Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2014 21:30 - Завръщането на руската армия https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1517 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Завръщането на руската армия

До 2014 г. Владимир Путин успя да укрепи руската армия до най-високото ниво от падането на СССР насам

image

Една от основните цели на руския президент беше възстановяването на руските въоръжени сили, които се намираха в незавидно положение след разпада на Варшавския договор и Съветския съюз.Путин беше наясно, че слабата армия на една държава я превръща в мишена за външен натиск и вътрешна нестабилност. На таз годишния „Ден на защитника на Отечеството“ Владимир Путин заяви следното:

 

„За да гарантираме суверинитетът си ние трябва да имаме надеждни въоръжени сили и това трябва да е сред нашите приоритети. За нещастие настоящия свят е далеч от мирен и сигурен. Едни конфликти приключват, само за да ги заместят нови още по-задълбочени. Несигурността расте в много региони на света.“

Това далеч не бяха празни приказки.  Русия успя да подсили армията си под водачеството на Владимир Путин и тя достигна най-голямата си численост и боеспособност от падането на СССР преди повече от две десетилетия до наши дни. Русия води политика на увеличаване на бюджета за отбрана всяка година като увеличаването на военните разходи трябва да приключи до 2020 г., но то може и да продължи, имайки предвид че НАТО увеличава военния си бюджет в огромни размери, а вече е струпал войски в почти всички съседни на Русия държави. Светът наблюдава всичко това със затаен дъх.

Запада и по-конкретно САЩ бяха свикнали да гледат на Русия като „Горна Волта с ядрени ракети“ с неособено надеждна армия до идването на Владимир Путин. Вашингтон има защо да се притеснява. Всичко това се промени и конвенционалните въоръжени сили на Русия вече се приближават до мощта, която им прилягаше през годините на Студената война. Освен това, не на последно място, трябва да се отбележи факта, че Русия и Китай изграждат своя военно-икономически алианс, който има потенциала да отправи сериозно предизвикателство над американската хегемония.

 

До 2020 г. руската армия трябва в поне 70% от числеността си да бъде екипирана с последно поколение оръжия и техника. Според плана, до 2020 г. руската армия отново ще наброява 1 млн. души, подкрепена от 2300 ново поколение танкове, 1200 нови хеликоптера и самолети, нови кораби и минимум 30 нови подводници, с поне 100 нови сателита. Русия ще отдели около $755 млрд.щатски долара през идните години, за да покрие модернизирането и разрастването на военната си мощ.

 

През последните деветнадесет месеца Русия проведе най-мащабните военни учения от разпада на Съветския съюз досега.

Всичко това поражда големи притеснения в държавите от  Северноатлантическия алианс. Последните доклади на МО на Великобритания са категорични: НАТО не е готов да се защити от евентуална руска атака. През периода на 1990-те САЩ гледаха на Европа като на сигурен регион и се концентрираха изцяло над останалите части от света, където преследваха своите интереси. Тогава Русия не беше заплаха за НАТО, но това се промени. Всички сметки на Вашингтон се базираха на онова положение. Сега американците са принудени да променят уравнението.

Обновлението на руската армия обаче не е толкова просто. Има някои рискове, които следва да се вземат под внимание. Един от тях е дали военнопромишления комплекс на Русия ще успее да изпълни огромния брой поръчки. Не е тайна, че руския комплекс е далеч от съвършен и дефектите не са рядкост. Анализите на отбранителните структури на Русия обаче сочат, че фабриките и корабостроителниците ще успеят да се справят и не се очакват забавяния. Такива обаче все пак се случиха. Проблемите с дизайна на Су-35 ще забавят неговото приемане на въоръжение до 2016 г.

Русия трябва да е много внимателна. Няма място за грешки, руските технологии трябва да бъдат използвани рационално на 110%, за да успее руската армия да се модернизира изцяло до 5-то поколение, каквато е крайната цел. Рискът идва и от друго място. Здравеопазването трябва да бъде подобрено. Голяма част от младите са негодни за служба. Русия има и сериозни демографски проблеми. Путин въведе редица мерки, ограничаващи смъртността, увеличаващи раждаемостта и превръщането на службата във въоръжените сили по-привлекателна за младите хора.

Няколко са основните фактори, от които зависи решаването на проблемите и следването на руския план до 2020 г. Първо – дали държавната хазна ще успее да покрие разходите. Руската икономика се обляга в основна степен на енергийния износ. За това САЩ правят всичко възможно да саботират икономическите отношения между Европа и Русия. Русия започна да гледа все повече на Изток, виждайки, че ЕС не е способен да води собствена политика, а следва указанията на Вашингтон. За това бе форсирано приключването на историческата сделка между Китай и Русия, според която Русия ще изнася газ за Китай на стойност 400 млрд.щатски долара. Путин се опитва да открие нови хоризонти и да преориентира пазарите, на които Русия ще търгува. Това е сложна задача, защото руските компании трудно ще подбият американските, европейските и…китайските.

Относно човешката сила руската армия все пак е добре обезпечена и това няма да е проблем. Въпреки че има вероятност очакванията на руското Министерство на отбраната и получените резултати да не съвпаднат напълно до 2020 г. това не е фатално, защото 2020 г. не трябва да се гледа като финален срок. И в следващите години Русия ще може да надгражда капацитета, боеспособността и качеството си. Очевидно е, че Русия и досега постигна голям напредък. Русия вече не е регионалната сила, в която се превърна след краха на СССР и безхаберните управници преди Владимир Путин. Русия вече е сериозно предизвикателство за САЩ.





Гласувай:
0


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - В статията има пропуснато едно сведение на ЦРУ за руските пилоти,
11.11.2014 21:42
То е второто, а именно, руските самолети са така съвършенни и пиротите така добре разработени в Центъра, че за секунди излетели и прехванали американски бомбардировач, навлязйъл в свещенното руско небе. Руските пилоти, разполагащи с най-първокачествената техника в света отвдори люка на бомбардировача, наебали амириканските пилоти и в момента, когато бомбардировачът хсе нвървал на коридора се те се върнали по самолетите си. Има клип за тази икция, а за нея първи написа авторитетното английско банково списание Фекалршънтаймс.
цитирай
2. nikikm - 1. planinitenabulgaria
12.11.2014 00:51
Та,като признавам качеството на постинга ти,наличието на хумор и лек намек на сарказъм....Мисля,че винаги си бил прав за много неща и много са ми харесвали.Не харесвам примитивни крайности,макар,че съм създаден да бъда краен! Не мога по отношение на хора,които са ми спечелили уважението,но и те не могат да ползват кредита ми на уважение безкрайно!
Тук не е това,че ти си против нещо, имаш си право на избор,но трябва да внимаваш,как го изразяваш!И аз съм против някои неща и виждания,в следващият момент може да съм за! Ако е добро за България! Та, за това ОТРАЗЯВАМ РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ,ПРИЯТЕЛЮ! ИМАМ СИ СОБСТВЕНА ПОЛИТИКА В БЛОГА,НО ТЯ Е ВЪРЗАНА ЗА ДОБРОТО И БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ! ПОЗДРАВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19880478
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930