Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2014 19:09 - Сепаратистите в Източна Украйна разширяват действията си http://www.mediapool.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
1



Сепаратистите в Източна Украйна разширяват действията си
image

Въоръжени мъже с униформи без опознавателни знаци патрулират по улиците на Славянск в понеделник

Срокът, даден от украинските власти на проруските сепаратисти в град Славянск да сложат оръжие и да прекратят окупацията на правителствени сгради, изтече без признаци бунтовниците да се подчинят, съобщи кореспондент на Ройтерс в понеделник. Същото се отнася и за останалите градове, в които проруски активисти действат по идентичен сценарий в последните дни. В понеделник периметърът на тези действия дори бе разширен с още един град в Донецка област, където бе превзета сградата на милицията, а милиционерите били заплашени с разстрел, ако "не преминат на страната на народа".

Във връзка с акции на проруски активисти в Южна и Източна Украйна, окупирали административни сгради в редица градове, временният президент Олександър Турчинов започна мащабна антитерористична операция с участие на въоръжените сили. В неделя вътрешният министър Арсен Аваков съобщи за убити и ранени от двете страни при сблъсъци между сили на реда и "опълченци" в Славянск. Спецподразделението "Алфа" е попаднало на засада. Един от военните е загинал, а тежко ранени са още трима души. Киев постави ултиматум на протестиращите с искане до 9 ч. местно (и българско) време да се изтеглят от окупираните сгради в региона.

Според кореспондента на Ройтерс и след 9 часа местно време тази сутрин (крайният срок на ултиматума) над градското управление на милицията (едната от двете превзети от сепаратистите сгради) в Славянск все така се вее руското знаме, а маскирани мъже продължавали да се събират зад барикадите, издигнати от чували с пясък пред зданието. Камион е докарал още автомобилни гуми за укрепване на барикадите.

Според Ройтерс в Славянск - град с 120 000 жители, където сепаратисти освен щаба на полицията държат и сградата на държавната служба за сигурност - се усеща напрежение във въздуха, въпреки че хората се опитват да вършат всекидневните си ангажименти. Пред централата на полицията има около 40 души, които са там в знак на солидарност с бунтовниците и се топлят край горящите във варели огньове.

Улиците, водещи към сградата на милицията, са препречени от двете страни с барикади, по-високи от човешки ръст, украсени с руски знамена и лозунги. Охраняват ги "народни опълченци", чиито патрули се придвижват и из град - пеш или с коли. Хора от проруското опълчение са преградили и подстъпите към самия град. Там също се издигат високи барикади, дежурят активисти. Демонстрантите не пускат коли да влизат или да излизат от града, човек може да напусне Славянск само с влак или пеш.

Превзета е и милицията в град Горловка

Същевременно в понеделник в друг град в Донецка област – Горловка, по същия начин около 200 проруски сепаратисти най-напред препречиха главната улица, после затвориха с жив щит пътя към сградата на градската милиция и накрая успяха да я завладеят, въпреки че пазителите на реда се опитали да се барикадират в нея. Според украинската агенция УНИАН, позоваваща се на местни медии, окупаторите заплашили служителите на реда с разстрел.

Те носели георгиевски лентички, много от тях били маскирани и въоръжени с павета, палки, метални щитове и коктейли "Молотов". След като разбили вратите и влезли в сградата, те опустошили първия етаж, чупейки катинарите на вратите и крещейки на барикадиралите се вътре милиционери да им предадат оръжията си.

"Ако милицията не премине на страната на народа, след два дни ще им устроим масов разстрел", са се заканили активистите. В интервю за руска телевизия мъж, представящ се за депутат от самообявилата се Донецка народна република, обяснил, че целта е да се издигне флагът на сепаратистката република и че хората възнамеряват да сменят градското ръководство и да назначат "свой кмет".

Олексий Гончаренко, депутат от областния съвет на Одеса и ръководител на обществената организация "Качество Жизни", разказва пред "Украинская правда", че част от милиционерите са успели да се барикадират в автобус в двора на полицейското управление. Проруските протестиращи се опитвали да изведат останалите служители на реда от сградата и да ги линчуват.

По думите на Гончаренко мъж във военна униформа, представил се за полковник от руската армия, дошъл от Симферопол, е показал на тълпата "новия началник" на милицията – човек в цивилни дрехи на име Александър Фьодорович Шулженко. През това време действащият началник Андрей Крищенко бил изведен от зданието и затворен в автомобил.

Тимошенко се обяви против силова операция

В понеделник лидерката на партия "Баткившчина" и кандидат-президент на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че трябва да бъде намерен изход от положението в Югоизточна Украйна без употреба на сила, чрез преговори.

"Първият път към решение е незабавната употреба на сила, която почти със сигурност ще предизвика доста мащабно кръвопролитие", каза бившата премиерка пред телевизия "Украина". "Отговорните ръководители на страната според мен не могат да приемат този вариант просто ей тъй", добави тя.

"Вторият вариант предполага преговори на най-високо световно равнище. И днес всики се надяват на това. Щом в Женева се събират на практика първите лица от външнополитическите ведомства на значимите играчи, това показва, че целият свят е фокусиран днес върху Украйна и се опитва да реши украинските проблеми", посочи Тимошенко.

Турчинов допусна референдум за държавното устройство на страната

Ако Върховната рада реши, в Украйна може да се организира национален референдум за държавното устройство на страната едновременно с президентските избори на 25 май, заяви в понеделник временният украински държавен глава - председателят на парламента Олександър Турчинов.

"Не сме против референдум", каза той на заседание на Помирителната комисия във Върховната рада с участие на правителствени представители и лидери на парламентарните фракции.

"Убеден съм, че на подобен референдум, решение за който би могъл да вземе парламентът, огромното мнозинство украинци биха се изказали за единна, унитарна Украйна", изтъкна Турчинов.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19914916
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930