Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2014 18:21 - Сериозна заплаха за долара: Русия готви глобален отговор на украинските събития http://www.epochtimes-bg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сериозна заплаха за долара: Русия готви глобален отговор на украинските събития ...
 
 

След преврата в Киев се появи съвсем реална перспектива за началото на трета световна. Въпреки това, основният конфликт се разгръща не в  източната част на Украйна, а по-скоро, войната е в сферата на икономиката. Нейните участници са най-големите централни и търговски банки, мултинационални корпорации, валутни борси. Залогът е бъдещето на петродоларите като световна резервна валута.

САЩ, ЕС и Великобритания започнаха тази безразсъдна авантюра с надеждата, че Русия просто ще се примири с това, което се случва. Те не изчислиха правилно и това как останалата част от света ще реагира на агресията в Украйна, спонсорирана от Великобритания и Америка. Последиците от този велик пропуск  няма да бъдат ограничени до руската анексия на Крим. По цял свят се забелязва ответна реакция, която сериозно застрашава долара.

Как можаха във  Вашингтон, Ню Йорк и Лондон босовете да  проявят такова невежество, без да предвидят цялостните дълбоки последици, които могат да унищожат всичките им планове? Защо не се замислиха за възможността от  непредвидени обстоятелства? Във всеки случай, тяхното фиаско в Украйна, показва изключително безразсъдството, което рядко се среща на международната арена.

Разпалвайки гражданска война в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз се стремяха да отклонят  вниманието от вътрешните си проблеми и да спасят  бързо потъващия кораб на ЕС. В допълнение, американските петролни и газови компании са много заинтересовани от  европейските енергийни пазари, както и от ресурси и тръбопроводи на територията на Украйна. Страната е особено примамлива мишена за англо-американската коалиция и заради стратегическото си местоположение и размери.

Повече от два века САЩ и Великобритания се опитваха да изолират Русия в глобалната геополитическа шахматна дъска. Изместването на Русия към източноазиатската икономическа орбита и по-тясно сътрудничество с Китай,  създаде осезаема заплаха на хоризонта на западните сили. Тези и други не толкова очевидни причини накараха западната  коалиция буквално да подпише  собствената си смъртна присъда, разгневявайки руската мечка.

Русия предприема сериозни стъпки, и всяка държава, която е закрепила своя вагон към доларовия влак на САЩ, трябва да се замисли. Така, един от разработчиците на Евразийския съюз и съветник на  Путин Сергей Глазьов, в статията си очерта план „за подкопаване на икономическата мощ на САЩ“, за да принуди Вашингтон да спре гражданската война в Украйна. Според Глазьов, единственият начин да се принудят САЩ да се откажат от плановете си, е да се отприщи нова Студена война – е да се порази доларовата система.

На Запад се опитват да провокират военна инвазия на Русия в Украйна, използвайки киевската хунта  като примамка, казва Глазьов. В случай на успех това  ще даде на Вашингтон редица важни предимства. Първо, Америка ще бъде в състояние да наложи нови санкции срещу Русия, отписвайки задълженията на  САЩ към руските структури. По-важното е, че руските компании няма да могат да обслужват задълженията си към европейските банки.

Глазьов смята, че „третата фаза“ на санкциите срещу Русия ще струва много скъпо за икономиката на ЕС. Прогнозираните кумулативни загуби надхвърлят трилион евро. Икономиката на ЕС ще получи тежък удар, а САЩ ще се превърнат в единственото „сигурно убежище“ в света. Строгите санкции ще изместват „Газпром“ от европейския пазар, давайки път на ВПГ от  Съединените щати.

Въвличането на европейските страни в нова надпревара във въоръжаването и военни действия срещу Русия ще засилят политическото влияние на САЩ в Европа, което ще помогне Вашингтон да наложи на ЕС американската визия за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Това споразумение ще превърне ЕС в огромна икономическа колония на САЩ. Според Глазьов, подбуждане на нова европейска война, може да е от полза само на САЩ, а  на смия ЕС ще донесе не нещо друго, а само неприятности. Вашингтон многократно е използвал глобалните и регионални конфликти, за да укрепи американската икономика. И сега в Белия дом се опитва да повторят стария си трик, с помощта на гражданската война в Украйна.

