Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 19:27 - Вице-премиерът на Турция се извини на демонстрантите 04.06.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



Жертви на безпорядките в Турция станаха още двама човека, повече от три и половина хиляди са пострадалите. Вице-премиерът Бюлент Арънч призова обществените организации към “благоразумие” и се извини пред защитниците на природата за изгонването им от демонстрацията в парка Гези.

Безпорядките продължават от миналата седмица. Нощна срещу вторник също беше неспокойна. Сблъсъци на демонстрантите с полицията имаше в покрайнините на площад Къзълай в Анкара, в истанбулския район Бешикташ, където се намира работния офис на министер-председателя Реджеп Ердоган. Протестиращите с помощта на “коктейли Молотов” запалиха отново офиса на управляващата “Партия за справедливост и развитие” – предишното запалване беше в нощта срещу понеделник.

В Хатай върху гонещите хората полицаи от домовете отгоре изхвърляха бутилки с алкохол. Полицията използва сълзотворен газ против протестиращите.

imageВ района на Таксим, където се намира парк Гези, в понеделник вечерта се събраха десетки хиляди човека, които проведоха нощта там. Във вторник паркът отново бе пълен, там се появи неголям палатков лагер, изпънаха хамаци, имаше много младежи. Събралите се бяха мирни, пееха, танцуваха. Хората имат намерение да продължат да идват на площада.

Акциите на протеста се разпростряха в много градове в страната, включително курортната Анталия. Протести има в Адан, Кайсере, Гурдуре, Севаси, Еладиги, Малати, Тунджи. Кметът на Анталия Мустафа Акайдън отказа достъп на полицията до резервоарите за пожарната, за да не ги използват срещу протестиращите чрез водните оръдия.

През нощта протестите се поддържат от обикновени граждани, които  обикалят с автомобилите си из града и надуват клаксоните.

imageСолидарност с протестиращите демонстрират много турски знаменитости – актьори, музиканти.

Профсъюзите подкрепиха демонстрантите

Исканията на абсолютно различни хора, обединени от стихийния протест, се опита да изрази коментаторът от авторитетния турски вестник “Хюриет” Ахмет Хакан – чрез откритото си писмо до премиера Ердоган.

“Излезлите на улицата хора ти казват: остави ни на мира. Не ни диктувай, без значение как ни го казваш – уважително или презрително, не ни нареждай как да стоим в парка, как да се държим в метрото, как да живеем, как да говорим, какво да обличаме, какво да мислим, какво да ядем и пием. Не ни нагрубявай. Не разговаряй с нас отвисоко”, – се казва в отвореното писмо към Ердоган.

imageПрофсъюзите на държавните служители днес започнаха двудневна стачка в подкрепа на демонстрантите. Към стачката се присъедини и Конфедерацията на революционните работници в Турция. Десетки хиляди представители на социалните служби, организации за обслужване на държавите учреждения, учители, работници от фабрики…спряха работата си.

Генералният секретар на Конфедерацията на революционните работници Арзу Черкезоглу подчерта тезата, издината от организицията му: “ако правителството не се спре, ние ще парализираме живота тук”.

Вице-премиерът Бюлент Арънч призова обществените организации, в това число конфедерациите на профсъюзите към спокойствие и благоразумие, помоли ги да не подстрекават, а обратно, да съдействат за мирно регулиране на конфликта.

Бюлент Арънч се извини пред защитниците на природата за изгонването им от парка Гези от полицията, където срещу тях бяха използвани водни оръдия и сълзотворен газ.

image“Това беше насилие, това беше несправедливо. Моля да прошка тези граждани”, – каза Арънч.

Вице-президентът също заяви за немеренията си да се срещне с организиторите на протеста.

В същото време, Върховният комисариат към ООН по правата на човека в публикувано във вторник комюнике призова управляващите в Турция да проведат щателно разследване за действията на полицията към протестиращите.

“Приветстваме факта, че властта допуска факта, че е имало злоупотреба с пълномощия, а също приватстваме и призива им да се направи разследване по отношение работата на тези полицаи, които са нарушили закона и международните стандарти за правата на човека”, – се отбелязва в съобщението на ООН.

imageУличните акции в редица градове на Турция продължават.

Днес протестите имат ярък антиправителствен характер.

imageimage imageimageimageimageimageimageimageimageimage imageimageimage

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846652
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930