когато Бойко Борисов е бил на власт, той и съпругата му са получавали щедри финансирания за свои проекти.

ЗАВИСИМОСТИ С КИРИЛ ПЕТКОВ

Какви са отношенията между Николай Денков и Кирил Петков?

Припомняме публикация в “Труд” от август 2021 г.:

“Фондация на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал, финансирана от “Америка за България” и рекламирана във вестник “Капитал”, се готви да източи милиони от Фонда на фондовете.

Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков. Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.

Дейността на фондацията e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие.

Фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”. Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда с условието центърът да си поеме текущите разходи по обслужването й, а тя да е достъпна за всички студенти и преподаватели в учебното заведение.

На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава продукти на основата на Lactobacillus bulgaricus на четири континента. Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. – от фондация “Америка за България”.

image

Проверка във финансовите отчети на фондацията обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от Петков, освен внесените от него 50 лв. при учредяването.

Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност освен дарението от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока под формата на “друго плащане”.

Така се стига до 2021 г., когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и трябва да спазят изискванията за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г.

Интересен е фактът, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че общественият интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по-значим. В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си. По-конкретно в чл. 17, ал.1 от вписания актуален учредителен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си запазва правото да изменя и допълва учредителния акт и да взема решения за прекратяване на дейността на фондацията, в който случай той определя ликвидатора и взема решение за разпределение на имуществото на фондацията, останали след удовлетворение на кредиторите”.

Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се занимавала фондацията, независимо от очевадния конфликт на интереси.

Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите.

Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на Министерския съвет. Нещо повече, предлага се по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.

Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков: Лекторът Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по аналогия структурата на фондацията на Кирил Петков.

Ето така цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група. Крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически октопод е инкасирането на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете…”

АПАРТАМЕНТ ЗА 300 БОНА С ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА

Акад. Николай Денков се е сдобил с ново жилище през 2022 г., докато бе министър на образованието, а после и депутат от партията на Кирил Петков и Асен Василев. Като ръководител на ведомство той се разписваше срещу над 6 хиляди лева месечно, а заплатата му на народен представител в два последователни парламента е дори по-висока. Очевидно щедрите възнаграждения от стажа във властта са му стигнали да си купи още един имот.

Заедно с жена му Славка са инвестирали в апартамент в столицата сумата от внушителните 286 608 лева, видно е от декларацията му пред КПКОНПИ. Новият им дом е с огромна площ – цели 154 квадрата, и върви заедно с гараж, за който семейството е платило още 35 бона. Жилището е вписано като собственост и на двамата, като Николай и Славка притежават по 1/2 от него.

Скъпарският апартамент, купен в годината, в която Денков заемаше все държавни длъжности, е поредният в списъка му с имоти. Впечатление прави обаче, че заедно с жена му не са правили подобна инвестиция чак от далечната 2010 г., когато са осъществили покупко-продажба на апартамент с гараж в София за три пъти по-ниска сума – малко над 95 хиляди лева. Жената на Денков разполага с още два имота – по-малък апартамент в столицата и къща в Панагюрище.

Съпругата на предложения за премиер учен е професор по химия и понастоящем е ръководител на Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към Софийския университет. Славка е родом от Благоевград, а Денков от Стара Загора. Допреди той да се хвърли в дълбоките води на политиката, са работили заедно в СУ, където и той е част от преподавателския състав. Двамата са успели да подсигурят завидно добър стандарт на живот за себе си и децата си за разлика от повечето учени у нас. За наследниците на Николай и Славка обаче не се знае почти нищо, единствено, че имат двама синове и дъщеря, които са пораснали и самостоятелни.

image


 

 Informiran.net




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19828355
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930