Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 22:48 - Защо Русия не се намесва? http://bulgarian.ruvr.ru
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Русия не се намесва? image

Оливие Берюйе. © Скрийншот: YouTube

Боевете в източната част на Украйна продължават, независимо от обявеното прекратяване на огъня и всички усилия на международната общност по търсене на мирно решение.

Защо Русия не се намесва в украинската криза? С такъв въпрос „Гласът на Русия” се обърна към Оливие Берюйе, автор на икономическия блог lescrises.fr и президент на асоциацията DIACRISIS:

- Мисля, че сега в Русия, за разлика от Запада, има разумни хора и това вече е много важен положителен момент. Независимо от факта, че по този въпрос се водят определени спорове, за сега не виждам защо Русия трябва да се намесва в Украйна. Но ако ситуацията още повече се изостри, не може да се изключи пряка или непряка помощ за населението от източната част на Украйна.

„Гласът на Русия”: В небето над Луганск били забелязани американски хеликоптери от типа Apache. Както ми се струва, това говори за това, че САЩ започнали да доставят оръжие на киевския режим. В такъв случай, има ли Русия право да последва принципа „око за око, зъб за зъб”, т.е. да изпрати оръжие за въстаниците от югоизточните райони на Украйна?

Оливие Берюйе: Този принцип не подхожда напълно към конфликти от подобен род, за което свидетелстват сегашните събития в Близкия изток. В Украйна местната съпротива включва предимно украинци от източните региони, които вече няколко седмици дават ожесточен отпор. Това наистина е много удивително: неголяма група хора в оръжие в ръце в източната част на страната оказва съпротива на редовната армия, която не може да си възвърне територията. Първо, това означава, че армията въобще не гори от желание да се сражава с братя от източното част на страната. Второ, всички тези хора са прекрасно организирани и се ползват от подкрепата на населението от източните части. Получава се така, че определена територия се опитват да бъде отделена по примера на Югославия, при това мнозинството от населението няма намерение да става част от Русия, както това направи Крим в началото на конфликта. Струва ми се, че това ще бъдат продължителни преговори с натиск от страна на Русия и Запада. Но ако се даде воля на оръжието, всичко това ще доведе до сложни и опасни ситуации.

Към това трябва да се добави, че Украйна се движи към истинска икономическа пропаст. Ако се погледнат цифрите на промишленото производство, икономическите показатели като цяло, възниква въпроса, колко време ще издържи сегашния режим. Още след половин година той ще се сблъска с тотален недостиг на всичко. Но ще издържат ли до този момент въстаниците от източната част на Украйна? Това е много сложен въпрос и не мисля, че Русия е готова да позволи боевете да достигнат до нейните граници. Такава ситуация вече изглежда извънредно застрашаваща.

Във властта в Киев са такива партии, като „Десен сектор”, там се извършват напълно безумни неща, за които в западните медии почти не се говори. Русия не е заинтересована от твърде активна намеса, но тя не може да позволи местното население в източната част да бъде потъпкано, население, което исторически е тясно свързано с нея. Т.е., сега всичко се намира в много сложна ситуация, но поведението на Кремъл ми се струва напълно разумно. Необходимо е страстите да бъдат успокоени, да се постигне провеждане на преговори и прекратяване на огъня.

За съжаление, сега САЩ не се придържат към подобна позиция и се надявам, че така поне да постъпи Западна Европа. На Запада е свойствено да критикува другите, но сегашното положение на нещата свидетелства за пълен провал на неговата политика.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_19/Zashho-Rusija-ne-se-namesva-6283/





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852725
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930