Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 21:53 - Платено с кръв http://www.segabg.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
0



Платено с кръв Доставките на западните съюзници по време на Втората световна война са малко над 4 % от всички оръжия, суровини, материали и съоръжения използвани от СССР във войната Иван Петрински
image
Покрай доставките по програмата "На заем и под наем" в Съветския съюз, случайно или не, често попадат и американски списания. На снимката: съветски войници разглеждат американското седмично армейско списание "Янки", бр. 10 от 1944 г. На задната корица е представена в предизвикателна поза филмовата актриса К. Т. Стивънс (1919-1994). Точно същата снимка, но на голям плакат в средата на книжното тяло, е привлякла вниманието на бойците. Такива плакати с полуоблечени хубавици списанието помества редовно за повдигане на бойния дух сред войската.
Всеки, който дори веднъж е решил да се позарови в историята на западните доставки за СССР през Втората световна война и за заслугите на програмата "На заем и под наем" в съветската победа неминуемо остава разочарован, дори към днешна дата е напълно нереалистично да бъде постигнато съгласие поне по основните данни, отнасящи се до тия доставки. И ако по количеството доставки може вероятно, някога в далечното бъдеще, да се постигне нещо подобно на съгласие, то пак остават огромен брой неразрешими въпроси при определяне на дела на тия доставки в общото количество използвано от Съветския съюз въоръжение, материали, суровини, храни и облекло. А с това неразбориите едва започват . . .

Хубавото в цялата тая игра на криеница е, че отликите в бройките и процентите никак не променят общата картина. Всъщност не, сигурно е, че дори наличието на значителни разминавания в данните не променя съществено картината, изводите ни биха били съвсем неизменни дори при значими отлики. Вярно е, че след време, при удобен случай, ще се връщаме тук, може би, към някои важни и неизвестни моменти от програмата "На заем и под наем", но главните ни изводи (вж. по-долу) ще си останат неизменни, защото разликите в източниците всъщност съвсем не са нито толкова значителни, нито така непреодолими.

За разбирането на значението на "На заем и под наем" обичайно се прави сравнение между количествата въоръжение доставено по програмата и произведеното за същото време в Съветския съюз (вж диаграмата след текста). Да се оспорва този подход ще е нечестно, но тук след време, когато се намери свободен четвъртък, ще предложим още един подход с надеждата допълнително да се очертае значението на полученото по американската програма. Въпреки това, предварително трябва да е ясно, нищо драстично не може да се промени в изводите ни.



* * *



Съветските плащания за доставките на западните съюзници са безкрайна тема, тук няма да се разпростираме по нея. Достатъчно е да се приведат някой съвсем обобщени данни само, които са нужни за съставянето на крайните изводи. Веднага ще трябва да се подчертае, че съвсем не за пари ще става дума, когато се разисква заплащането на доставките от времето на Втората световна война, въпросът е повече политически. Първоначалната позиция на СССР е, че доставките трябва да се платят при същите условия, както това правят останалите получатели по програмата "На заем и под наем", а не при утежнени условия, съставени специално за съветските плащания.

Общата сума на получените от СССР стоки се колебае от 9, 6 до 11, 3 млрд. щатски долара. При тези условия Съветският съюз предлага да плати 300 млн., а САЩ уравняват исканията си на 800 млн. Това са позициите на двете страни през 1951 г.

В крайна сметка, Съветският съюз, а след него и Русия, се съгласяват да изплатят общо 722 млн. щатски долара или около 7 % от общата сума, заедно с лихвите и с отчитане на сумата на обратния ленд-лийз и платените до 1973 г. 48 млн. долара. Понеже ни уверяват, че днешният долар има поне 15 пъти по-ниска покупателна способност, то плащанията на СССР и на Русия по програмата "На заем и под наем" ще отидат в действителност на равнище под 1 % от общата сума, което изглежда практически безплатно, особено след като е и разсрочено почти за век.

Само изглеждат безплатни тия доставки, всъщност всички те - до последния болт и до последното пластмасово копче, бяха платени с кръвта на съветските войници, поради поне двугодишното забавяне на откриването на втория фронт в Европа, както и на милиони мирни граждани, поради ограничените количества и неравномерното разпределение във времето на тези доставки. За всичко бе платено, с кръв, изцяло.



* * *

Обсъжданията на резултатите от изпълнението на американската програма "На заем и под наем", а и на всички подобни доставки, не престава от десетилетия. Оценките и на професионалните историци, и на любителите се движат във възможно най-широки граници според политическите възгледи на авторите им - от "нямат никакво значение" до "СССР печели войната благодарение на тези доставки". Ще бъда прям веднага - понеже огромната част от специалистите в тази област, които правят безкрайни и достатъчно сложни пресмятания отдавна, всъщност не подлагат на критика направеното още през 1946 г. официално съветско изчисление, че помощта на западните съюзници съставлява около 4 % от всичко, което Съветският съюз използва във Втората световна война, то ще се наложи изводът, че тези доставки не само нямат решаващ характер за изхода от съветско-германската война през 1941-1945 г., но се изкушавам да определя крайния резултат от западните доставки като по-скоро пренебрежим. С една уговорка само - дори един-единствен човешки живот да бе спасен с доставките по програмата "На заем и под наем", дори един-единствен съветски войник да бе нахранен до насита, то тя пак ще трябва да бъде оценена високо, въпреки незначителния общ дял, който заема в цялата война.