Комплектът от предложените от Глазьов мерки е  насочен в сърцето на военната машина на САЩ – печатницата на Фед. Съветникът на Путин предлага да се създаде широка антидоларова коалиция с тези страни, които са готови да се измъкнат от разплащания в американска валута. Членовете на съюза също така трябва да се откажат от доларовите  инструменти за  своите валутни резерви. Aнтидоларовата коалиция може да бъде първата стъпка към създаването на антивоенен съюз, насочена към прекратяване на агресията на САЩ.

Не е изненадващо, че главната роля в тази политическа коалиция Глазьов отрежда на европейската бизнес общност, тъй като опитите на Америка да инициират  война в Европа и да започнат нова студена война,  заплашват интересите на европейския крупен бизнес. И трябва да се каже, че съветникът на Путин не греши в  своите заключения, ако се съди по усилията, които в момента предприемат водещи бизнесмени от Германия, Франция, Италия и Австрия за прекратяване на санкциите срещу Русия. Колкото и да е странно за Вашингтон, войната в Украйна може скоро да се превърне в борба за независимост на  Европа от САЩ, и в същото време и в битка срещу долара.

Отговорът на Русия поразява със своята увереност и  искреност, защото Москва рядко съобщава  намеренията си в такива важни стъпки в „голямата игра“. От това можем да направим само един извод – страните от БРИКС са взели курс за окончателно ликвидиране на споразумението от Бретън Уудс. Освен това, англоамериканската коалиция не остави на  Владимир Путин друг избор, освен окончателен срив на петродоларите.

Русия е наясно, че тя е изправена пред сериозна заплаха за своето съществуване. Но Путин вижда много добре, че обстоятелствата може да са на страната на Русия.

Страните от икономическия блок, изкуствено подкрепящ долара се срива под собствената си тежест. Неспиращата от 2008 г. насам икономическа и финансова нестабилност се превръща в  непоносима тежест, за и без това проблемния Европейски съюз. Така че САЩ вече не могат да разчитат на традиционната подкрепа на Европа.

Не се нуждае Европейският съюз и от сериозна война в  неговите покрайнини, особено като се има предвид, че ще се възползва от този икономически импулс само Америка. На  Европа са и много  двете световни войни. Задаващата се трета световна, в областта на икономиката и финансите не обещава нищо добро на ЕС. Така че истинският въпрос е дали  големите европейски играчи ще сменят приоритетите.

Според някои прогнози, на хоризонта на  някога могъщия долар е е надвиснала наистина огромна заплаха. Бъдещето изглежда мрачно за тези, които  активно са инвестирали в американски държавни ценни книжа и други инструменти, деноминирани в долари. От тази разгръщаща се катастрофа полза ще има само за тези, които правят залог на срива на долара като световна валута. Остава само да се надяваме, че създателите на тази ситуация, ще  осъзнаят грешката на своите действия и ще  изоставят своите планове. Да се играе с газопроводи, преминаващи през територията на Украйна, е като да гледаш как огъня стига до огромно буре с барут – в сърцето на Европа!

Но от друга страна, може би,  колапсът на долара – това е единственият начин да се  сложи край на „държавния  тероризъм“, систематично използван от западните сили за да контролират територии, природни ресурси и тръбопроводи. Или да се постигне стратегическо, геополитическо господство, което е бил многократно обявявано от един от външнополитическите ментори на президента Обама, ярък  поддръжник на Студената война – Збигнев Бжежински.

http://www.storyleak.com/us-dollar-under-grave-threat-russia-plans-global-retaliation/
Превод: http://analizator.eu/archives/6594

САЩ: Трябва ни трета световна война, за да излезем от кризата!

САЩ хвърлиха в смут света, искат трета световна война


Четете още на: http://www.epochtimes-bg.com/201402/14060812.html#ixzz35fGsAoX5
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. valentor - ТамЪн съ чудех где да спася лъвчета. ...
25.06.2014 21:14
ТамЪн съ чудех где да спася лъвчета...
Намерих.
ще си купя рубльонки, за да стана рубладжия
цитирай
2. nikikm - Неведоми са
26.06.2014 00:09
пътищата банкови и тайните им! Пробвай друго!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19896528
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930