Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 17:59 - Техники на манипулацията – „Шикорски-Политико“https://anonybulgaria.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0



Техники на манипулацията – „Шикорски-Политико“

image

Преди седмица и половина дадох пример, как
Нова телевизия и агенция „Алфа-рисърч“ извършват манипулативно представяне на социологическо проучване за паметника на съветската армия, а ето, че съдбата ни предоставя още по-скандален случай на злоумишлена манипулация. Този случай е изключително показателен, за това как Запада, и по-специално САЩ, си служат с медии и политици за да разпространяват организирано лъжи и клевети. Смея да напомня, че лъжата става лъжа едва когато се разкрие, а дотогава се приема за истина. Така че остава да гадаем, колко лъжи са минали за истина докато хванем една от тях. Е, да вярно, тази лъжа е доста нескопосана, но не е случайна, не е изолирана, а е част от многогодишна пропагандна схема.

Защо да не вярваме на Шикорски

Става дума за скандала предизвикан от американското издание „Политико“ и бившият полски външен министър и настоящ председател на Сейма Радослав Шикорски. В интервю за Политико, Шикорски казал, че още през 2008 година Путин предложил на Доналд Туск (полският премиер министър по това време) да си поделят Украйна, тъй като тя не била държава, а изкуствено образувание. ““Това бе първото нещо, което Путин каза на премиера Туск в Москва. Той му каза, че Украйна е изкуствено творение и че град Лвов принадлежи на Полша. Защо заедно да не решим този въпрос. Туск нищо не каза, защото знаеше, че го записват, разкрива Шикорски.” (1, 2). Политически грамотния човек веднага съзира нескопосания опит за правене на антируска пропаганда, чийто обичаен източник са САЩ. По какво си личи, че това изказване е лъжа. Много просто:

  1. Изказването следва линията на антисъветската пропаганда, която след разпада на СССР се превърна в антируска. На Путин се вменяват диктаторство и желание да възстанови СССР. (Интересно в каква форма се очаква да го възстанови, социалистическа или капиталистическа. Но пропагандата на такива сложни въпроси не отговаря, нали приравнява социалистически СССР на капиталистическа Русия. Грамотните, които задаваме такива въпроси, сме малцинство, което никой не слуша, нали така.) Именно в тази пропагандна линия се вписва изказването на Шикорски, като прави плоски аналогии с договора за ненападение между Сталин и Хитлер, в който имало и Секретни протоколи за подялбата на Полша, които протоколи обаче никой в СССР/Русия не е виждал и дори перестройчиците не успяха да фалшифицират. След като заличи принципната разлика между СССР и Русия антируската пропаганда опитва да ползва негативния имидж на Сталин, който сама е създала, за да клепа Путин. Именно това съответствие с елементаризма на традиционната пропагандна линия, а именно – Русия е СССР, значи Путин е Сталин, Сталин дели Полша с Хитлер значи Путин, като Сталин и Хитлер иска да дели Украйна с Полша – е първия сигнал, че имаме работа с лъжа предназначена за най-невежите в политическо и историческо отношение хора.
  2. Путин е прекалено умен и достатъчно опитен в политиката за да не прави такива изказвания. Демонизацията на избраната жертва е практика на агресивната западна пропаганда. Всякакви положителни качества на охулвания са отричани. Така ония които ще се хванат на пропагандните лъжи не се очаква да признаят качествата на Путин като политик. Ето защо това е втори сигнал за това, че твърдението на Шикорски е лъжа.

  3. Защо Шикорски е мълчал от 2008 година до сега? Тук отговора е ясен. Защото ефекта от Майданския преврат надмина всички очаквания, в смисъл, че не се разви по сценария на вашингтонските сценаристи, и поради това именно сега се налага на Русия/Путин да се вменява желание да завзема части от Украйна. Преди Майдана и съсипването на Украйна на никого не е идвало на ум да обвинява Путин в амбиции спрямо Украйна, тъй като той (Русия) не е имал такива.  Сега, факта на доброволното присъединяване на Крим към Русия и желанието на югоизточна Украйна да се отцепи дават повод за развихряне именно на тази пропагандна схема, която едновременно и обяснява защо все пак някой иска да се присъедини към Русия, а не към ЕС. На пропагандния мит, за „руската агресия“, се крепи агресивната западна политика на санкции срещу Русия. С други думи, изказването на Шикорски обслужва нуждите на текущата пропаганда, сега е възникнала нужда, сега се съчинява лъжата.

