Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 19:53 - Валутният фронт на Новорусия· by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
0



Валутният фронт на Новорусия 17.09.2014 

imageДонбас ще го върне на Киев със звън на монети

Луганската народна република се подготвя да въведе на своя територия руската рубла. „Републиката има да решава много икономически и политически проблеми, в това число да наложи нова банкова система…Разбира се, бихме искали да боравим с рубли, но тук има редица, в това число политически проблеми. Затова за сега, подчертавам, ще общуваме чрез гривна. Но не мисля, че това ще бъде за дълго“, – заяви по време на пресконференцията лидерът на ЛНР Игор Плотницкий. По-рано председателят на Върховния съвет на ДНР Борис Литвинов заяви, че в републиката се работи по въвеждането на собствена валута.

Решението за създаването на суверенни народни републики беше прието на референдум на 11 май, когато държавни институции на територията на Донбас практически нямаше, а пред хората стоеше пряката заплаха от военен конфликт с Киев.

Наистина, в първите дни в по-голямата част от ДНР и ЛНР се живееше мирно. В Донецк, Луганск и други градове работеха магазините, кафенетата, фризьорските салони, банките. Хората получаваха заплатите си, пенсиите, плащаха за ток и вода, купуваха стоки с гривни. Стоките, в голяма си част, също бяха украински. Тогава лидерите на републиките за първи път заговориха за налагането на собствена финансова система. Странно е данъците на предприятията от Донбас да отиват в Киев, докато в същото време се строят независими държави. Но докато бойните действия не стигаха до покрайнините на столиците на Новорусия, въпросът за смяната на финансовата система си стоеше в раздела хипотези.

Сега жителите на Донецк и Луганск не само не получават от Киев песии, но и имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Хората са спасени от глад от хуманитарния конвой от Русия.  Нормално е жителите на републиките да се надяват на по-добър живот, на собствена икономика.

В постсъветското пространство има два ярки примера в тази област. Първо – Приднестровието- Първоначално самоопределилата се република заяви близостта си с Русия. Но Приднестровието не граничи с Русия, а съхраняването на икономическите взаимоотношения с Молдова беше невъзможно. Тогава беше прието решението за печатане на своя валута – приднестровска рубла. Първоначално паричната система мина през страшна хиперинфлация, както и при много други валути от постсъветското пространство. Но днес валутата на страната с население около половин милион човека показва удивителна жизнеспособност. Курсът на приднестровската рубла дори е по-стабилен по отношение на долара, отколкото към молдовската лея и украинската гривна.

Друг пример – Абхазия и Южна Осетия. Там първоначално се отказаха да въвеждат своя парична едиица и направо преминаха  към руската рубла. Наистина, тези републики граничат с Русия. Независимо от сложността на ситуацията в Русия през 2008 г., рублата се използваше на територията на тези неголеми държави. Струва си да припомним, че икономиката на Абхазия и Южна Осетия тогава се крепеше на малките печалби на гражданите на тези държави, получени от продажбата на неголеми количества плодове и зеленчуци, превозени в Русия с личните им автомобили.

Основите на икономиката на Донбас са в промишлеността. А и населението на самоопределилите се републики е сравнимо с населението от средна европейска държава. Затова се налага въвеждането на самостоятелна и надеждно работеща финансова система. Може ли това да се случи при настоящите условия?
Да разгледаме ситуацията от различни ъгли.
Със сигурност това ще бъде доста трудна задача. Напълно вероятно е да не може да се разчита на помощ отвън.
Ако ДНР и ЛНР искат суверенитет и самостоятелно стопанство, то въпросът за смяна на валутата стои пред тях ребром. За сега в републиките се работи с гривните, обемът от паричната маса и стоково-паричните отношения се намират под пълния контрол на Киев и неговите куратори във Вашингтон.

