Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2018 17:10 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ГЕРМАНЕЯ,ДОЙРАН И ВЕЛБЪЖД Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 276 Коментари: 0 Гласове:
1



ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ГЕРМАНЕЯ,ДОЙРАН И ВЕЛБЪЖД


             ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ГЕРМАНЕЯ,ДОЙРАН И ВЕЛБЪЖД


   "Анализът" сочи че споменатите имена са Български,без значение за какви ги обявява казионната "наука".Значението им е както следва:

1. ГЕРМАНЕЯ= Германя (с прех. Я-ЕЯ,Я-ИЯ в гръколатинските езици), Гърмения, Гърменя (Място,често удряно от гръмотевици), Джерманя (място,посветено на Българския Хермес,наричан в народната традиция Свети Джерман или просто Джерман. Който е ходил в днешна Сапарева баня,живял е по-дълго там или е спечелил доверието на местните жители знае,че по време на буреносни сезони,особено пролетно време няма гръмотевична буря,която да подмине града. Местни жители от околните села нерядко са наблюдавали един интересен феномен: един буреносен гръмотевичен облак може да обикаля хребетите на околните ниски планини и понякога да заобиколи другите селища,но накрая минава през Сапарева баня и излива цялата си ярост там. Запознати хора знаят,че жители на съседните села са виждали как гръмотевични облаци,които са заобиколили техните села изливат цялата си ярост над Сапарева баня,а после планината ги поглъща. Хора са наблюдавали опасни буреносни облаци над това градче от 1 км разстояние,като в съседните села бурята почти не се усеща а се вижда само погромът,който тя нанася над района на Сапарева баня (https://www.vbox7.com/play:2e363ff820). Това се дължи на особеното географско положение на града: на юг от него има долина,врязана в Рила а на север от него са хребетите на Верила. Затова много облачни формации,които са се движели над Верила са попадали в хватката на Рила и тя гчесто ги изтегля през долината на р. Джерман,чийто излаз в полето е точно при Сапарева баня.

image

  Древните хора несъмнено отдавна са забелязали тази особеност,затова сложили това име на града. Досегашните учени свързваха името ГЕРМАНЕЯ с минералните извори но както видяхме,това не е така: връзка с изворите има съвременното име Сапарева баня,което означава Баните на Сапарево. Сапарево е село близо до днешното градче,чието име може да бъде свързвано с думата ЗАПАРЯВАМ,макар че аз я извеждам от личното име Сапар (срързано с множество древни подобни наши имена като Чапар,Щапар,Капар,Тапар,Цапар и пр.),от което иде познатата ни днес фамилия Сапареви.

  Чрез така изведения смисъл името Германея се свързва с едно от древните названия на Хермес (Гермес,Гърмес,Гърмеж) което позволява да предскажем,че в града или в близката му околност някога е имало голям храм на този езически бог. Този храм няма да бъде лесно идентифициран дори и да бъде открит,понеже според обичайната практика отдавна е бил превърнат в християнска църква или манастир,с каквито градската околност изобилства.

2. ДОЙРАН= Дарян (Дарен,Подарен) т.е.- Подареното езеро (Дойранъ= Дойрано,Дарьено). Смисълът на названието е прост: това езеро е отстъпено към 719 г. от нашия владетел Тервел (795-716г. и 717-724 г.) на "византийския" император Лъв III Исавър (717-741 г.) като извинение за своето участие в заговора на Артемий (Анастасий II) и като потвърждение на мирния договор,който Кормесий I Требелан (716-717 г.) сключва с "Византия".

    image

  Досегашните предположения на учените спрягаха за това Бургаското или Мандренското езеро но местопребиваването на Тервел по онова време,което било в Македония говори ясно,че отстъпеното езеро се е намирало някъде там и съдейки по името,това е било точно Дойранското езеро.

3. ВЕЛБЪЖД (с разновидност ВЕЛБУЖД)= Вел вожд (Великия вожд). Кой е бил Великия вожд,на чието име е кръстена античната Пауталия днес не можем да кажем с положителност но можем да предположим,че се касае за велик Български военачалник или княз,който е починал в града или се е лекувал там. Изразът Вел вожд (Велик вожд) е също епитет на Дионис (Световния Български бог) от което може да правим и друго предположение- че там Българите са били построили голям кръгъл Дионисов храм чиито основи не се откриват днес,понеже са вече разрушени или храмът е бил издигнат от дърво.

image

  Тълкуванието обаче е категорично и може би намеква,че близо до старата административна територия на Велбъжд,която обхващала част от Рила планина се е намирал великия Дионисов храм на древността,за който пишат древните извори и е посетен от множество велики личности като Александър Македонски и бащата на римския император Октавиан Август.

  От казаното дотук следва,че цитираните имена са Български- не са гръцки, "славянски", турски или персийски и сега можем само да благодарим на гърци и "македонци" за това,че уважават Български названия като Охрид, Дойран, Струма, Гевгели, Вардар, Преспа, Битоля и пр.и не са ги сменили с чужди но продължават активно да ги употребяват,а населението което ги ползва и днес в мнозинството си е Българско.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852112
Постинги: 45072
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930