  4. След като има запис, да го пуснат да го чуем, но не го пускат, т.е. лъжат. (Интересно как биха реагирали Путин, Обама или Меркел, ако узнаят, че полска делегация ги записва.) Дълбоко се съмнявам, че такива тайни записи са възможни. Е, както в последствие се оказа, запис наистина няма, но и да бяха пуснали такъв автентичността му щеше да е под съмнение докато не се докаже обратното.

  5. Разкритието се прави в интервю пред американски вестник. Това също навежда на мисълта за скалъпване на лъжа, тъй като САЩ са традиционния източник на антируската пропаганда и свързаните с нея лъжи. Да се съчини нещо на местна почва с вече внедрени наши агенти е по-лесно, отколкото тепърва да се търси съдействие в Европа, например, по-авторитетно е отколкото ако се пусне в Полша или Украйна и същевременно е по-близко до основната маса от манипулирани хора – американците.  Очевидно Шикорски е бил подложен на мека обработка, след което е бил подведен, най-вероятно от служители на тайните служби, да направи изказване с невярно съдържание.

Така без да знаем истината имаме достатъчно основания да считаме, че тандема „Шикорски-Политико“ лъже с цел омаскаряване на Путин. Интересно е също, че дори полски колеги на Шикорски не му вярват (1).

На тази лъжа краката бяха много къси

Не се наложи да чакаме дълго за да се убедим, че наистина става дума за лъжа. Още на другия ден Шикорски се отказа от думите си, каза че те били превратно изтълкувани от изданието, че се бил объркал и нямал в предвид среща на Туск и Путин, а изказване на Путин пред НАТО (3). Едва ли обаче може дотолкова да се обърка, че да говори за Туск и тайно записване на разговор с Путин. Ако пък не е казал това, то нека даде американското издание под съд. Но Шикорски продължава да се оправдава, че „паметта му го е подвела“ и че лично не е бил на тази среща, а някой му разказал за нея (3). Проверката на полската държавна администрация обаче показва, че не само няма запис от срещата на Туск и Путин, – такава среща въобще не е имало. За да стане цирка пълен от другия ъгъл на Русия се обажда политическият труп, пръв приятел на Буш младши и Сорос, междуконтиненталният идиот Михаил Саакашвили, за да обяви, че на него самият Туск му разказал за тази иначе несъществуваща среща (4).

Случаят не е изолиран

След майданския преврат Украйна се превърна в постоянен източник на  политически лъжи, в частност по отношение на Путин и то в същата насока – колко агресивни намерения имал Путин спрямо съседите си. На 18 септември т.г. германският вестник „Зюддойче цайтунг“ излиза с преразказ на разговор между Порошенко и Барозу. В този разговор украинския президент твърди, че Путин му бил казал „„Ако поискам, мога за два дни да изпратя руски части не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Варшава или Букурещ“. Самият Барозу в края на август твърди, че пак в телефонен разговор Путин му казал, че може да превземе Киев за две седмици (5). На клоун като Порошенко обаче никой вече не вярва. Около месец по-рано (28 август) Порошенко обяви, че руснаците били нахлули в Украйна (6), което се оказа далеч от истината. Що се отнася до Барозу, не бих се учудил ако и той лъже, но може и да не лъже, просто е извадил думите от контекста и ги представя като заплаха, докато те могат да се тълкуват точно обратното – като проява на добра воля и сдържаност, а именно – Русия има военния потенциал, но не го използва защото не иска война. Очевидно обаче Барозу и Порошенко не са се наговорили какво да лъжат. Двете седмици на Барозу са два дни за Порошенко.

Случайно или не в края на август излезе и скандалната „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“ на Министерство на отбраната на РБ. Както се оказа тя е писана от Външно министерство и лично от министър Даниел Митов. В първоначалният и вариант е имало твърдение, „че Русия е склонна да осъществи агресия и да нападне отделно взета страна от НАТО, за да дискредитира пакта и ЕС“ (7). „Рига, Вилнюс, Варшава или Букурещ“ са все в ЕС така че има съгласуваност като време и твърдения между Барозу, Порошенко и Митов, както и между Шикорски и Саакашвили. И координационния център е ясен на всички – САЩ.

