Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2014 18:07 - McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0



McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС Целта е веригата да спести по 1 евроцент на сандвич    
image източник: Reuters

От началото на април веригата за бързо хранене McDonald’s позволява на своите доставчици на пилешко месо в ЕС да използват генетично модифицирани фуражи. Говорител на веригата за Германия потвърди информацията на списание Spiegel.

Досега в Европа McDonald’s изискваше от своите доставчици на пиле да използват само генетично немодифицирани храни. Със сегашното си решение веригата прекратява въведеното от самата компания през 2001 г. ограничение да се отказва в Европа от ползването на ГМО фураж при производството на Chickennuggets и Chicken Burger.

Но сега международни и национални доставчици на пилешко месо са информирали, „че те не могат да гарантират достатъчно количество негенетично модифицирани фуражи при разумни търговски условия от началото на второто тримесечие на тази година", каза говорителят на групата.

„За McDonald’s важна е само цената", критикува Стефани Тове-Римкайт от екологичната организация Greenpeace. В всеки Chicken Burger клиентите вече ще получават меню, което насърчава използването на отрови и генно инженерство в селското стопанство, казва тя. „И това се случва, въпреки че по-голямата част от потребителите не желаят генни технологии в храните". Според изчисленията на Greenpeace всеки Chicken Burger би се оскъпил с по-малко от един цент, ако групата продължи да се въздържа от генетично модифицирани фуражи.

McDonald’s обаче подчерта, че чрез новата практика качеството и безопасността на храните няма да бъдат засегнати. Дори Световната здравна организация наскоро е установила, че генетично модифицираният фураж за животни не влияе върху качеството или безопасността на месото, млякото и яйцата, казва говорителят на американската верига.

На този фон McDonald’s Европа премахва на 27-те европейски пазари през второто тримесечие на годината ограничението за доставчици, които биха могли да използват при отглеждането на пилета негентично модифицирана храна. Решението важи за всички пилешки продукти.

Още подобни новини четете в Investor.bg

По публикацията работи: Бойчо Попов



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19905984
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930