Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 21:37 - РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК! Афера за 330 млн. долара! Как световен измамник, лежал в затвора, лобира за Цветан Василев в Брюксел. В схемата - и скандалният Хохегер на М
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК! Афера за 330 млн. долара! Как световен измамник, лежал в затвора, лобира за Цветан Василев в Брюксел. В схемата - и скандалният Хохегер на Моника (документи) Новият Остап Бендер - Барак Алон, източва най-голямата банка на Чехия. Сега заедно с Димитър Абаджиев съветва собственика на КТБ image image 12:00 | 11.06.2014 image 66293 image 123 Автор: Ивайло Крачунов       Share  

За „особени” връзки на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев с европейски лобисти и чиновници писа ПИК преди седмица, позовавайки се на новоизбрани български депутати в европейския парламент (виж в „Още по темата”).

 

Те твърдят, че кръгът около Василев бил организирал цяла група платени лобисти в Брюксел, чрез които се опитва, и то доста резултатно, да прокарва корпоративни интереси на европейско ниво. Един от лобистите бил израелският гражданин Барак Алон, който заедно с адвокат Спирос Папас, с юридическа кантора в Брюксел, е осигурявал неофициалната подкрепа пред Европейската комисия за банката на Василев. Това се случило при „затварянето” на процедурата по разследване на „свръхконцентрирана държавна помощ”, открита срещу банката през 2010 г. във връзка с депозирането на парите на държавните предприятия. 

 

Разследване на ПИК се добра до свръхлюбопитни подробности от житие-битието на израелеца Барак Алон (на снимката).

 

 

 

През 2010 г. Европейската комисия започва почти едновременно две наказателни процедури, свързани с КТБ (едното за концентриране на държавни средства в банката, а другото за предоставяне на всички цифрови телевизионни мултиплекси на дружество, контролирано от Цветан Василев). И по двете наказателни процедури в Европейската комисия в Брюксел се появява един и същ рус човек на около 50 години, който започва да убеждава, ухажва и заплашва служителите на комисията с цел прекратяване на разследванията.

 

При една от визитите си мистериозният „лобист“, доведен от гръцкия адвокат Спирос Папас от адвокатска кантора „Pappas & Associates”, която има офис в Брюксел, пуска бомбата, че всъщност той стои зад бизнесите на Цветан Василев. Стреснатите евробюрократи го молят да се представи. Мистериозният рус мъж се представя - Барак Алон, бизнесмен от Виена.

 

Барак Алон (заедно с Димитър Абаджиев) е посочен официално като съветник на Цветан Василев и „Корпоративна търговска банка” АД в справка на атлантическия икономически съвет “Atlantic Council” (публикуваме я отделно)

 

Какво е миналото на мистериозния и очевидно влиятелен Алон?

 

През далечната 1999 г. в Чехия гръмва най-крупният финансов скандал в новата чешка история. Най-голямата банка в страната „Комерчни Банк” („Търговска Банка“) е пред фалит, а предстоящата й приватизация трябва да бъде отменена. Причина за това е безпрецедентна измама с фалшифицирани акредитиви, чрез които от държавната тогава банка са източени над 330 млн. долара. В крайна сметка те попадат по сметки на фирмата „BCL Trading” на виенски бизнесмен от израелски произход. Името му е…Барак Алон.

 

„BCL Trading” е основана през 1993 г. от Алон, тогава на 33 години, израелски гражданин, живеещ във Виена. През август 1995 г. той се обръща към чешката „Комерчни Банк” с предложение за финансиране на търговската му дейност.

 

Бизнесменът обяснява на банката, че компанията му ще купува огромни количества селскостопанска продукция от фирмата „Stone & Roll” (собственост на хърватина Звонко Стоевич), която пък ще ги изкупува на едро от селски кооперативи в Русия и Украйна. Барак Алон предоставя проектодоговори и писма за намерения с обещания за обороти от милиарди долари.

 

Заинтересована от размерите на оборотите, в периода 1997 – 1999 г. „Комерчни Банк” издава общо повече от 50 акредитиви за различни сделки за внос и износ в полза на партньора на Барак Алон, Звонко Стоевич. Всички акредитиви били с отложено плащане със срок от 180 до 360 дни след „износа“ на огромните количества селскостопанска продукция от Русия.

 

С първите няколко акредитива, по изпитана схема, всичко е в реда на нещата – сделките се осъществяват и банката получава своите комисионни. Нещата с останалите акредитиви обаче не стоят така. Оказва се, че всички те са обезпечени с несъществуваща селскостопанска продукция, за която са издадени фалшиви стокови сертификати в полза на банката. Поради особено дългия срок на падеж на акредитивите обаче банката не е в състояние да разбере „схемата” на двамата аферисти, до момента, в който други банки – на които Барак Алон и Звонко Стоевич междувременно са продали акредитивните писма, не си поискват парите.

