Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 23:14 - Това държавници ли са или продажници ? Автор: orlivanov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 901 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.12.2014 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това държавници ли са или продажници ?



   




Правителството на ГЕРБ ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструкторни проекта от които загубите са не само финансови, но и геостратегически и просто чисто политически. При управлението на Бойко Борисов, България се отказа под-ред от петролопровода”Бургас-Александруполис”, от строежа на “АЕЦ-Белене” и сега от газопровода”Южен поток”.

       При управлението на БСП се стартираха разговорите за изграждането на VІІ блок на АЕЦ-Козлодуй. Изнесе се и тежестта от преговорите с “Уестингхаус”след четиригодишното мълчание на ГЕРБ.Съдбата на АЕЦ-Белене знаем всички. Сега сме изправени пред възможността страната ни да бъде осъдена от арбитража да плати неустойки по договора,а в процес на изясняване са и договорките ни и за “Южен поток” ! 

       Самият Путин каза, че прехвърля цялата вина върху България, защото вече има подписано междуправителствено споразумение за проекта”Южен поток”! Това означава,че България може да бъде съдена и осъдена за това. А, именно позицията на ГЕРБ по въпроса и по-точно писмото на енергийният  министър Щонов ,даде основание на Русия да преосмисли позицията си по проекта. В писмото си от м.Август т.г,, Щонов е написал : “…проектът не отговаря на изискванията на Европейския съюз!”. С това писмо Щонов уведомява холдинга да бъде прекратено и възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток". 

       Как един Премиер, та било то и Бойко Борисов, може да научава от новините, че “Южен поток” е спрян? Как един Министър Председател не може да се “добере” до договорите по проекта? Как може така нагло и успешно да лъже народа си?

        Как, като на 15 ноември 2012 г., България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, а самият Милер поздрави всички с това знаменателно събитие. “България се превръща в един най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статута на България като играч на пазара на доставки на газ. Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове”, каза Милер.

        Самият Бойко Борисов тогава каза: ”Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена”. А тогавашния икономически министър Делян Добрев заяви, че дължината на трасето на "Южен поток" е 540 км с 59 км отклонение. "Общо над 900 м са тръбопроводите. Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България. Господин Милер е прав, че между България и Русия ние изграждаме една газова граница с този проект”.

         Как един Президент, като Плевнелиев, макар и доста неадекватен в изказванията си, може да каже : "Русия е една националистическа и агресивна държава. Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици ", в интервю пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". На всички ни е известно, че след като Плевнелиев бе избран за Прези-дент през 2012 година, антируските изявления от София зачестиха.Присъединяването на Крим към Руската федерация му даде основания да даде своята подкрепа за едни санкции от трета степен срещу Русия,дори осъзнавайки,че това ще се отрази зле на българската икономика.Той поведе една борба за разширяване на натовското присъствие в Европа и по-нататъшното разширяване на пакта в източна посока. Българският президент полага усилия за сближаване на България с Германия, а при посещението си  в Германия през май Росен Плевнелиев избухна в сурови критики към Русия – обвини я в икономически шантаж, в опити да дестабилизира Украйна и Балканите.

        Ясно стана за всички и шикалкавенето му за проекта”Южен поток”: "Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации. Оборотът към България и приходите към България от "Южен поток" не са гарантирани. Предишните правителства на България не са подписали договор за приходи, те са подписали само договор за разходите. Аз вярвам, че това е един огромен пропуск", Но, това е и стилът на Плевнелиев, да говори много, но да не казва нищо или нещо, което никой не може да разбере!

        Защо един Зам.Председател на ЕК , като “българката” Кристалина Георгиева, обяснява спирането на проекта “Южен поток”,като прехвърляне на вината от болната глава на здравата и коя глава има за болна и коя за здрава? Поредните и изяви и изказвания с нищо не ни карат да усещаме,че защитава интересите на България и работи за доброто на народа си.

       И какво ще каже, г-жа Георгиева, за последното изявление на говорителят по въпросите на енергетиката към ЕК, Анна-Кайсе Иптконен, че Европейската комисия не е страна по проекта”Южен поток”,а само участва в диалога с държавите членки,които са подписали споразумението за строежа с “Газпром”!?

     Едновременно с това София  се опитва да открие някакъв среден път между ориентацията към ЕС и САЩ, от една страна, и жизненоважното за нея сътрудничество с Русия в енергийната сфера. България неведнъж е потвърждавала, че е склонна сухопътната част от газопровода “Южен поток” да мине през нейна територия, но днес българското правителство се опитва да седи на два стола – хем да демонстрира солидарност с антируските политически елементи в Европа, хем да не изпусне изгодите от енергийното сътрудничество с Русия. 

       Загубите от спирането на проекта”Южен поток”може да надминат над 1 млрд.долара или загуби от транзитирането на над 65 млрд.кубически метра природен газ годишно.Проекта можеше да е една уникална възможност да защитим и националната си сигурност и териториална цялост,защото ако по южната ни граница преминеха газопровод и петролопровод,то те щяха да бъдат охранявани и защитавани не само от Европа,но и от Русия.

 

        Сега в България стои със страшна сила въпросът, управляващите политици, държавници ли са или продажници !?




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. a440 - Не знам някой да не знае отговора на ...
04.12.2014 03:47
Не знам някой да не знае отговора на въпроса дали са продажни нашите политици. Едни работят за тУрция,някои за САЩ, трети за ЕС и повечето за себе си. А България- кучета я яли
цитирай
2. nikikm - За
04.12.2014 16:39
съжаление си повече от прав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19888895
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930