Спецакция?

Няма никакво съмнение в наличието на директива „отгоре“ да се клепат Русия и Путин. Тия директиви идват от политици и държавни служители на най-високо ниво. Няма съмнение, че стратезите на това текущо клепане са същите, които клепаха навремето Съветския съюз и неговите лидери, а след това с умерен успех пренесоха тази кал върху Русия и Путин. Много кал е все пак, грехота е да отиде зян.

Тук също виждаме две от основните черти на американската пропаганда – прехвърляне на собствените зловредни дела методики и цели върху набелязаната жертва – в случая Русия и клепане на лидерите, докато в същото време се кълнат в благото на народа, чийто лидер клепат. Това също е стара тактика, която беше прилагана към СССР, Иран Ирак, Либия, Сърбия, Сирия Украйна и т.н. Както вече добре знаем, тази постановка е лъжлива. Във всички страни, в които оплюваният лидер беше свален, за народите настъпиха трудни дни в някои случаи с доста смърт. Но доктрината „ние сме срещу лидера (диктатора)“ е необходима за приспиването на народната съпротива и поддържането на комфорта на приятелски (дисидентски, а в днешно време експертни (от НПО)) кръгове в набелязаната страна-жертва, които да я разяждат отвътре, т.е. които играят ролята на Пета колона на американската власт.

След като има ясна директива и ясни указания, то следва да има и изпълнители. Обичайните изпълнители са тайните служби и мрежата от финансирани от Запада неолиберални мозъчни тръстове. Трима от споменатите Шикорски, Саакашвили и Митов са обвързани с мрежата от мозъчни тръстове. За Митов вече писах . Саакашвили и Порошенко станаха президенти  на своите страни по една и съща схема след преврати организирани от американската международна мрежа от мозъчни тръстове. Порошенко – след Mайдана, Саакашвили – след вълната цветни революции в Източна Европа в началото на 21-век, която в Грузия се казва „Революция на розите“ (2003 година). През следващата година (2004) в Украйна се провежда „Оранжевата революция“, която довежда на власт тандема Тимошенко-Юшченко. Ангажираността на НПО като USAID, NDI, и др. в тази вълна от революции е известна, както са известни и връзките на Саакашвили с тях (8).

Шикорски е още „по-опитен“, тъй като зад гърба си има „дисидентство“ от социалистическия период на Полша. Независимо, че участва в антиправителствени протести през 1981 още същата година заминава в Лондон да учи английски и повече не се връща в Полша до 89-та година – получава политическо убежище във Великобритания. Според наличната информация замесването му с НПО става през 2002-2005, когато е директор на програма за разширяване на НАТО към мозъчния тръст „American Enterprise Institute“.

Можем само да гадаем как е изфабрикувана тази лъжа. От това полза може да няма, но няма и вреда. Първата, най-груба и елементарна схема е да допуснем, че Шикорски, знаейки каква е директивата спрямо Русия и следвайки собствената си омраза и амбиции, сам е измислил и пуснал лъжата. Щом научил за нея Саакашвили веднага е решил да я потвърди. Тази хипотеза обаче е малко вероятна имайки в предвид оправданията на Шикорски. Ако лъжата беше обмислена, то оправданията също щяха да са обмислени, а това не е така.

Най-вероятната схема на фабрикуване на такава клевета е чрез човек на тайните служби, ЦРУ или военните. Защо? НПО са папагали. На тях им се спуска отгоре задачата и те заливат медиите с нея. Не, не мислете че НПО действат като информационна агенция. Съвсем не. Те проявяват известно „творчество“ състоящо се в събирания, работни срещи, конференции и т.н. включително с политици, на които се обменят идеи, но винаги се знае от кой докладчик идва наставничеството. Пример е семинара на „Джърман Маршъл План ъф ЮС“ ,  на който висш натовски генерал беше казал, че руснаците ще нападнат Приднестровието. По този канал най-вероятно се е движила и лъжата за „подялбата на Украйна“. Именно затова нашият президент Росен Плевнелиев сипе антируски брътвежи; защото е близък с НПО, създаде служебно правителство „на НПО“, близък е с трибуната на НПО – медиите на кръга „Капитал“ и е елементарно членове на НПО да го „консултират“ с текущата пропаганда, а той да я повтаря, като си въобразява, че това е нещо високинтелигентно, модерно, демократично, европейско, висше държавническо и прочее.

