Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 12:10 - Гробокопачът на Странджа Петко Арнаудов иска да управлява горите от Биволъ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кадри на Емо Фаса и червени гаулайтери превземат горските държавни предприятия - ресурс за изборите

image

Петко Арнаудов стои плътно до Сергей Станишев на обществени мероприятия в региона

Бившият червен кмет на Царево Петко Арнаудов, прочул се със скандални корупционни сделки, настоява пред съпартийците си да го устроят на висок пост на държавната трапеза. Арнаудов е хвърлил око на поста председател на Управителния съвет на Югоизточното държавно предприятие, което е най-голямото в страната. За пазарлъците около трудоустройването на Арнаудов съобщиха два независими източника на Биволъ.

Арнаудов, известен също като агент на ДС "Иванов", е от вътрешнопартийната клика на Георги Първанов - агент "Гоце". За три мандата кметуване в Царево той натрупа богата на обществени скандали властова биография. Достатъчно е да се припомни ролята му в скандалната сделка "Корал", разследвана от прокуратурата и незаконния строеж "Златна Перла", съборен миналата година. През 2008 г. инициативата на Арнаудов за заличаването на Парк Странджа предизвика бурна обществена реакция, която го увековечи в черния списък на враговете на българската природа.

Заради тези си "заслуги" и твърдата подкрепа за "Гоце", Арнаудов изпадна в немилост в собствената си партия и не успя да стане нито депутат, нито областен управител, нито зам. областен. Желание да се нареди на държавната софра обаче не му липсва. Шефското място в горите изглежда на пръв поглед по-скромна цел и партийно приемливо назначение, което може да мине незабелязано на фона на скандалното кадруване на ДПС при областните управители. Но този пост е стратегически, защото ще даде в ръцете на Арнаудов огромен корупционен ресурс, който бързо може да бъде мобилизиран, за да подхрани партийните каси при евентуални нови избори.

Реванш на съветската лесовъдна школа

В УС на Югозападното дружество в момента влизат Пейчо Върбанов, близкият до него Александър Иванов и сегашния директор на РУГ-Бургас Румен Желев, който пък е активист на ГЕРБ. Планът за трудоустройване на 63 годишния Петко Арнаудов включва и "реабилитиране" на неговия връстник, бившия шеф на РУГ-Бургас Мишо Жеков, който също трябва да влезе в УС, след като стане шеф на РУГ-Бургас на мястото на Румен Желев, научи Биволъ. Докато шефства при Тройната коалиция, лесовъдът Мишо Жеков върти и бизнес с дървен материал за опаковки чрез фирмата "Абанос" ООД, показа проверка във фирмените регистри. Този бизнес той продължава и до днес, като формално фирмата се управлява от сина му Явор Жеков.

image

Мишо Жеков, бивш шеф на РУГ-Бургас и собственик на фирма за дървени опаковки

Сянката на Емо Фаса

В момента Югоизточното държавно предприятие се управлява от Пейчо Върбанов, протеже на скандалния бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса. Въпреки авторството на едни от най-безобразните лобистки закони при ГЕРБ, Фаса оцеля благодарение на личните протекции на Бойко Борисов - "Буда". След като Борисов падна от власт, Емил Димитров го предаде и се дистанцира гръмко от ГЕРБ. Той обаче продължава да контролира всички директори на държавните горски предприятия, които са негови назначения и в момента се опитва да се върне задкулисно като незаобиколим финансов фактор, използвайки близостта си с Първанов.

Бързи пари за избори?

В условията на задълбочаваща се криза горите остават един от малкото държавни ресурси, които в рамките на месеци могат да се трансформират в кеш. Това става чисто и просто чрез сеч и продажба на дървесина, за която има гарантиран пазар в съседни страни. Технологично и теоретично кражбата е възможна заради разминаването между отчетените и реално изсечените кубометри дървесина. Поради спецификата на измерването, нормално е реалният добив да надвиши прогнозният с 20 - 25%. Дали надвишеният добив ще бъде надлежно отчетен и продаден прозрачно на търг е въпрос за няколко милиона лева. При прогнозни 331 000 кубически метра добив на дървесина в ЮИДП за 2013 г. (по данни от сайта на предприятието), 20% повече сеч изправят управата пред изкушението да "реализира" по престъпна, но много трудно и бавно доказуема схема, едни четири милиона лева.

Това обаче не е единственото потенциално изкушение за "ликвидатора" Арнаудов, при чието управление в Царево корупционните сделки с общински земи процъфтяха, а български и руски мутри и олигарси изляха хиляди кубически метри бетон. Към горските стопанства се водят и ловните, където също се въртят солидни суми. Там политици и олигарси по традиция се сбират, за да отстрелват дивеч и да решават текущи държавни въпроси. Близостта до тези сенчести завери също носи дивиденти и най-доброто доказателство е кариерата на "ловния кардинал" и архитект на схемите в лова и горите - недосегаемия Емо Фаса, прочул се с циничното откровение "България е наша и гората е наша и ще правим каквото си искаме".

А за да не бъде България никога вече на пеевци, борисовци, гоцевци, фасовци и арнаудовци, протестиращите вече 30 дни са на жълтите павета, без намерение да спрат.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846068
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930