Обективно посочените 4% са много нисък дял от каквото и да било. Основните доставки по американската програма, особено на самолети, са направени през и след втората половина на 1943 г. - като достигат най-големите си стойности в средата на 1943 г., те бавно вървят надолу до септември 1945 г., когато прекъсват напълно. И още едно основание за направения вече извод - както е видно от диаграмата, която включва част от по-значимите доставки, оръжията по програмата "На заем и под наем" заемат сравнително малка част от използваните на фронта - до 24 % при корабите (при това сред тях има и граждански). Всички останали доставки, които имат висок дял в използваните от СССР изобщо, са суровини, материали, машини с двойно предназначение, храни, облекло и обувки (включително кожени колани, платове и пластмасови копчета, от които Съветският съюз изпитва остър недостиг понеже почти всички негови мощности за подобни производства са извадени от строя в първите няколко месеца на войната или са останали на окупираните от Германия земи).

Изводът за ролята на западните доставки за СССР, както стана видно току-що, бе направен на основата на обективни, измерими показатели - количество, вид и време на доставките. Желателно ще бъде, ако споменем също, че качеството на доставеното въоръжение далеч не е еднозначно - част от танковете, самолетите и корабите са на равнище, съпоставимо с използваното в РККА или в немската войска, но друга част от доставките съвсем не отговарят на изискванията на фронта, което допълнително намалява на практика частта на смислените западни доставки в общото количество използвани оръжия на Източния фронт.

При оценката на западните доставки ще трябва непременно да се отбележи, че някои от тях са с високо качество. Огромната част от храните и облеклата, част от самолетите и корабите, горивата, автомобилите, локомотивите и релсите, кожените обувки и коланите, пластмасовите изделия, включително милионите копчета за униформите на съветските войници и офицери, са с по-високо качество от произвежданите в СССР до този момент.

Трябва да се отбележи също, че изпълнението на програмата "На заем и под наем" за СССР започва доста бързо, само четири месеца след нападението на Германия над СССР, макар най-високите си стойности доставките да достигат две години по-късно. Точно в тези първи най-трудни месеци нуждите на съветските войски са и най-големи, и най-неотложни. В това време огромната част от производствените предприятия или са унищожени, или са останали на окупираните от немците и техните съюзници земи, или са на път към Урал и Средна Азия за да бъде разгърнато по-късно производството им там.

И още нещо сред предимствата на "На заем и под наем". На практика огромната част от доставките всъщност са подарени на СССР от западните съюзници. Заплащане на под 1% от сумата ни задължава да направим този извод.

Макар значението на западните доставки за Съветския съюз да не можем да определим като значими и кой знае колко навременни, а част от оръжейните доставки да са и определено негодни, то всяка, дори най-малката помощ е от значение за Съветския съюз особено в първите две години от войната. Още по-малко западните доставки могат да се определят като решаващи, както може да се прочете тук-там из мрежата.

Вероятно най-справедливо ще бъде, ако определим доставките на западните съюзници като полезни за СССР и за водената от него смъртоносна битка с Германия и нейните съюзници. При това не заради известната поговорка за подарения кон, а защото в много случаи западните доставки наистина правят по-лек трудния боен път на съветските войници и офицери - с добрите униформи, здравите обувки и ситата храна. На война всяка подробност е важна, от нея зависи боеспособността на войската изобщо. Тези, които са ходили войници ще разберат, младите - едва ли.

В епичната германо-съветска битка през Втората световна война решаваща не е помощта на западните съюзници на Съветския съюз. Колкото и вкусни да са били американските шоколади и свинското в собствен сос, колкото и удобни да са били кожените обувки и колани, колкото и здрави да са били пластмасовите копчета на шинелите, решаваща за победата на Съветския съюз бе жертвоготовността на съветските воини, на жените и децата в заводите, работещи денонощно. Самоотвержената отдаденост на целия съветски народ, това донесе победата.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=701430

http://www.segabg.com/article.php?id=656625

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011090800040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=535052

image
 Някои от доставките по програмата "На заем и под наем" като част от общото количество произведена и доставена продукция в СССР. Видно е, че оръжейните доставки са малка част от използваните по времето на Втората световна война, по-висок е процентът на суровините, материалите и съоръженията, както и на машините с двойно предназначение.



Тагове:   платено с кръв,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19928088
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930