Прочетен: 1598 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 30.03.2014 18:09
Варено-пушен свински врат, който се продава в „Кауфланд“ в Бургас за 10 лева без една стотинка килограма, стресна купувачи. На снимката се вижда някакво произведение, в което сигурно има и месо и в което се намират видими дупки, сякаш е инжектирано с нещо.
При внимателно вглеждане колбасът няма нищо общо със свинския врат, защото всеки, който си е купувал вратни пържоли знае, че те са шарени, тоест имат ивици сланина.На етикета пише, че продуктът съдържа: свинско месо, вода, сол, стабилизатори, дифосфати, трифосфати, полифосфати, сгъстители, карагенан, гума ксантан, динешестен андипат, соев изолат, животински протеин, оцветител-кармин, консервант, може да има следи от синап, глутен и лактоза, пише flagman.bg.
При справка с три известни фирми за производство на колбаси стана ясно, че варено-пушен свински врат си е точно варено-пушен свински врат. В случая с описания колбас ставало дума за парчета месо, които се обработват, слепват се, към тях се прибавя нишесте, понякога картофено пюре, желатин, много вода, правят се на калъпи и наподобяват истинския продукт. Всъщност истинското му наименование трябва да е варено-пушен салам от свинско месо, или варено-пушен продукт. И че етикетът е заблуждаващ. А цената трябва да е по-ниска.
Оказва се и че има пропуск в номенклатурната листа и този тип произведения на кулинарното изкуство нямат точни задължителни наименования и могат да бъдат кръщавани както решат производителите, коментират експерти от хранителната промишленост.
Жалка история.
Поздрав.
Ицко
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69