 

В крайна сметка тези банки предявяват на „Комерчни Банк” искове за изплащане на стотици милиони долари – тъй като стока няма, и никога не е имало. „Комерчни Банк” няма друг изход, освен да ги плати. Всички пари, изплатени на „Stones & Roll” от съответните банки, попадат по сметките на „BCL Trading” и верига от свързани фирми, откъдето моментално изчезват по офшорни сметки – брилянтно извършена финансова измама!

 

В Чехия избухва политически скандал, който коства главата на един министър. През 2000 г. прокуратурата започва разследване срещу Барак Алон за източване на „Комерчни Банк” и кражба на 8 милиарда крони (330 милиона долара) чрез документна измама. Обвинения са повдигнати и срещу 9-те члена на съвета на директорите на банката. Алон е пуснат за международно издирване чрез Интерпол, като в продължение на две години изчезва от полезрението.

 

През януари 2003г. Барак Алон се оказва в затвора. Но не в Чехия и не в Австрия, и по причина, която не е свързaна с „Комерчни Банк”. Международният играч е арестуван на границата между Унгария и Австрия от унгарски гранични полицаи. Мотивът: повдигнати обвинения в Унгария за източване на местната „Postabank“  чрез подобна на чешката схема, но с помощта на регистрираната в Австрия банка „Тригон“ – собственост на бащата на Барак Алон .

 

Австрия изисква от Унгария предаването на Алон на прокуратурата във Виена поради повдигнато обвинени за казуса „Комерчни Банк”, за което очакваната присъда е 10 години затвор. Австрийската прокуратура започва да разследва и двете престъпления, в които Алон е обвинен. Нещо повече – общите усилия на австрийските и чешките следователи са открили много повече измами – чрез цели 213 фалшифицирани акредитиви.

 

Общата стойност на щетите, нанесени на банките от „Клана на Алон“ (както виенското списание „Формат“ го нарича), е за над 400 млн. долара.

 

През август 2003 г. Алон е прехвърлен в ареста при следствието към главната прокуратура във Виена. Също през август 2003 г. приключва и процесът по обявяването на фирмата на Барак Алон в умишлен фалит. За ужас на чешката банка – пари в „BCL Trading” пари няма. Те са изчезнали по офшорни сметки. Мрежата от другите фирми на Алон също се оказват губещи, поне на хартия, и са продадени на ликвидационни търгове за жълти стотинки.

 

Интересни са някои от купувачите на „фалиралите“ фирми на Барак Алон – фирмата му “Алон Ко”, например, въпреки хроничните й загуби, е купена от небезизвестния Петер Хохегер, понастоящем в затвора. Знаем кой е Хохегер – лобистът, с когото Моника Йосифова – Станишева, влезе в сложни финансови комбинации да прави пиар на България, докато премиер бе мъжът й Станишев!

 

И така близо 330 милиона долара, източени от „Комерчни Банк“ – Чехия, остават неоткрити от прокуратурата. Барак Алон мълчи пред съда, а без неговото признание няма начин да се разбере накъде са били насочени от офшорните сметки.

 

„Комерчни Банк” обявява процедура по банкрут и за да се избегне фалитът с всички последствия за вложителите на банката, чешката държава й предоставя безвъзмездна помощ, за да покрие финансовата бездна, нанесена на банката от „BCL Trading”. Неспособен да понесе моралните последствия, един от задържаните членове на съвета на директорите на банката се самоубива в следствения арест.

 

Барак Алон обаче не стои в затвора дълго, след като през декември 2003 г. е пуснат на свобода под гаранция.

 

Ден след освобождаването му водещият икономически всекидневник в Австрия – „Wirtschafts Blatt”, завършва своя анализ на казуса по следния начин: “Централния въпрос остава без отговор. Къде са изчезнали 8 милиарда крони, които банката е изплатила към “BCL Trading”?”

 

Случаят „Комерчни Банк” не е единствената финансова измама, извършена от лобиста на Цветан Василев – Барак Алон. Разследването ни попадна на доклад на правителството на Швеция за пране на пари – известен като казуса “Swedmilk”. Докладът разкрива голяма финансова измама (наричана „престъпна пирамида”) с частна фирма и изграждане на съоръжения за производство на мляко в Македония, от която няколко лица извличат огромни лични облаги – между които и австрийският бизнесмен Барак Алон, който, според медийните публикации по темата, вече е разследван за финансови престъпления в Чешката република.

 

Странно е как един международен финансов измамник, какъвто несъмнено е Барак Алон, може да е официален лобист на уважаван бизнесмен като Цветан Василев, дивят се в заключение новоизбрани родни евродепутати.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА САГАТА - ЗА КЛАНА АЛОН, ИЗЧЕЗНАЛИТЕ МИЛИАРДИ КРОНИ И КАЗУСА SWEDMILK!

 

 

 

image

 

Баровската кооперация, в която живее скандалният Барак Алон във Виена.

 

 

 

image

 

image

 

 

 

Справка от Атлантическия съюз, която доказва, че Барак Алон и Димитър Абаджиев консултират Цветан Василев в Брюксел.

 

 

 

image

 

 Факсимиле от публикация на водещия икономически всекидневник в Австрия – „Wirtschafts Blatt, която разкрива схемата на Барак Алон.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19887265
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930