Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2014 17:25 - Турция и Ислямска Държава – бизнес и военна „коалиция“ https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Турция и Ислямска Държава – бизнес и военна „коалиция“

САЩ много добре знаят, че Турция е замесена в експорт на петрол, закупен от Ислямска Държава, които го разграбват от Ирак и Сирия и го препродават на държави-членки на ЕС. Етническото прочистване в Кобане срещу сирийските кюрди публично бе заклеймено от Вашингтон, но то е обща цел и на турците и на американците

image

Два път от администрацията на Барак Обама поставиха въпроса дали Турция подкрепя Ислямска Държава и в какво се изразява това. Първият път това беше на 2-ри окт., когато въпросът беше поставен от вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Втория път бе на 23 окт., когато зам.министъра на финансовото министерство на САЩ Дейвид Коен постави въпросът отново пред фондация „Карнеги“. И двамата обвиниха директно Анкара, че подпомага екстремистите от Ислямска Държава и препродава нефта, който купуват от нейните представители в Ирак и Сирия.

След бурната реакция на възмутения Реджеп Ердоган, Байдън се извини. Турското правителство позволи на кюрдските бойци от ПКК да се включат в битката за Кобане срещу джихадистите. Успоредно с това обаче вместо да помогне на тях, Ердоган нареди да се бомбардират именно техните позиции. Това принуди Вашингтон отново да „смъмри“ Анкара и да възобнови обвиненията си.

Всеизвестно е, че ИД краде петрол в Ирак и Сирия, транспортира го по нефтопровода до турското пристанище в Сейхан, от където се заминава за Израел с танкери на Palmali Shipping & Agency JSC – турско-азерска компания на милиардера Мубариз Гурбаноглу. На пристанището в Ашкелон израелските власти осигуряват фалшиви сертификати за произход от Елиат, а след това го изнасят за Европейския съюз. Където всички се преструват, че вярват в израелския произход на петрола.

Истината обаче е, че САЩ се „карат“ на партньорите си от Турция демонстративно пред международната общественост.

imageТиери Мейсън е френски интелектуалец, основател на независимото издание „Voltaire Net“, автор на няколко книги и колумнист във френски, английски и руски ежедневници по въпроси свързани с геополитическите процеси.

Турските бомбардировки в Кобане са в унисон с американският план за етническо прочистване на Кобане. САЩ и НАТО не могат публично да се замесват с кланетата в Кобане. Политиката на Обама е проста: Ислямска Държава бе създадена, за да свърши това, което НАТО не може, включително етнически прочиствания. Избиването на сирийските кюрди е необходимо за Вашингтон.

Поведението на Турция не е необичайно.  Турция е ревизионистка страна. Тя никога не е признала избиването на 1.4 млн. арменци, 200 хил. асирийци и християни, 50 хил. асирийци в Персия (1914-1918) и отново 800 хил. арменци и гърци (1919-1925).

От дълго време насам Турция се опитва да се саморазправи с кюрдската ПКК и да я унищожи. Много от нейните членове избягаха във Сирия. Асад им даде гражданство в началото на войната в Сирия, въоръжи ги и им позволи да се включат във войната срещу терористичните групировки, сформирани от наемници и джихадисти. За Анакара избиването им пък са добри новини и нещо, което Ислямска Държава може да свърши вместо нея.

 

 

 

Автор: Тиери Мейсън,

Voltaire Network





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19941626
Постинги: 45111
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930