Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2014 12:01 - Обирът като начин на забогатяване. Автор: kozme
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
1



Обирът като начин на забогатяване.

                                      Потребителските бързи кредити     

    

Теглиш 3000 лв, а връщаш 4579.20 лв само за 36 месеца, кредита се оскъпява заради лихва по кредита 12.57% и обслужване на кредита 35.04% ..и си го пишат банкерите в договора, с много ситни буквички. Който прочел - чел, който не - да е чел. Иначе връща парите като поп, защото никъде в договора не пише,че ако кредитополучателя изведнъж стане неплатежоспособен и не може да обслужва кредита на време, да има право на отсрочка,без оскъпяване на кредита допълнително.

И, така, излиза че за 3 години кредита който си теглил се оскъпява с около 50%.,докато дойде времето да го изплатиш напълно.

После ще ми разправят разни банкови агенти, че потребителските кредити били изгодни.

Изгодни са, да - но за банката кредитор.Но, не и за потребителя.

Всичко ще е о-кей, вноската за погасяване е около 130 лв месечно, и не се отразява пагубно на заплата от 600лв, ако я получаваш редовно,без забавяне. Но, ако останеш без работа, как ще плащаш кредитната вноска, при положение че си съкратен така че работодателя да не ти изплаща обещетение, което ти дължи по закон.Или те съкрати така,като че ли сам си напуснал по взаимно съгласие(принудително) и като няма на кого да се оплачеш защото и комисиите у нас са корумпирани и те искат пари,под формата на държавни вноски, такси....


Има банкови кредити и с още по-голяма лихва.Например има банки които слагат освен лихвата  (популярната,която върви по рекламите) 12.5%, вземат такси,които начисляват върху кредита - наричат ги такси по обслужване на кредита, освен това и разни разноски!? които банката прави по обслужване на кредита и още и още допълнителни такси,които не се споменават никъде в договора.По закон нямат право на тези допълнителни такси, но иди ги съди, ако можеш...Така лихвата по обслужване на кредита сумарно става около 200% ..... Има и фалирали (изгоряли-измамени)  потребители, които си заложиха къщите, колите, имуществото и след като станаха неплатежоспособни, какво става? Идва съдия изпълнител в къщата ти и ти взема и последната риза от гърба, защото като си взел кредита не си прочел договора от началото до края и не си обърнал внимание на лихвата и таксите които се начисляват върху кредита.Колкото срока за изплащане е по-дълъг, толкова кредита се оскъпява. Освен това има още задължения на които не си обърнал внимание, защото тези буквички които се мъдрят накрая на договора,трябва с лупа да ги четеш, толкова са ситни.

или

Теглиш 1000 лева, но заради високата лихва, която никъде не се споменава, връщаш - 5000 лв....срока е 5 години.

 Измами - многократно. ( Всички  измами, включително измамите , чрез което сте били склонени да сключите договор за кредит и включително и лихвените измами от страна на банката. В книгата са описани деветнадесет броя такива );

Повишаването на лихвите без да са налице съответните договорни пред- поставки за това, или повишавнето им в размер по-голям от договорения и повишаването им в моменти, когато всъщност те трябвало да бъдат намалени  и взимането им в този недължим по-голям размер  представлява извършване от обективна страна на серия престъпления ;

Има едно условие - примка около шията, което поради недоглеждане на потребителя, дава възможност на банкера да лъже  с лихвите. Ето как изглежда това: -измамни лихви наложени от Easy Credit банка ( „Изи Асет Мениджмънт" АД,) и JetCredit -банка ( "ВНП - Париба Лични Финанси").

 Най-вероятната причина за това, въпреки в пъти по-високите лихви в сравнение с банките, са минималните изисквания, които небанковите институции имат към своите клиенти.

В момента годишните банкови лихви за потребителски кредит са около 13 процента. Условията, на които трябва да отговаряте, за да ви отпуснат кредит от 1000 лева например, са доста. Трябва да имате постоянен трудов договор, а вашият работодател редовно да е внасял осигуровки през последните 6 месеца. Обезпечението на кредита е вашата заплата. Има изискване за минимална сума, която да остава на член от семейството, след като се приспадне вноската.

Парите на „Изи Кредит" са с над 100 процента годишно оскъпяване

Реших да кандидатствам за кредит от 1000 лева от Easy Credit, тъй като навсякъде откривам техни реклами за бързи и лесни пари назаем. Обадих се на посочения номер, откъдето ми отговориха, че не могат да ми предоставят информация по телефона, тъй като лихвите и периодите за погасяване на заема са индивидуални. Обясниха ми, че практиката е техен консултант да посети клиента лично в дома му и да договорят условията.

Затова отидох в един от офисите им в Пловдив. Казаха ми, че най-високата сума, която могат да ми отпуснат, е 800 лева, защото досега не съм била техен клиент. Вариантите за погасяването й са два - на месечни и седмични вноски. При месечните плащания периодът може да е за 4 или 6 месеца. Чистата сума обаче, която ще получа, в този случай няма да е 800 лева, а 619.25 лв. при 4-месечен заем и 651.5 лв. при 6-месечен. А вноските съответно са 241 и 198 лева на месец. Това означава, че в края на периода ще съм върнала 960 лв. при 4-месечен кредит и 1188 лв. при 6-месечен. Така и не ми стана ясно защо уж получавам 800 лева, а реално ми дават 600 и няколко.


При погасяване на сумата на седмични вноски условията са по-изгодни. В този случай ще получа 800 лева, като вноската на седмица за срок от 21 седмици например е 60.20 лв., а за 27 седмици - 51.88 лв. Или реално ще върна на компанията съответно 1264.20 лв. и 1400.76 лв.

 При невъзможност за връщане на парите кредитополучателят влиза в кредитния регистър като недобросъвестен платец, а на сумата се начисляват лихви. Месечните или съответно седмични вноски пък не се погасяват по банков път, а при кредитния консултант, който на определената дата ви посещава лично в дома.


                           В древността лихварството е било забранино!

През Античността и Средновековието лихварството е забранена дейност. Религията също укорява и възпрепятства лихварството, като християнството до Реформацията и ислямът не го допускат. По това време мирският светоглед го счита за аморален акт и то се преследва с цялата строгост на закона.

В изкуството лихварството също е подложено на низвергване и „анатемосване". Световната литература е съхранила образите на Шейлок от „Венецианския търговец" на Шекспир и старицата еврейка-лихварка Альона Ивановна от „Престъпление и наказание" на Достоевски, която бива съсечена с оръдието на престъплението (брадва) на главния герой от романа - Радион Разколников.


От историята са известни редица исторически личности, които се противопоставят на лихварството, като от ново време най-известната от тях е на фюрера на Третия Райх - Адолф Хитлер, който според спомените на съвременниците си е ненавиждал лихварството, свързвайки го с омразните му еврейски банки и високата лихва.

В някои страни и днес лихварството се преследва като престъпление. В Иран и Пакистан е забранено, а в Германия се наказва с до 3 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от 6 месеца до 10 години.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19919370
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930