Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 18:27 - Хората по селата какво получават срещу данъците си?http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
3



Хората по селата какво получават срещу данъците си? МВР хвърчи по сигналите на обидени политици, но не желае да прати полицай в пропищялото от кражби Коиловци СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА
image
СНИМКА: архив "Сега" Жителите на село Мечка вече не смеят да гледат нищо в градините си, защото престъпниците изнасят всичко.
Крадци връзват възрастни хора в собствения им дом и им изнасят всичко. Мъж спи с пищов под възглавницата, за да не му се случи същото. Сюжет от телевизионна кримка? Не, българска реалност от плевенските села Коиловци, Мечка и Бръшляница, които по думите на местен кмет били като Бермудския триъгълник.

Селищата нямат полицаи и затова кметът предлага да си наемат частна фирма с обществена поръчка и общински пари. Даже директорът на полицията подкрепял това предложение. Това не било новост - миналата годината частна фирма пазела къщите и нивите от набези, но договорът изтекъл. Тогава 200 души плащали с лични средства, независимо че това е задължение на МВР, на което, както е известно, данъкоплатците дават всяка година 1 млрд. лв.

Това е реалността в Дивия Запад, в който селска България лека-полека се превърна, след като 2/3 от населението се концентрира в София и още няколко града, а държавните институции забравиха задълженията си към "дълбоката провинция". В резултат престъпността там е в разцвета си, вече никой в споменатите села не смее да отглежда животни и зеленчуци. Жителите са изоставени на произвола на съдбата, а бедността е катализатор не само за малцинствата да се краде денонощно. Полицаите са безпомощни - хем откривали откраднатото, хем



не можели да разпознаят коя кокошка от кого е открадната. Фарс!



Трагичната обстановка в Коиловци (селото, превърнало се в символ на съпротивата, след като трима местни неутрализираха приземили се там с парашути френски командоси) дава картината на стотици български села. То е и повод главният секретар на МВР Светлозар Лазаров за пореден път да сподели уникалните си виждания за справянето с престъпността. Пред Би Ти Ви миналата събота той призна, че 2/3 от кражбите в страната остават неразкрити, но в същото време е очевидно, че селската проблематика е много далече от него. "Насищането с хора", тоест изпращането на полицаи, които да патрулират в Коиловци и околните села, според Лазаров било посттоталитарен модел. Полицаи в селата щяло да има, когато в градовете и по основните пътища се сложели достатъчно камери. А това ще стане "друг път". Дотогава в "Бермудския триъгълник" (а той само един ли е в България?) може да е изчезнало населението, а изчезне ли то, изчезват и крадците. По сталински.

Няколко дни след тези визии за далечното бъдеще вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи на блицконтрол в парламента, че фокусът на МВР през тази година ще бъде насочен към битовата престъпност, защото лично той не бил доволен от резултата. Двамата с главния секретар не коментираха, а и никой за жалост не ги попита, на какво прилича това хората да са принудени да наемат частна охранителна фирма, която да обикаля между къщите и нивите им. Сякаш същите през данъците си не



пълнят веднъж националния бюджет и още веднъж общинската каса



Срещу тези пари по закон не им ли се полага да получат усещане за ред и сигурност, гаранции за неприкосновеност на частната собственост, превантивни мерки срещу посегателства върху нея, както и справедливо и навременно наказание на престъпниците? Необходима е елементарна чувствителност, за да си дадеш сметка за това.

Никой в държавата обаче явно не се притеснява от факта, че в село Мечка вече израсна трето поколение крадци от началото на прехода, а още първата генерация не е понесла отговорност. Вече и внуците им крадат, и правнуците ще започнат, а полицията и прокуратурата явно трудно добутват някое дело до присъда - за назидание на останалите. Това принуждава местното население да се лишава от животни и всякакви вещи, за да няма какво да му откраднат, а сигурно единствената му надежда е крадците да емигрират към по-богати места, за да крадат по на едро. Срам и трагедия.

В същото време главният секретар на МВР ни говори за далечното бъдеще, когато той едва ли ще е още на поста - тогава градовете и пътищата щели да бъдат опасани с видеокамери и щял да дойде редът на селото. Ако още има села, които не са се превърнали в призрачни места със съборетини, изоставени от хората.

И докато в Плевенско хората се молят поне веднъж да видят полицейски патрул,



в центъра на София броят на униформените става все по-внушителен



при все по-малкия брой протестиращи. Главният секретар не отрича това, но вместо да даде логично обяснение за купищата полицаи, изразява готовност да ги "скрие", като ги облече в цивилни дрехи, та да не си личат. Тоест засиленото им присъствие няма да бъде редуцирано. Лазаров търси оправдание за недостига на униформени в малките населени места и във факта, че други 1500 служители на МВР спят в палатки от два месеца на границата, за да избутват от браздата прииждащите майки с деца от Сирия през Турция. Тази дейност също е уникална, друга държава едва ли има такава жива ограда.

Факт е, че за застрашените от престъпни набези хора в Коиловци полицаи няма, но ако някой като близък на властта реши, че му трябват, винаги ще се намерят. Вързаните от крадци селяни чакат с часове някой да ги спаси. За сметка на това полицейски екипи хвърчат за секунди, щом охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски види журналисти дори на улиците около имотите му, които даже липсват в публичните му декларации. Само че Пеевски е човек, чиято важност се определя "с политическо решение", както ни обясни наскоро премиерът Пламен Орешарски.

Селяните в Коиловци не са такива. Собствеността на депутата от ДПС е национална грижа, собствеността на простите хорица - техен личен проблем. В нормалните държави при такава философия би паднало правителството. Българският министър-председател обаче няма такова намерение. "Какво трябва да стане, да си подадете оставката?", питат го. "Да изтече мандатът или да не мога да си върша работата по някакъв начин. Засега мога", отговаря той и допълва: "Аз съм поел определени ангажименти към политически сили". Как да съотнесем тази философия към случая в Коиловци? Полицията се затруднява дори когато намери откраднато - не можела да разпознае коя птица чия е. Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
image
 Полицията се затруднява дори когато намери откраднато - не можела да разпознае коя птица чия е.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19930634
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930