Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2014 20:29 - Евакуация от стратегическо значение by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Евакуация от стратегическо значение  

imageЩурмът на Донецк и Луганск ще струва на Киев хиляди погребения

Донецката република подготвя частична евакуация на обсадения град.

- Принудени сме да направим това. Русия трябва да се подготви за няколко хиляди бежанци. Практически всички хора искат да се спасят в Русия, – отбеляза тези дни министър-председателят на ДНР Александър Бородай, добавяйки, че евакуацията ще бъде доброволна и ще започне тези дни.

В последните дни потокът от бежанци от Юго-Източна Украйна заля Руската Федерация. В шест региона – Ростовска, Волгоградска, Астрахановска области, Калмикия, Ставрополския край и Севастопол вече е въведено извънредно положение. А в Белгородска и Воронежска области са отворени пунктове за събиране на хуманитарна помощ.
Още в края на юни спикерът на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко заяви, че в Русия вече има повече от 500 хиляди бежанци, „от които болшинството са жени, деца и старци“.

Реагирайки на създалата се ситуация, на 10 юли бе предложена по-лека процедура за получаване на руско гражданство за бежанците от Украйна.
Но въпросите не са само от хуманитарен характер. Частичната евакуация на жителите на Донецк част ли е от отбранителната тактика на опълченците?
Лидерът на Славянската гвардия, съпредседателят на Народния фронт „Новорусия“ Владимир Рогов отбеляза: подготвяната частична евакуация на мирни жители от Донецк в Русия говори само за едно – ДНР се подготвя не просто за сериозен отпор, а за борба на живот и смърт.

- Родителите, жените, децата на тези хора, които сега воюват за свободата и независимостта на Новорусия, са длъжни за бъдат в безопасност. Ясно е, че при съществуващата реалност в Донецк, те могат да попаднат под ракетно-бомбени удари, под внезапен обстрел. А и това ще „развърже ръцете“ на войниците от опълчението, те ще мотат да се съсредоточат единствено върху бойните действия.

Затова частичната евакуация не трябва да се разглежда като предвестник на скорошната капитулация или отдаване на града. Точно обратното, ДНР и ЛНР се подготвят за пълномащабни бойни действия и за настъпление срещу наказателните войски на Украйна. Това ще се случи в края на лятото, както изглежда по всичко.
Струва си да се отбележиу че Славянск изигра своята положителна роля и даде възможност на ЛНР и ДНР дълго време да живеят в по-мирни условия, да съберат достатъчен брой опълченци (те днес са повече от 20 хиляди човека), да проведат „курсове за млади бойци“.

Евакуацията на хора в Русия говори и за  това, че хората виждат за себе си сигурност само на едно място – в Руската Федерация, прекрасно разбирайки, че в Украйна могат да се сблъскат с произвола на нацистите.

Според мои лични данни, понастоящем около 600 хиляди бежанци от Новорусия се намират на територията на Русия. Разбира се, голяма част от тях не посочват в миграционните карти, че са бежанци: хората просто се срамуват от тази дума, затова пишат, че пристигат в Русия на частно посещение, с цел образование или на работа. Но виждаме, че стотиците хиляди места за бежанци са запълнени – те са във всевъзможни детски лагери, в почивни бази или други места. Това е колосален брой хора, които търсят спасението в Русия. Някои ще останат там временно, но други вече свързват бъдещето си с Русия, надявайки се да получат гражданство и работа.

Авакуацията днес в Украйна е много рискована. Карателните войски маниакално обстрелват колоните от бежанци, за да не им позволят да напуснат Украйна. Защо? Хунтата разбира, че прикривайки се зад мирните жители може да действа още по-жестоко по отношение на войниците от армията на Новорусия. Опълченците обратно, воюват внимателно, за да не засегнат мирното население. Но от друга страна – евакуацията на жителите на Донбас – това е шанс да се спасят тези хора, те да получат възможност за мирен живот в приятелска и гостоприемна Русия.

- Киев нееднократно заявява за наличието на хуманитарни коридори, но ДНР всеки път опровергава тази информация. Как се евакуират хората, отчитайки факта, че на границата с Русия в момента е стоварен значителен брой украинска войска?
- Евакуацията на бежанците от Украйна в Русия се случва с боеве: в авангарда вървят представители на армията на Новорусия, които „разкарват“ украинските войници, след което се пускат няколко десетки автомобили и автобуси с мирно неселение към Русия.