Обвинение от типа на казаното от Шикорски обаче не може да дойде от НПО. Те са тайни участници в политиката и не могат да свидетелстват за такова нещо. Това трябва да бъде казано от политик – Обама, Нюланд, Кери, Барозу, Аштън и т.н. Но да се самооклепа висш политик с такава работа е непрактично. Затова задачата се препраща към резерва от полезни идиоти – Шикорски, Порошенко Саакашвили. Оня който е казал на Шикорски за „разговора“ между Путин и Туск, най-вероятно е бил нечий шпионин. Възможно е дори Шикорски да е знаел, че е шпионин и затова да му е повярвал. После друг шпионин в САЩ е подмамил поляка да сподели чутото пред журналист от „Политико“, който вероятно също извършва услуги за тайните служби на САЩ.

В следващия момент „наш“ журналист задава на Саакашвили подходящ въпрос. Саакашвили, който е научил „новината“ или от медиите или по мрежата на НПО, без каквито и да било задръжки решава да я потвърди. Ако я е научил от НПО, то е възможно да е забравил кой му е разказал за „разговора“ между Путин и Туск, но едва ли би намесил Туск и едва ли би забравил, ако Туск му е казал. Така че Саакашвили или лъже тотално или ни е дал името на шпионина, когото Шикорски в момента е длъжен да прикрива. В крайна сметка, Туск отрече Путин да му е правил каквито и да е предложения за подялба на Украйна (9). Ако вярваме на Туск, то клоунът Саакашвили лъже нагло и безогледно. Такива „демократи“ отглежда Запада за управление на страни като нашата – полезни идиоти.

Заключение

За пореден път сме свидетели на фабрикуването на лъжи в името антируската пропаганда. Конкретния случай с лъжата на Шикорски не е изолиран, а е част от кампания за оклеветяване на Путин, която съпътства преврата в Украйна и разпалената от поддържаните от Запада неофашисти война. Пропагандната схема е ясна и проста, друга не би могла да бъде, тъй като има за цел немислещите хора. Отново ни се пробутват стари схеми, съчинени още по времето на СССР като се навяват аналогии със Сталин, Хитлер и недкозаната хипотеза за подялба на Полша през 1939 година. Отново се пробутва оклеветяване на лидера (диктатора), сякаш има случай в който свалянето на „диктатора“ е довело до положително развитие за народа. Точно тези характеристики на пропагандното твърдение на Шикорски обаче позволяват, то да бъде разпознато като лъжа. Пита се обаче, колко лъжи на Запада не сме успели да разпознаем като такива? Не станаха ли лъжите вече прекалено много? Що за „модерност“ и „цивилизованост“ е това? Запада се увлече в много лъжи, твърде много лъжи!

Кихано
27 октомври 2014

1. Преса Дейли, „Полша се забърка в „подялба“ на Украйна с Путин“
2. 
Точните думи в Политико са „“He wanted us to become participants in this partition of Ukraine,” says Sikorski. “Putin wants Poland to commit troops to Ukraine. These were the signals they sent us. … We have known how they think for years. We have known this is what they think for years. This was one of the first things that Putin said to my prime minister, Donald Tusk, [soon to be President of the European Council] when he visited Moscow. He went on to say Ukraine is an artificial country and that Lwow is a Polish city and why don’t we just sort it out together. Luckily Tusk didn’t answer. He knew he was being recorded.”
3. Вести.бг „
Шикорски се отметна от думите си за подялбата на Украйна
4. Нювс.бг
Шикорски се объркал за поделянето на Украйна от Полша и Русия
5. Нювс.бг, „
Мога да пратя войски в Рига, Варшава, Вилнюс…, бил казал Путин
6. Днес.бг; „
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
7. Преса Дейли
Външно написало скандалните постановки срещу Русия
8. WSJ; U.S.
Ally Proves Volatile Amid Dispute With Russia 
9. Днес.бг
Доналд Туск отрече за предлагана подялба на Украйна  

Източник: antipropaganda

About these ads



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19926919
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930