Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2014 23:01 - Орбан също „великодържавен шовинист“?http://bulgarian.ruvr.ru
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.05.2014 23:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Орбан също „великодържавен шовинист“? image

Виктор Орбан. © Фото: East News/AP Photo/ MTI

С ефекта на „избухнала бомба“ може да се сравни изказването в парламента на Унгария на премиера на страната Виктор Орбан на тема унгарското малцинство в Задкарпатието.

И не защото озвученото искане за национално-културна автономия и двойно гражданство, за задкарпатските унгарци е новина.

Унгарската община не веднъж се обръщала с такива предложения към централната и местната власт. През март 39 унгарски обществени, културни и религиозни организации на Задкарпатието формулираха точно такива пожелания. Те обръщаха внимание на ръководството на страната на ръста на междунационалните конфликти, които се разпалваха от въоръжените радикали. Подчертаваха необходимостта от допълнително финансиране на националните малцинства за сметка на държавния бюджет. Унгарците в Украйна, чиято воля още веднъж формулира Виктор Орбан, искат равноправие на всички равнища на живота, искат необходимите условия за развитие на родния език и култура. Но защо думите на Виктор Орбан в парламента за осигуряване на равни права на задкарпатските унгарци с останалото население днес получиха толкова широк резонанс?

Предлагаме ви мнението на експерта Владимир Жарихин:

- Това заявление още веднъж доказва очевидното. А именно, че искането на Русия да бъдат взети под внимание интересите и правата на руснаците и на рускоговорещите граждани на Украйна не е някакъв каприз, не е проява на великодържавен шовинизъм, както го интерпретират властите в Киев, а често и представителите на ЕС. Това е реалната ситуация, която се създала в многонационалната, и в същност, украинска държава. И да бъдат взети под внимание в тази държава интересите на различните общини може само с помощта на федерализация на страната. За това говореха през цялото време в Русия, за това, собствено, заговориха днес в Унгария. Оценявам думите на Виктор Орбан като искане за федерализацията на Украйна. Правото на двойно гражданство, на автономия трябва да бъдат предоставени на компактно живеещите национални малцинства, в това число на закарпатските русини, които както правилно беше отбелязано, в Украйна никой въобще не ги признава. Убеден съм, че мисълта за бъдещата цялостност на Украйна като федерална държава все повече ще завоюва умовете в различни страни – в Русия, в Унгария, а в цяла Европа. И тогава под натиска на европейските страни, киевските власти ще започнат преговори за разширение на правата с представители на югоизточните региони на Украйна и нейния краен Запад – Задкарпатието.

Какво все пак послужи като тласък към възраждане на исканията за автономия и двойно гражданство на украинските унгарци?

- И руската, и унгарската общини не проявяваха особена активност, когато на власт в Киев бяха достатъчно умерени сили. А когато на смяна дойдоха радикалите-националисти, тези искания просто станаха реално условие за оцеляване на различните етноси. При това, унгарската община в Украйна, а това са от 160 до 200 хиляди - не е най-многобройната. В другите страни унгарците са повече. Например, в Сърбия до 300 хиляди, в Словакия половин милион, а в Румъния са повече от един милион души. Но именно в Украйна унгарското малцинство, както впрочем, и другите национални общини, днес се чувстват незащитени.
Цялото:
http://bulgarian.ruvr.ru/2014_05_13/Orban-sshho-velikodrzhaven-shovinist-4891/

Т.н. велики сили са заложили бомби със закъснител навсякъде по света!Навсякъде е разкъсана живата плът на народите и те не са в етническите си граници!От там разделение,раздори,спорове,омраза и войни! А е толкова просто! ВСИЧКИ НАРОДИ В ЕТНИЧЕСКИТЕ СИ ГРАНИЦИ! Но,тогава няма да има спорове и деления,а Великите сили нямат полза от това. За това е такова статуквото сега! Да няма граници,етноси,патриотизъм и пр.,да има само БЛУДКАВА БОЗА!ТОВА УСТРОЙВА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СВЕТОВНАТА МАФИЯ! И ЗА ТОВА НЕ СЕ РЕШАВАТ ВЪПРОСИТЕ НА НАРОДИТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ НЕЩАСТИЯТА ПО СВЕТА! Н.М.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19904000
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930