Пенсиите, заплатите и другите задължителни плащания, особено в бюджетната сфера, се извършват от киевската власт чрез Националната банка на Украйна в Донецк и Луганск. Киев изпълнява, макар тромаво и минимално, финансовите си задължения. Но щом Новорусия повдигне въпроса за отказ от гривната, финансовият кран ще бъде спрян.
Смяната на гривната с руската рубла, със собствена валута или друга валута е необходима, но това не трябва да се превръща в самоцел. Новата валута няма да реши всички проблеми, но със сигурност ще създаде нови.

Да не забравяме, че в момента там се води война.

А войната създава допълнителни проблеми. За да се пусне друга валута, трябва републиките да бъдат напълно независими във финансовата сфера, трябва да имат собствена икономическа база.

Но този проблем така или иначе трябва да бъде решен, ако опълченците победят. За финансистите не е толкова важно как ще се нарече държавата: ДНР и ЛНР, голяма Новорусия или ще бъде някакъв аналог на Приднестровието. Ясно е, че Киев няма безкрайно да налива там, за Украйна това са допълнителни разходи.

А може ли да се замени гривната с руска рубла?
И тук има проблем: как тези рубли ще се доставят в Донбас. За да се пусне там пълноценно рублата, то в Донецк трябва да се отворят офиси на Централната банка на Русия. Централната банка, обаче, е официална институция. А Централната банка на Русия едва ли ще тръгне на война с Вашингтон. Ако го направи, Русия ще бъде подложена на унищожителни санкции. На руснаците ще им замразят не само работата по високите технологии и разработката на нефтените находища в Арктика, ще им замразят и всички валутни резерви. Ако Русия помогне ДНР и ЛНР да преминат на рублата, това ще бъде открито признание, че Русия подкрепя съпротива в Юго-Изтока и открито я финансира. Със сигурност Кримъл няма да направи това.

Разбира се, могат да се извозят пари в Донбас по контрабанден път. Но ако Русия направи това без допълнителна емисия пари, самата Русия ще се сбълска големи проблеми около ликвидността на валутата си. Икономиката на Русия просто ще бъде парализирана.

Излиза, че ДНР и ЛНР трябва да печатат свои пари.

Но тогава ще се появи нуждата от строг контрол върху обемите на емисиите. Трябва да се пресече незаконната обмяна на валутата. Защото има спекуланти и прочие хора, които на всяка цена ще поискат да спечелят от ситуацията. Задължително трябва да има строг контрол върху обемите емисии и тяхното изразходване, за да могат парите да постъпят не за подкрепа на производството, а за оцеляването на населението.

Не трябва да забравяме, че новата валута на този етап няма да бъде призната от никого. В най-добрия случай ДНР и ЛНР ще могат да се разплащат с новата си валута само с Русия. Вижда се, че републиките ще трябва да тръгнат по пътя на Приднестровието, където работи самостоятелна финансова система, непризната от никого. Но при подобна ситуация процъфтява сивия сектор…

Сега да разгледаме другата възможност, при която налагането на нова финансова система в Новорусия е напълно възможно.

Историческият опит показва, че дори много слаби държавни или преддържавни образования се изхитряват и пускат своя валута. Разбира се, получава се много слаба парична единица, нестабилна, но тя може да се използва. По тази причина може да се счита, че въвеждането на собствена парична единица в ДНР и ЛНР не е фантастика. Друг е въпросът, доколко това ще бъде решено по ефективен начин.

Не е неразрешим проблем и въвеждането на рублата в Новорусия. Просто трябва да е налице договор с Руската Федерация. Народните републики не могат сами да емитират рубли, но и никой няма да им позволи самостоятелно да гарантират движението на парични маси. Дали ще има споразумение с Москва, никой на този етап не може да каже.

Дали може и трябва да се ползва гривната?
Това е политическо решение. Ако републиките ще използват гривната, то те трябва да се договорят с Киев. Иначе не могат да гарантират никакви сметки в гривни, нито могат да използват наличната парична маса. Ако има споразумение с Киев, ситуацията ще бъде една, ако няма – проектът с гривната отпада.

