Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2014 20:29 - 3G чип дава „таен“ и отдалечен достъп до компютъра ви http://www.epochtimes-bg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
3G чип дава „таен“ и отдалечен достъп до компютъра ви

 

 
 

Процесорите vPro на Intel имат „таен“ 3G чип, който позволява изключването, правенето на процесора неизползваем и предоставя контрол върху всеки компютър с процесор от този тип, даже когато компютърът е изключен. (1)

Въпреки че тази технология не е съвсем нова, притесненията от нея едва сега започват да се надигат. На този „таен“ 3G чип на Intel беше обърнато сериозно внимание в резултат на разкритията на Едуард Сноудън, когато се заговори за шпионирането, извършвано от NSA.

От Intel се хвалят, че тези чипове всъщност предлагат подсилена защита, защото не се изисква компютрите да са включени (2) и това позволява (техническите) проблеми да се отстраняват дистанционно. Рекламното видео също така подчертава, че администраторите ще могат дистанционно да изключват компютъра „даже ако компютърът не е включен към мрежа“, както и възможността им да заобиколят криптирането на твърдия диск. (3)

„Intel всъщност вкараха тези 3G радио чипове в процесорите си заради технологията им против кражба Anti Theft 3.0. И след като тази технология я има на всеки техен процесор от сериите i3, i5 и i7 от поколението Sandy Bridge насам, това означава, че много процесори, не само новите vPro, имат тайна задна вратичка чрез 3G връзка, за която никой не знаеше досега“ – пише Softpedia.

Джеф Марек, директор на отдела за инженерство на бизнес продукти на Intel, призна, че процесорите от сериите Sandy Bridge, които бяха пуснати през 2011 г., имат „възможността да убият и възстановят много откраднати компютри чрез 3G връзка“.

„Процесорите vPro имат втори физически процесор, вграден в основния процесор, като вторият физически процесор има своя собствена операционна система, вградена в него“ – пише Джим Стоун. – „Докато компютърът е включен в електрическата мрежа, процесорът vPro може да се активира от фантомното захранване на системата и да включи всички компоненти на компютъра (4) и да има достъп до всичко на тях.“

Въпреки че технологията се рекламира като предоставяща удобен начин за отстраняване на технически проблеми от разстояние – без да има нужда техниците да са физически до компютъра, тази технология също дава възможност на хакери и агенти на NSA да прочетат цялата информация на компютъра ви, даже когато компютъра е изключен и не е свързан към интернет.

Тези чипове също дават възможност на трети страни да спират перманентно всеки компютър с процесор Sandy Bridge или по-нов. Камерите също могат да се включват и да се използват като средство за дистанционно наблюдение.

TG Daily пише:

„Това съчетание на хардуер от Intel позволява процесорите vPro да се използват като троянски коне, действията на които ще са независими от тези на обикновения потребител. Такива например са нерегистрираните пакети, които не могат да се хванат от софтуера на операционната система, наблюдението или промяната на входящия и изходящия мрежов трафик. Накратко, може да се действа подмолно, да се крадат данни и да се манипулира информация.“

Не само това представлява кошмар за защитата на личните ви данни, но също така драстично увеличава рисковете за икономически шпионаж. Възможността трети страни да имат достъп до компютъра ви чрез 3G връзка ще позволи на външни лица да записват компрометиращо съдържание на твърдия диск на вашия компютър. Това ще позволи на службите за сигурност да натопяват хора.

„Какъв е изводът? Процесорите Core vPro са краят на илюзията за лично пространство“ – пише Стоун. – „Ако мислите, че криптирането, firewall-ите или нещо друго ще защити личните ви данни, даже да не ползвате интернет, помислете пак. Сега в компютъра ви има нещо повече от призрак.“

Автор: Пол Джоузеф Уотсън
Източник: InfoWars

  1. Бел. пр: Когато компютърът е изключен, но има захранване, ако този чип получи сигнал, може да включи компютъра. Може да се види точно как използвате компютъра в момента, каква информация имате, даже може да се изтрие информацията
  2. Бел ред: Но трябва да имат захранване
  3. Администраторите са хората, които знаят кода за процесора – това обикновено е техническата поддръжка на Intel или администратора на сервизна фирма. Но дали и от NSA знаят кодовете за вашите процесори? – бел. пр.
  4. Например твърдия диск, камерата, микрофона, безжичната интернет връзка. – бел. пр.

Превод: Spiro /otizvora.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19936427
Постинги: 45111
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930