Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 16:34 - Крим: Част от Русия сме, украинските войски са окупатори http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



Крим: Част от Русия сме, украинските войски са окупатори Крим е бил и ще остане част от Украйна, отвърна Яценюк  Мария Захариева     
image Снимка: Reuters

Указът за превръщане на Крим в част от Русия вече е в сила и украинските войски, които все още са на територията на региона, ще бъдат смятани за окупатори и принудени да се предадат или да напуснат. Това каза кримският заместник министър-председател Рустам Темиргалиев, цитиран от Ройтерс.

"Единствените законни въоръжени сили на територията на Крим са руските въоръжени сили", заяви Темиргалиев.

"Въоръжените сили на която и да е трета страна са окупатори. Украинските въоръжени сили трябва да изберат: да сложат оръжие, да напуснат своите постове, да приемат руско гражданство и да се присъединят към руската армия. Ако не се съгласят, сме готови да им предложим безопасно преминаване от територията на Крим към тяхната украинска родина", каза той.

САЩ замразяват сметки и с визови ограничения за руски и кримски граждани 6 мар 2014 16:07 28 Турчинов: Властите в Крим са напълно нелегитимни! 6 мар 2014 15:35 58 Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия! 6 мар 2014 12:25 872 Днес Върховният съвет на Крим прие принципно решение за присъединяване на автономната република към Русия. Този въпрос ще бъде подложен на референдум за статута на Крим, който ще се произведе на полуострова на 16 март.

Въпросът за излизането на Крим от състава на Украйна може да се реши само на общоукраински референдум, заяви днес посланикът на ЕС в Украйна Ян Томбински, коментирайки решение на парламента в Крим, предаде ИТАР-ТАСС. “Знам, че има чл. 73 от конституцията на Украйна, в който е определена процедурата, съгласно която отделянето от територията на страната може да се реши единствено чрез общоукраински референдум”, каза Томбински.

Украинският премиер Арсений Яценюк окачестви като незаконно днешното решение на Върховния съвет на Крим за присъединяване на украинската автономна република Крим към Руската федерация, съобщи Франс прес. След среща с лидерите на ЕС в Брюксел Яценюк заяви пред журналисти, че организираният в Крим на 16 март референдум "няма никаква юридическа основа". "Призоваваме Русия да не признава така нареченото
правителство в Крим", заяви Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че "Крим е бил и ще остане неразделна част от Украйна".

Окончателната позиция на Русия за Крим ще се определи след референдума на Кримския полуостров, заяви Леонид Слуцки, председател на Комисия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките с руснаците в чужбина в руската Държавна дума (долната камара на парламента). Всички фракции в Държавната дума се застъпват за запазване на териториалната цялост на Украйна. Разбираме обаче жителите на Крим и защо подлагат такива въпроси на референдум. В зависимост от референдума ще определим позицията на Думата и на Русия, каза Слуцки. Окончателната си реакция и позиция ще изразим след референдума, повтори той.

По публикацията работи: Мария Захариева



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19878011
Постинги: 45093
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930