Изгодно ли е ДНР и ЛНР да имат собствена валута?
Като временна мярка собствената валута може да бъде ефективна. Тя ще позволи да се ликвидира пълният хаос в стоково-паричните отношения, който възниква в подобни ситуации. Тази мярка е добра, но като временна, защото собствената валута няма да бъде стабилна, няма да бъде конвертируема.

Тук е мястото да кажем, че Южна Осетия и Абхазия дори преди признанието им от Русия ползват рублата.

Как така? Така. Имаше негласно споразумение с Русия. Защото без официален договор не могат да се правят банкови разплащания в рубли, т.е. някакво съгласие с руската банкова система е било налице. Това не означава, че са имали формални споразумения с Централната банка на Русия, но неформални със сигурност са имали.

Ще попитате, но как така, може ли да се борави с парична маса без официален договор?
Да, може да се борави с парична маса и в ситуация без официална договорка, защото паричната маса може да се придобие в замяна на някакви стоки. Но ако няма банкови сметки, нещата стават сложни. Трябва да работи банковата система. Ако банковите преводи са блокирани, хм, нищо не се получава от такава схема.

А толкова ли е трудно ли е да се създаде собствена банкова система?
За целта трябва да работят квалифицирани специалисти, няма нищо невъзможно. Трябва да се сформира екип от професионалисти, който да работи интензивно за преформатирането на съществуващите банкови отношения.

Да не забравяме и следното: в Украйна открай време върви рублата, а в Русия върви долара. А в преломните моменти са в ход много и различни валути. Например: по време на Гражданската война в Русия се работи с царските пари, керенките, със съветските парични знаци, с парите на регионалните бели правителства. С всички тези пари тогава се търгува, не че е било лесно… При разрушена икономика е трудно да се въвежда нова валута, а свободният обмен с други валути волно или неволно се превръща в агресивен акт срещу суверенитета на държавата. Но за кратки отрязъци от време това е допустима мярка.

Няма никакъв проблем да се остави да работи гривната в Украйна. Киев ще се радва, ако тази парична единица шества в Донбас, защото това ще бъде косвено признание за едиството на Украйна.
Все пак, възможен ли е преход към рублата без съгласуване с Москва?
Но защо си мислите, че споразумение с Москва не може да бъде постигнато?!
Съгласие може да бъде постигнато. Но то не е задължително. На банково ниво в Русия се ползва понякога доларът, но това не е съгласувано с финансовата система на САЩ. Ако паричният знак притежава някаква стойност, то той може да бъде в обръщение. За хората не е важно дали това е рубла, долар или златно кюлче. Но как да се построи в бъдеще финансовата система, това е по-сложен въпрос.

Толкова важно ли е за ДНР и ЛНР преминаването към рублата?
Да, това ще бъде силен психологически ход. Ще бъде потвърждение за влизането в руското пространство. Нещо повече, да се получат рубли там днес е по-лесно, отколкото гривни. Знаем, че Киев ограничи изплащането на пенсиите, в банкоматите свършиха парите.
Може да се пусне в обръщение и даларът. Това е призната от всички валута, дори Киев няма да възрази особено остро. Всичко зависи от целите на народните републики.
Ако започне да се използва рублата, ще възникат проблеми за Русия. По време на правителството на Гайдар трябваше да се променят държавните парични знаци, защото рублевата маса нерегулирано нарастна, защото бившите съветски републики пускаха емисии. Разбира се, в ЛНР няма да има емисионен център. Но ще има проблеми, защото руската стокова маса ще се присъедини към стоковата маса от Донбас с население от 7 милиона човека (5 % от руското население). А няма да е позитивен акт, ако се пуснат допълнителни рубли за ДНР и ЛНР.

На този етап ДНР и ЛНР ще бъдат принудени да използват руски стоки. Т.е. в краткосрочен план това е възможно решение.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19899887
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930