Т.е. никакви хуманитарни коридори не съществуват, това всичко е пропаганден продукт на Киев, за да се демонстрира, че украинската войска е „учтива и миролюбива“.
Но филтрационните лагери, които Киев строи на западната граница на днешна Новорусия, за сетен път доказват, че украинската власт няма да даде възможност на хората да напуснат територията на окупирана Украйна. Обикновените граждани могат да разкажат всичко. Преживелите ужасите на карателните обстрели трудно могат да бъдат обвинени в лъжа.

По украинските телевизионни канали през цялото време говорят, че ние сами се обстрелваме чрез миномети, убиваме роднините и близките си, за да обвиним в това Киев. Разбира се, че всеки здравомислещ човек няма да повярва на подобно безумие, но проблемът е в това, че хората в Украйна се намират в състояние на постоянен информационен вакуум: забранени са руските канали, закрити са не само опозиционните, но и центристките издания. Украинците виждат само едно – как „страшните лугански и донецки людоеди“ убиват съотечествениците си, за да стоварят цялата вина на украинската власт.

Военният експерт Виктор Мясников казва, че едно е очевидно: когато гражданите остават във враждебна територия, където има бойни действия, това създава маса проблеми за тези, които отбраняват територията.

- Та мирното население трябва да се обезпечи с  храна, с медицинска помощ, трябва допълнително да се защитава от настъпващия противник, а и от мародерите, от бандитите, които се появявят веднага там, където има боеве. Когато няма мирни граждани, бойците могат да се съсредоточат върху бойните си задачи.
Опълчението засилва мощта си с по-високи темпове от украинската армия. Тя трудно възстановява своята боеспособност. Припомнете си, че в Донецк и Луганск започнаха да воюват няколко десетки човека с ловно оръжие, а сега там има армия в рамките на 20 хиляди човека с артилерия, бронетехника, с тежко въоръжение. Много е важно, че е преформатиран Генералния щаб на опълчението: в него влязоха професионалисти, бойните действия се планират. Сега всички сили са съсредоточени в един юмрук, създава се достатъчно силна вертикала на властта. Върви строителството на укрепени райони по подходите към Донецк, при това траншеите не се ровят с лопати, а с ескалатори, опълченците покриват блиндажите с бетонни плочи.

Т.е. създават се нормални инженерни съоръжения, които предполагат успех при атаките, в това число танкови.
В момента има силен обстрел на аерогарите в Луганск и Донецк, където се е укрепил доста силен контингент украински войски. Целта е да не се даде възможност към тях да се присъединят други украински подразделения и да се създаде сериозен плацдарм за настъпление. Правят се атаки, чиято цел е да се изтласка фронтовата линия по-далече – 10-15 километра по-далече. Виждаме, че в това отношение опълченците успяват, а ликвидирането на няколко моста затрудни придвиждането на настъпващите украински колони.

Но евакуацията на жителите на ЛНР и ДНР в момента е в обстановка на висока опасност. Около трасето се намират диверсионни снайперистки групи от украинската армия, които стрелят по всичко живо, което се движи, в това число и по автобусите с бежанци. За да охраняват няколко десетки километри бежанците по пътя им към Русия, опълченците трябва да хвърлят половината си армия за гарантиране на този коридор.

Киевската власт не пуска мъжете, арестува ги, заставя ги насилствено да влязат на служба в украинската армия.
Зад масовия приток на хора от Украйна в Русия стоят трагедиите на конкретни хора. Ние безмерно им съчувстваме, но от гледна точка на воденето на бойни действия, голямото количество бежанци – това е оръжие, точно такова, каквото са крилатите ракети. Затова потоците бежанци обезкръвяват Русия с всеки изминал ден.
Украинската армия, грубо говорейки, изчиства територията си от излишните хора. Това не е ново явление в световната история. Случвало се е вече във Великобритания в началото на промишлената революция. Точно по тази причина украинската армия стреля по жилищните квартали, за да нарастват потоците бежанци, а зад гърба им киевските военни се приближават към Русия.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846786
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930