Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 18:11 - Мазохизма и подмазвачеството като национална идеология https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
0



Мазохизма и подмазвачеството като национална идеология

Три български правителства, както и с другите енергийни проекти, показаха особена ангажираност и приемственост за блокирането на проектът „Южен Поток“, който след визитата на Путин в Анкара тази седмица беше „зачеркнат“. Оказа се, че новото трасе ще заобиколи България, минавайки през Турция, а страната ни ще купува оттук нататък газ от съседката ни. В този контекст, всичко това става като част от налаганата от парнтьорите ни в Брюксел и Вашингтон анти-руска истерия и опитите на Щатите да унищожат партньорството между Европа и Русия

image

Аналогична е ситуацията и в прибалтийските републики. Аналогиите са много и там мазохизма е нещо като национална идеология, а собствените национални интереси не са от значение, щом така казва официален Вашингтон.

Голяма част от политическите елити в тези държави, които днес са върли „русофоби“ и „евроатлантици“ всъщност са част от бившата комунистическа номенклатура, която както у нас, си удари по една синя четка след разпада на СССР и Варшавския договор. Основна линия на срива в отношенията между Европа и Русия са газовите доставки от Русия за Стария континент, които въпреки че са безалтернативни все се търси някаква измислена алтернатива звучаща като „Хайде да си носим кофи с газ от Катар. Това ще е страхотна диверсификация на газовите доставки“.

Литва, например, наскоро обяви, че ще бъде открит терминал за втечнен газ, „за да се намали зависимостта от Русия“. Този втечнен газ ще излезе по-скъпо, при все че поради непрестанните провокации Литва плаща солено за руския газ. За разлика от Германия например, която го получава евтино, защото германските и руските компании разработват руските находища съвместно. Което е показателно, че сътрудничеството с Русия е изгодно, а не налагането на икономически санкции и опитите с Русия да се държат като с Иран, примерно.

Решението на властите в Литва доведе мигновенно до затварянето на ядрената централа „Игналина“. Властите не съобщават колко точно ще струва този втечнен газ, каква е разликата между цената на руския, течащ по тръбите и него ѝ доколко въобще това е изгодно. Рецитират се обичайните демагогии от анти-руската истерия.

За разлика от Литва, Латвия обаче вече започва да намеква, че ще си иска компенсации от Европейския съюз във връзка със азгубите от анти-руските санкции, които тя своевременно пък подкрепя най-сърдечно. Литва реже клонът, на който седи с безмислени „анти-руски“ мерки:

Затяга мерките и се готви да откаже всички заявления за разрешение за пребиваване на руски граждани. Това важи за всички руски граждани. Не за хора, свързани с властта. Просто руски граждани – тоест на етнически принцип. Разбира се от това ще загуби Латвия, руснаците ще идат на туризъм и ще си харчат парите другаде. Върха беше опита да се конфискуват всички депозити на руски граждани в местните банки. От това, трябва да признаем, Латвия би спечелила. Но си е кражба.

Не минава ден без поне едно анти-руско изказване от някое държавно лице. Много рядко обаче се споменават

  • Загуби за транзитната промишленост – 1 млрд.евро;
  • Загуби за търговията в следствие от мерките на етническо профилиране и блокиране на достъпа на руски граждани в Латвия – 2 млрд.евро;
  • Загуби в строителната индустрия и обслужващия сектор – все още неизчислени;
  • Най-големите загуби, най-вероятно, са в земеделския сектор – пазят се в дълбока тайна, но със сигурност са огромни;

На този фон Германия обяви, че повече не може да налага икономически санкции на Русия, както искат партньорите ни от Вашингтон, защото вече е претърпяла достатъчно загуби. Германия започна да излиза от „анти-руското опиянение“ и да си гледа интересите. Щайнмайер, външния министър на Германия, например, призова да се престане с истерията срещу Русия и даде да се разбере, че Украйна няма да е повод за нарушаване на отношенията необратимо между страната му и Руската Федерация, с която Германия има годишен оборот от $50 млрд.евро и купува изключително евтино руския газ. В държави като България обаче някой ни казва, че нашия собствен интерес не е най-важен…

И така, докато най-силната икономика на ЕС процъфтява и се отказва от анти-руската икономическа война малките сателити в ЕС се тупат по голите и празни стомаси и ще налагат санкции, ще спират проекти като „Южен поток“, а подобни гледки на разруха и занемареност обхващат все повече региони:

image

На снимката – изоставена жп. гара в Рига. Причината – води железопътната линия към руския Пилатово, тоест в „грешната“ посока – на Изток. Понякога една снимка казва повече от хиляди думи.

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19914645
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930